Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výhoda s názvom CELULITÍDA: Nečakaný POZITÍVNY účinok na telo, z ktorého padnete na zadok

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nepriateľ žien každého veku či hmotnosti nakoniec nie je až taký zlý. Hoci nevyzerá práve najestetickejšie, na druhej strane môže pomôcť. S čím si poradí celulitída?

Pred demenciou a mŕtvicou vás môže ochrániť niečo, čo väčšine žien spôsobuje vrásky. To, čo mnohé považujú za nevýhodu, môže byť výhrou! Ženy, ktorým sa zvykne hromadiť tuk v kritických partiách ako sú stehná, boky a zadok, majú extra ochranu pred nebezpečnými chorobami, píše sa na sciencedaily.com.

Typy tukov sú za tým

Testy na myšiach ukázali, že podkožný tuk – ktorý sa nachádza priamo pod kožou a spôsobuje celulitídu – chráni pred poruchami súvisiacimi so zápalom, vrátane srdcových chorôb. Samice myší s vysokými hladinami tohto typu tuku mali nižšie úrovne zápalu mozgu ako samce hlodavcov. Keď sa samice podrobili liposukcii, úroveň ich zápalu vystrelil nahor!

Odborníci si však nie sú istí, prečo sa zdá, že podkožný tuk má ochrannú funkciu, no predchádzajúci výskum ho spájal s pohlavným hormónom estrogénom, pôsobiacim ako prirodzený protizápalový prostriedok.

Štúdia však nenaznačuje, že by ženy mali cielene pribrať. Odborníci zdôrazňujú nebezpečenstvo obezity, ktoré spočíva vo zvýšení rizika chronických stavov, ako je demencia, mŕtvica a srdcové choroby.

Muži sú zase náchylnejší na ukladanie telesného tuku okolo orgánov. Ide o viscerálny tuk, ktorý vytvára obávané „pivné brucho“. Vedci, ktorí stoja za najnovšou štúdiou, tvrdia, že to je čiastočne dôvod, prečo má drsnejšie pohlavie oveľa vyššie riziko problémov súvisiacich so zápalom od srdcového infarktu až po mŕtvicu ako ženy pred menopauzou.

Výhoda s názvom CELULITÍDA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Počas menopauzy ženy produkujú menej estrogénu a začína sa im ukladať skôr viscerálny ako podkožný tuk. Po prekonaní tohto prechodu ich riziko chronických ochorení súvisiacich so zápalom stúpa.

V najnovšej štúdii, publikovanej v časopise Diabetes, vedci z Augusta University v Georgii skúmali zvýšenie množstva a umiestnenia tukového tkaniva u samcov a samíc potkanov. Sledovali tiež hladiny pohlavných hormónov a zápal mozgu v rôznych časových intervaloch, keď priberali na strave s vysokým obsahom tukov.

Keďže, podobne ako u ľudí, obézne samice myší majú tendenciu mať viac podkožného tuku a menej viscerálneho ako samce, usúdili, že charakteristické tukové vzory môžu byť kľúčovým dôvodom ochrany pred zápalom.

Ako sa dalo očakávať, boli spozorované samce hlodavcov s vyšším množstvom viscerálneho tuku a samice zase mali nahromadeného viac podkožného tuku. U mužov sa tiež nahromadilo viac zápalov mozgu ako u žien. Vedci potom porovnali vplyv stravy s vysokým obsahom tukov, o ktorej je známe, že zvyšuje zápal v celom tele, u myší oboch pohlaví po operácii, podobne ako pri liposukcii na odstránenie podkožného tuku. Neurobili nič, čo by priamo zasahovalo do normálnych hladín estrogénu, ako napríklad odstránenie vaječníkov.

Výhoda s názvom CELULITÍDA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dopad na rôzne časti mozgu

Strata podkožného tuku zvýšila zápal mozgu u žien bez toho, aby sa menila úroveň estrogénu a iných pohlavných hormónov.

Dr Stranahan povedal: „Keď sme vyňali podkožný tuk, zrazu sa v ženských mozgoch začal prejavovať zápal tak, ako v mužských, a ženy pribrali viac viscerálneho tuku.“

Podľa odborníka je v hre viac než len estrogén. V štúdii sa vedci zamerali na dve časti mozgu, aby zaznamenali zápal, hipokampus a hypotalamus. Hipokampus hrá hlavnú úlohu pri učení a pamäti, zatiaľ čo hypotalamus kontroluje hormóny a udržuje telo v rovnovážnom stave známom ako homeostáza. Strata podkožného tuku by mohla mať výrazne odlišné dopady na rôzne časti mozgu, čo by sa podľa Dr Stranahana malo ešte preskúmať.

Viac o téme: ZdravieCelulitídaPrevenciaDemenciaMŕtvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9