Za STRATOU vlasov sa môže SKRÝVAŤ populárny nápoj: Neznáma príčina PLEŠATENIA

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-15 18:00:00

Jeden z postrachov modernej doby. Aj k tomu by sa dalo prirovnať vypadávanie vlasov, ktorého sa bojí nielen nežnejšie pohlavie. Ani muži nechcú prísť o vlasy. Čo však môže byť opačne, ak budú piť tieto nápoje.

S vypadávaním vlasov bojuje približne 30 – 50 % mužov vo veku 50 rokov, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Nedávne štúdie naznačujú, že prípadov môže byť dokonca oveľa viac! Napríklad prieskum z Číny zistil, že tento stav postihol 21,3 % mužov v roku 2010 a 27,5 % o rok neskôr.

Životným štýlom k zdravým vlasom

Je preukázané, že výživa hrá dôležitú úlohu pri vypadávaní vlasov. Podľa niektorých štúdií to môže ovplyvniť metabolizmus glukózy. Aby toho nebolo málo, nejeden výskum spájal vypadávanie vlasov u mužov s konzumáciou cukru. Potvrdzujú to aj vedci z univerzity Tsinghua v Pekingu, ktorí skúmali súvislosť medzi konzumáciou sladených nápojov a týmto nepríjemným stavom. Zrátané a podčiarknuté, vyššia spotreba sladkých limonád koreluje s vyšším rizikom vypadávania vlasov u mužov. Štúdia bola publikovaná v Nutrients.

"Väčšina lekárov alebo chirurgov, ktorí sa zameriavajú na obnovu vlasov, chápe, že živiny a strava zohrávajú kľúčovú úlohu v celkovom zdraví a pohode našich pacientov," poznamenal chirurg Dr. Len L. Williams Jr.. "Cvičenie, vyhýbanie sa tabakovým výrobkom a nezákonným drogám a vyvážená strava sú kľúčom k zdraviu a dlhovekosti našich pacientov."

Výsledky z dotazníku

Výskumníci prijali 1 028 vysokoškolákov a učiteľov s priemerným vekom 27,8 roka z 31 provincií v Číne.

Účastníci mali vyplniť informácie v prieskume: 

  • základné sociodemografické informácie
  • stav vlasov
  • príjem stravy
  • životný štýl
  • psychologický stav

V dotazníku taktiež uviedli spotrebu nápojov za posledný mesiac. Medzi cukrom sladené nápoje odborníci brali do úvahy sladené džúsy, nealkoholické nápoje, energetické a športové nápoje, sladené mlieko, sladený čaj a káva. Celkovo 57,6 % účastníkov uviedlo vypadávanie vlasov, pričom zvyšok s tým nemal problém.

Výskumníci prišli na to, že u tých, ktorí bojovali s týmto problémom, bola väčšia pravdepodobnosť, že sú starší, fajčia alebo sú bývalí fajčiari, majú nižšie vzdelanie, nevenujú sa príliš fyzickej aktivite, majú kratšiu dobu spánku, trpeli úzkosťou, vypadávanie vlasov sa vyskytovalo v ich rodine, majú farbené vlasy. Taktiež bola väčšia šanca u mužov s týmto stavom, že konzumujú viac vyprážaných jedál, cukru a medu, sladkostí a zmrzliny a menej zeleniny ako ľudia bez tejto choroby.

Ako cukor vplýva na vlasy? 

Dr. Ai Zhao, Ph.D., odborný asistent Vanke School of Public Health na Tsinghua University, jeden z autorov štúdie, vysvetlil, že vyššia spotreba cukru zvyšuje koncentráciu cukru v krvi, čo spúšťa polyolové dráhy, ktoré premieňajú glukózu na iné cukry. Štúdie ukazujú, že tento proces znižuje množstvo glukózy vo vonkajších častiach vlasových folikulov, čo môže viesť k vypadávaniu vlasov. Príjem cukru je taktiež často sprevádzaný nadmerným príjmom lipidov, čo súvisí s týmto problémom.

To však nie je všetko. Podľa predchádzajúcich štúdií vysoký príjem cukru súvisí s problémami duševného zdravia. Jedna metaanalýza napríklad upozornila, že tí, ktorí vypili ekvivalent troch plechoviek koly denne, majú o 25 % vyššie riziko depresie ako tí, ktorí nekonzumujú sladké nápoje. Rôzne duševné problémy a stres môžu mať vplyv na vypakdávanie vlasov. 

Fotogaléria


Tagy:
plešatosť muži sladké nápoje

2023-01-15 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia