Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ak vynecháte TOTO jedlo, ODSKÁČE si to vaše srdce: REAKCIA orgánu, z ktorej sa nespamätáte

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Posilnite si najdôležitejší orgán v tele jednoduchým spôsobom! Stačí sa len postarať o to, aby ste ráno nemali prázdny žalúdok. V opačnom prípade vám to srdce zráta spôsobom, ktorý by nikto nechcel zažiť.

Nejde o nič nové, že by malo byť súčasťou nášho jedálnička, čím zabezpečí správny chod organizmu. Nedávna štúdia sa však "ponorila" hlbšie do diskusie, prečo sa neoplatí vynechať toto kľúčové jedlo. 

Jedna prospektívna štúdia publikovaná v auguste 2022 v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics zistila, že vynechávanie jedál a konzumácia len jedného každý deň zvyšuje riziko úmrtnosti na všetky príčiny a kardiovaskulárne ochorenia. Avšak, iba o jednom z nich odborníci odhalili, že je kľúčovým spojením so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení, ako sa píše na thehealthy.com.

Pre spomínanú štúdiu výskumníci použili údaje z National Health and Nutrition Examination Survey a vyhodnotili správanie 24 011 ľudí starších ako 40 rokov. Prostredníctvom svojich záznPozramov vedci zistili, že tí, ktorí vynechali raňajky, zaznamenali zvýšené riziko kardiovaskulárnej úmrtnosti v porovnaní s vynechaním obeda a večere, čo bolo spojené so zvýšeným rizikom úmrtnosti zo všetkých príčin.

Ďalšie dôkazy

Táto štúdia má podobnosť s inou pozorovacou štúdiou publikovanou v Journal of Cardiovascular Development and Disease v roku 2019, v ktorej sa uvádza, že tí, ktorí pravidelne vynechávajú raňajky, majú o 21 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení alebo kardiovaskulárnej úmrtnosti. Na spojitosť poukázala aj Harvardská škola verejného zdravia v štúdii z roku 2013, v ktorej výskumníci uviedli, že vynechávanie jedla v ranných hodinách súvisí s vysokým krvným tlakom a vysokým cholesterolom – teda rizikovými faktormi pre rozvoj srdcových chorôb.

Ak vynecháte TOTO jedlo,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Benefity ranného jedla

Výskum taktiež poukazuje na pozitívne výhody raňajok. Podľa Cleveland Clinic môžu zdravé raňajky zlepšiť zdravie srdca a zároveň prospieť vášmu mozgu, zvýšiť hladinu energie a dokonca znižujú riziko cukrovky.

Amy Goodsonová, MS, RD, CSSD, LD, dietologička z Dallasu v Texase, upozorňuje: „Raňajky prerušia nočný pôst po spánku a v podstate „naštartujú“ metabolizmus tým, že dodajú energiu." Odborníčka pridáva ďalší kľúčový bod o zdravotných výhodách, ktoré môžete získať z raňajok: „Môže tiež pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi, čo vás v ideálnom prípade nastaví na lepší spôsob stravovania počas dňa.“

Prospievajú vstrebávaniu vitamínov a minerálov

Ranné jedlo môže veľmi výrazne pomôcť hlavne tým, ktorým lekár nariadil, aby po zobudení užívali vitamínové alebo minerálne doplnky.

"Niektorí uvádzajú, že trpia nevoľnosťou, ak užívajú doplnky na prázdny žalúdok, takže raňajky sú nevyhnutné, " hovorí. „Cieľom je konzumovať suplementy s vyváženým jedlom bohatým na sacharidy s vysokým obsahom vlákniny a vysokokvalitné bielkoviny. Ak užívate vitamín rozpustný v tukoch, ako je A, D alebo E, potom konzumácia zdravého tuku môže pomôcť pri vstrebávaní.“

Aké raňajky podľa odborníčky?

Najideálnejšie je začať deň s 25 až 30 gramami bielkovín spolu s dobrými zdrojmi uhľohydrátov s vysokým obsahom vlákniny a zdravých tukov.

V praxi to vyzerá tak, že vhodnými sú napr. tieto jedlá:

  • Ovsené vločky s orechmi, semienkami a bobuľami skombinované s gréckym jogurtom
  • Celozrnný sendvič s vajíčkom, syrom a chudým hovädzím mäsom v kombinácii s ovocným pohárom
  • Vajíčka zmiešané so syrom a zeleninou, celozrnné toasty, ovocie a mlieko
  • Smoothie s banánom, bobuľami, orechovým maslom, mliekom a gréckym jogurtom
Viac o téme: SrdceZdravieRaňajkyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9