VIANOCE môžu ohroziť dôležitý telesný ORGÁN: Bunková smrť za pár minút, ako sa tomu VYHNÚŤ?

Zdroj: profimedia.sk
2022-12-22 12:30:00

Prechladnutie, zmeny stravovania, stres z Vianoc, to všetko vplýva na zvýšený výskyt kardiovaskulárnych príhod počas blížiacich sa sviatkov. Dá sa však tomu vyhnúť. Čo robiť, aby vás cez sviatky netrápilo srdce?

Rôzne štúdie spájajú Vianoce so zvýšeným kardiovaskulárnym rizikom. Ľudí oveľa viac ohrozuje infarkt, či cerebrovaskulárne ochorenia. Závisí však od zvykov človeka. Úlohu zohráva aj obyčajné prechladnutie, celkový zdravotný stav, ale aj predvianočný stres, uvádza sa na steptohealth.com.

Chladné počasie

Srdcový infarkt a iné kardiovaskulárne príhody súvisia s obštrukciou prietoku krvi do určitého tkaniva. Keď je prísun kyslíka a živín nedostatočný, môže to viesť k bunkovej smrti v priebehu niekoľkých minút. Tento jav je často ovplyvnený viacerými faktormi. Jedným z nich je stupeň dilatácie ciev, teda ich priemer. V zúženej cieve je menší prietok krvi a ak existuje prekážka, ako je ateromatózny plát, riziko infarktu sa výrazne zvyšuje.

V chladnom prostredí dochádza k arteriálnej vazokonstrikcii, teda zúženiu krvných ciev v dôsledku kontrakcie v stenách, najmä vo veľkých tepnách a malých arteriolách. Okrem toho v chladnom počasí sa uvoľňujú hormóny, ako je adrenalín, ktorý podporuje zvýšenie krvného tlaku. To by mohlo čiastočne vysvetliť nárast kardiovaskulárnej úmrtnosti v najchladnejších mesiacoch roka.

Zmeny v stravovaní, alkohol a fajčenie

Nikoho neprekvapí, že Vianoce sú synonymom hojnosti v stravovaní. Vo všeobecnosti však platí, že počas sviatkov sa zvyšuje spotreba sacharidov, sladkostí a alkoholu. Ťažké jedlá môžu spôsobiť infarkt myokardu alebo angínu pectoris najmä u vysokorizikových pacientov. Môže to súvisieť s prerozdelením prietoku krvi v celom tele do tráviaceho traktu, aby sa podporilo vstrebávanie živín. Keď k tomu dôjde, prívod krvi do srdca cez koronárne artérie sa môže znížiť a vytvorené malé tromby prerušia obeh. Ďalším problémom je konzumácia alkoholu a cigariet.

Stres

Hoci cieľom každého človeka je užiť si Vianoce v kruhu najbližších a v pokoji, nie vždy to tak dopadne. Pracovné starosti, zháňanie darčekov, nekonečné nákupy môžu spustiť bolesti hlavy. Tieto situácie môžu vyvolať emocionálny stres. Tento termín sa vzťahuje na súbor zmien v tele, ktoré sa vyskytujú v reakcii na vnútornú alebo vonkajšiu udalosť. Protagonistami tejto reakcie sú hormóny a nervový systém. Keď srdce pracuje intenzívnejšie, nároky na energiu a kyslík sú vyššie.

Neskorá návšteva lekára

Neskoré vyhľadanie odbornej pomoci môže spôsobiť vážne problémy. Toto oneskorenie má značný vplyv na mortalitu, najmä v kontexte rozsiahlych infarktov vyžadujúcich okamžitú koronárnu reperfúziu, čiže okamžité prečistenie ciev.

Kto je na Vianoce najviac ohrozený?

Každého pacienta s kardiovaskulárnymi rizikovými faktormi môže na Vianoce postihnúť kardiovaskulárna príhoda. Väčšina z nich zodpovedá chronickým ochoreniam a pri nedodržaní liečby sa prognóza môže zhoršiť. Tí, ktorí trpia diabetes mellitus, by mali byť veľmi opatrní. Ide o skupinu metabolických porúch súvisiacich so zlou produkciou inzulínu. Dodržiavať by mali prísne diéty a mali by sa starať o správnu hladinu glukózy v krvi. Za rizikový faktor sa považuje aj osobná alebo rodinná anamnéza kardiovaskulárnych ochorení, ako je systémová arteriálna hypertenzia. Treba brať do úvahy aj obezitu.

Ako znížiť riziko?

Na zníženie kardiovaskulárneho rizika počas Vianoc je vhodné udržiavať zdravé návyky, najmä pokiaľ ide o stravu a cvičenie.

Cvičenie

Vo všeobecnosti sú povolené aktivity ako chôdza aspoň 30 minút denne a strečingové cvičenia. Športy, ako je tenis, beh, futbal alebo len jogging môžu spôsobiť, že sa pacienti nadmerne namáhajú. Závisí to však od ich veku a iných ochorení. V každom prípade je vhodné začať s aktivitou postupne a pred začiatkom zimy.

Diéta

Vo všeobecnosti sa treba vyhýbať výdatným a nezdravým jedlám. Aby ste to dosiahli, je vhodné nahradiť niektoré tradičné jedlá zdravšími alternatívami.

To samozrejme neznamená, že si nemôže dovoliť ani malé porcie tradičných jedál. Najdôležitejšie je, nepreháňať to. V prípade nápojov je vhodné vyhnúť sa alkoholu. Hoci jeho príležitostná konzumácia nie je zvyčajne spojená s výskytom akútnych kardiovaskulárnych príhod, ľudia s cukrovkou by alkohol radšej nemali piť. Konzumácia dodáva iba prázdne kalórie s malou alebo žiadnou nutričnou hodnotou.

Relaxačné techniky

Aby ste sa vyhli stresu počas sviatkov, je dobré vyskúšať relaxačné techniky. Existuje mnoho relaxácii, ktoré sa môžete naučiť. Odborníci z Mayo Clinic odporúčajú Tai Chi, čo je spôsob cvičenia s nízkou intenzitou, ktorého pôvod siaha až do starovekých čínskych tradícií. Prostredníctvom naťahovania, správneho držania tela a hlbokého dýchania je možné získať určité zdravotné výhody. To by mohlo prispieť k zlepšeniu kvality spánku a zníženiu úzkosti.

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie prevencia infarkt Vianoce

2022-12-22 12:30:00  |  Foto: profimedia.sk  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia