VYMEŇTE drahé krémy s omladzujúcim účinkom za SEX: ÚČINOK, z ktorého profitujú BUNKY v tele

Zdroj: gettyimages.com
2023-01-03 12:00:00

Recept na spomalenie starnutia! Nežnejšie pohlavie čerpá zo sexu jednu obrovskú výhodu. Intímne chvíľky s partnerom totiž prispievajú k ich omladeniu. Dajte im prednosť pred botoxom!

Sex prospieva dlhovekosti. V jednej štúdii bol tento príjemný akt aspoň raz týždenne spojený s dlhšími telomérmi, teda ochranou DNA, ktorá určuje životnosť bunky, ako informuje thehealthy.com. Dlhšie teloméry sú spojené s pomalším starnutím buniek a vyššou priemernou dĺžkou života.

Dlhšie teloméry

V štúdii z roku 2017, publikovanej v časopise Psychoneuroendocrinology, vedci sledovali sexuálny život 129 matiek vo vzťahoch. Ženy denne podávali správy o spokojnosti s ich vzťahom, ako aj o tom, ako často boli v intímnom spojení so svojimi partnermi. Vedci tiež odobrali ženám vzorky krvi a analyzovali bunky z hľadiska starnutia. Zistili, že ženy, ktoré mali sex so svojimi partnermi v predchádzajúcom týždni, mali dlhšie teloméry v porovnaní s tými, ktoré sa neoddávali milostným radovánkam.

Štúdia ukazuje iba súvislosť a nemôže dokázať, že sexuálna aktivita bola príčinou dlhšej dĺžky telomér. Predpokladá sa však, že dĺžka telomér je dôležitá pre ľudské zdravie.

Životnosť buniek vďaka sexu

V priebehu času sa teloméry rozpadajú pri delení buniek. S každým týmto delením sa však o niečo skracujú. Podľa vedcov sa predpokladá, že niektoré faktory spôsobujú ich rýchlejšiu degradáciu, ako je zlá strava, nadmerné pitie alkoholu a prirodzený proces starnutia. Ich zistenia naznačujú, že sex môže byť prospešný, pokiaľ ide o ochranu telomér, čo znamená, že bunky môžu žiť dlhšie.

Vedci spájajú kratšie teloméry so závažnými zdravotnými problémami, ako je rakovina, srdcové choroby a cukrovka. Zdá sa, že dlhšie teloméry pomáhajú predchádzať chorobám. 

Nezáleží na tom, koľkokrát

Hoci neexistuje žiadny magický vzorec pre sexuálnu spokojnosť u párov, štúdia z roku 2017 publikovaná v Archives of Sexual Behaviour odhalila, že priemerný dospelý má sex približne 54-krát ročne, teda asi raz týždenne. Prišli na to odborníci na základe údajov z rokov 1989 až 2014.

Hoci tento počet od 90. rokov o niečo klesol, iná štúdia v Social Psychological and Personality Science sledovala viac ako 30 000 Američanov počas viac ako 40 rokov. Vedci zistili, že páry, ktoré mali sex viac ako raz týždenne, neboli o nič šťastnejšie ako tie, ktoré mali sex len raz.

Vedci naznačujú, že čo sa týka sexu, môže platiť "menej je viac". To však neznamená, že musíte dodržiavať prísny harmonogram, koľkokrát týždenne budete mať sex. Celkovo je dôležité, aby páry udržiavali intímne spojenie medzi sebou. Na udržanie tohto spojenia však nemusíte mať sex každý deň.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie sex prevencia starnutie

2023-01-03 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia