Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dve bežné BYLINKY môžu ZMENŠIŤ veľkosť zhubných NÁDOROV: Vplyv na viaceré telesné ORGÁNY!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dve bylinky, ktoré sa bežne používajú v kuchyni, by mohli mať výhody v ochrane pred zákerným ochorením. Ide opäť o ďalší dôkaz, ktorý zdôrazňuje silu prírody.

Strava má veľkú moc na ľudské telo. Dokáže preventívne pôsobiť proti rôznym chorobám, dokonca má ochranné účinky voči rakovine. Záleží však na tom, čo konkrétne máte na tanieri. Medzi jedny z najúčinnejších potravín patria bylinky, ktoré obsahujú množstvo zlúčenín, potrebných na boj proti rôznym neduhom. Konkrétne rozmarín a tymián patria medzi najlepšie byliny na prevenciu rakoviny kvôli svojim vlastnostiam potláčajúcim nádory, ako sa píše na express.co.uk.

Tymián znižuje objem nádorov

Už v roku 2019 skupina výskumov publikovaná v časopise International Journal of Molecular Science vyhodnotila protinádorové účinky tymiánu. Zistilo sa, že u myší tymián v dvoch rôznych koncentráciách znížil objem nádorov až o 85 percent a 84 percent v porovnaní s kontrolnými skupinami. U potkanov vedci zase pozorovali zníženie frekvencie nádorov o približne 53 percent v porovnaní s kontrolnými skupinami.

Mnohé zo spomínaných účinkov sa pripisujú terpenoidom tymiánu, skupine fytochemikálií, ktoré môžu pôsobiť ako antioxidanty a chránia bunky pred rakovinou.

Autori poznamenali: „Neustále sa objavujú dôkazy, že rastlinné produkty ovplyvňujú vývoj a progresiu rakoviny. Je známe, že fytochemikálie s antioxidantmi, protizápalovou a imunomodulačnou aktivitou, môžu znížiť rast a šírenie rakoviny."

Dve bežné BYLINKY môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Rozmarín ako blokátor

Výskumník J. Scott Smith viedol projekt na univerzite v Kansase, keď objavil silu rozmarínu proti karcinogénnym zlúčeninám známym ako heterocyklické amíny (HCA). Jeho výskum naznačil, že pridanie výťažkov z rozmarínu do hovädzieho mäsa znížilo hladiny karcinogénnych zlúčenín, ako sú HCA, o 30 až 100 percent. Výsledky sú v súlade s predchádzajúcim výskumom, ktorý ukazuje, že marinovanie steakov s určitými bylinkami a korením tiež znížilo HCA.

Podľa Ohio State University je rozmarín bohatý na karnosol, fytochemikáliu, ktorá môže spomaliť rast rakovinových buniek, posilniť imunitné funkcie, obmedziť produkciu hormónov súvisiacich s rakovinou a pôsobiť ako antioxidant. Niekoľko štúdií ukázalo, že bylinka blokuje rast nádorov tým, že bráni rakovinovým bunkám v replikácii.

Napríklad v roku 2011 metaanalýza publikovaná v Critical Reviews in Food Science and Nutrition skúmala ochranné účinky rozmarínu na kolorektálny karcinóm a iné typy rakoviny. Vedci poznamenali, že existuje rozsiahla literatúra zo štúdií na zvieratách a buniek, ktorá dokazuje protirakovinový potenciál extraktu z rozmarínu a jeho zložiek.

Dve bežné BYLINKY môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Okrem karnosolu sa v boji proti rakovine ukázali užitočné aj iné zlúčeniny, ako sú kyseliny karnosové, kyseliny rustikálne a kyselina rozmarínová.

Vedci dodali: „Dôkazom je schopnosť rozmarínu potlačiť vývoj nádorov v niekoľkých orgánoch vrátane hrubého čreva, prsníka, pečene, žalúdka, ako aj buniek melanómu a leukémie. Výsledky naznačujú, že rôzne molekulárne ciele modulované rozmarínom a jeho aktívnymi zložkami sú užitočnými ukazovateľmi úspechu v klinických štúdiách chemoprevencie rakoviny."

V roku 2014 výskum publikovaný v PLOSOne tieto zistenia posilnil po tom, čo ukázal, že orálne podávaný extrakt z rozmarínu významne potlačil rast nádoru o 46 percent u myší.

Rozmarín a tymian patria medzi bylinky a koreniny s bazalkou, mätou, šalviou, saturejkou, majoránom a oreganom, ktoré sú bohaté na antioxidanty.

Viac o téme: BylinkyZdravieRakovinaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9