Za OPICOU je viac než len množstvo vypitého alkoholu: TAJOMSTVO miernych následkov!

Zdroj: gettyimages.com
2022-12-31 14:00:00

Záhada. Ako je možné, že vy sa zakaždým po bujarej noci zobudíte s príšernou bolesťou hlavy a vašich kamarátov to obíde? Vysvetlenie máte na dosah.

Niekto sa cíti horšie, iní majú pocit, ako by počas noci nikde neboli. Vedci sa snažili v jednom výskume vysvetliť, prečo to tak je. Použili 11-bodovú stupnicu, ktorá merala, akú veľkú mali účastníci opicu (nula znamená žiadne účinky, desať znamená extrémnu opicu). Vo výskume účastníci hlásili opicu na tejto škále medzi jednotkou (veľmi mierna) až osmičkou (závažná), zatiaľ čo iný výskum odhaduje, že asi 5 % ľudí môže byť odolných voči tomuto stavu.

Podľa odborníkov hrá rolu v tom, ako sa cítite "po" nielen to, koľko alkoholu vypijete, ako sa uvádza na sciencealert.com. Pozreli sa na mnohé biologické a psychologické mechanizmy, ktoré by mohli ovplyvniť prežívanie počas opice.

Biologické mechanizmy

Niektoré výskumy naznačujú, že ľudia s variáciou génu ALDH2 hlásia závažnejšiu opicu. Keď konzumujete alkohol, je štiepený enzýmom alkoholdehydrogenáza na acetaldehyd – proteín dôležitý pre vznik symptómov opice. Variant génu ALDH2 však obmedzuje rozklad acetaldehydu, čo vedie k väčšiemu nahromadeniu proteínu, teda k väčším symptómom tohto stavu. Pohlavie môže tiež ovplyvniť spôsob, akým prežívate stav.

Nedávny online prieskum medzi 761 holandskými konzumentmi alkoholu zistil, že závažnosť opitosti s vekom klesá, aj keď sa prispôsobuje množstvu vypitého alkoholu. Zaujímavé je, že autori uviedli aj rozdiely v závažnosti opice medzi mužmi a ženami. Tieto rozdiely medzi pohlaviami boli väčšie u mladších pijanov, pričom mladí (18- až 25-roční) muži mali tendenciu hlásiť závažnejší stav. 

Psychika a ranná opica

Dokonca aj niektoré psychologické črty môžu súvisieť s tým, ako prežívate stav opice – vrátane úzkosti, depresie, úrovne stresu a dokonca aj osobnosti. Predtým výskum naznačil, že neurotizmus, široká osobnostná črta, ktorá má tendenciu spôsobiť, že ľudia vidia svet negatívne, môže predpovedať jej závažnosť.

Nedávno však bola táto myšlienka spochybnená inou štúdiou, ktorá nenašla žiadne spojenie medzi opicou a osobnosťou. To je trochu prekvapujúce, keďže extroverzia (osobnostná črta, ktorá sa zvyčajne vyznačuje tým, že je človek spoločenský) je pozitívne spojená s nadmerným pitím u vysokoškolákov, aj keď sa nezdá, že by to súviselo s horšími stavmi opitosti. 

Úzkosť, depresia a stres sú tiež spojené s ťažšími stavmi. Každá z týchto nálad je spojená s „negatívnou zaujatosťou“ – tendenciou interpretovať svet negatívnejšie. Taktiež samotná opica tiež vedie k tomu, že ľudia interpretujú svet v negatívnejšom svetle. Aj preto sa nakoniec niektorí cítia horšie ako iní.

Pozor na negativitu

Je možné, že spôsob, akým sa vyrovnávame s nepriaznivými situáciami, môže v tom mať "prsty". Tí, ktorí majú tendenciu viac zdôrazňovať negatívne prežívanie bolesti, hlásia závažnejšiu opicu. Jednoducho sa zameriavajú na svoje negatívne symptómy a zosilňujú ich. 

Iné štúdie tiež ukázali, že ľudia, ktorí majú tendenciu vyrovnávať sa so svojimi problémami tak, že ich ignorujú alebo popierajú, majú tendenciu zažívať horšie stavy. 

Je teda pravdepodobné, že psychika a osobnosť vplývajú na to, ako sa budete cítiť na ďalší deň. Hlavu hore, nech je akokoľvek, myslite pozitívne a účinky opice budú miernejšie. Ak sa chcete vyhnúť úplne tomuto stavu, pomôže len jediné. Dať prednosť len nealkoholickým nápojom. Aj s nimi si môžete užiť posledný deň v tomto roku. 

Fotogaléria


Tagy:
alkohol zdravie ranná opica

2022-12-31 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia