Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

LEKÁR varuje: TEMNÁ stránka TERMOFORU, ktorý sľubuje účinky proti bolesti a chladu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Majú krásny vizuál a obľubujú ich hlavne ženy a deti. Krásne zahreje počas zimných dní a postará sa o úľavu, keď máte kŕče v bruchu. Používanie termoforu však nie je úplne bez rizika.

Kríza naďalej pokračuje. Mnohí sa počas tejto zimy snažia staviť na alternatívy, vďaka ktorým by ušetrili peniaze, no zároveň ostali v teple. Zrejme aj preto sa predaj elektrických prikrývok a rôznych ohrievačov v posledných týždňoch zvýšil, ako informuje examinerlive.co.uk.

Môže vybuchnúť

Amir Khan sa spolu s divákmi v televíznom programe ITV Lorraine podelil o nebezpečenstvách používania horúcich fliaš s horúcou vodou, alebo inak povedané termoforov. Praktický lekár v Bradforde tak varoval každého, kto ich zvykne často používať, keď teploty vonku atakujú nulu. Ich používanie sa totiž môže vymknúť spod rúk a spôsobiť nemalé problémy.  

LEKÁR varuje: TEMNÁ stránka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V rozhovore doktor Amir Khan povedal: "Je tu ročné obdobie, kedy ‘‘oprášite‘‘ svoj termofor. Najmä kvôli vysokým cenám zrejme nebudete zapínať kúrenie, preto je ľahšie spoľahnúť sa hrejivú fľašu. Ak ju máte už niekoľko rokov a je staršia, najskôr ju naplňte vodou a poriadne stlačte. Tak sa uistíte, že je v dobrom stave. Novinárka Alice Beerová zverejnila na sociálnu sieť fotografiu niekoho, kto použil starú fľašu s vodou, ktorá vybuchla! Mal ju blízko tela, preto mu spôsobila ťažké popáleniny.“

Pozor na vyrážku

Praktický lekár tiež varoval, aby ste termofor nedržali blízko tela na dlhšiu dobu, keďže hrozí vznik kožnej vyrážky.

"Vyhnite sa tomu. Kožná vyrážka je dosť častá. Tento stav má nezvyčajný názov, ide o tzv. erytém ab igne, resp. kožnú reakciu spôsobená chronickým vystavením infračervenému žiareniu vo forme tepla. Ak priložíte termofor na kožu, vytvorí sa vám taká zvlnená červená vyrážka. Ak ju odložíte, po čase vyrážka vybledne, no zo začiatku to nie je nič príjemné," zdôrazňuje odborník. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaTermofor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9