Príprava nielen na VIANOCE: Ak ste sa PREJEDLI a je vám ŤAŽKO, takto sa dáte RÝCHLO dokopy

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-30 12:00:00

Občas sa to stane každému. S približujúcimi sa vianočnými sviatkami je to však pravdepodobnejšie. Pocit plnosti, nadúvanie, únava. Ako sa z tohto stavu čo najrýchlejšie dostať?

Keď sa prejete, zvyčajne sa vám telo nafúkne a vy zostanete paralizovaní a apatickí. Dokonca sa môžu objaviť bolesti brucha a kŕče. Bez ohľadu na to, aké príznaky prejedanie sprevádzajú, toto fyzické nepohodlie vás môže odstaviť na zvyšok dňa.

Ako sa uvádza na eatthis.com, najlepší spôsob je vyhnúť sa samotnému prejedaniu sa. To sa však ľahko povie, ako urobí. Keď máte pred sebou svoje obľúbené jedlá, pokušenie môže byť príliš veľké, najmä počas sviatkov. Ako teda zabrániť tomu, aby ste po prejedení nedpociťovali muky?

Toto je podľa odborníkov 5 najlepších stravovacích návykov, ktoré vám pomôžu zvýšiť metabolizmus a vrátia vaše trávenie do formy:

1. Hydratujte

Konzumácia potravín s vyšším obsahom sodíka môže prispieť k pocitu nafúknutia.

„Je preto dôležité, aby ste boli hydratovaní pred, aj po veľkom jedle,“ konštatovala lekárka a autorka The Sports Nutrition Playbook Amy Goodsonová.

Okrem pitia veľkého množstva vody môžete zvýšiť hydratáciu vypitím jablkovej šťavy zmiešanej s vodou a citrónom, alebo vody zmiešanej s brusnicovým, pomarančovým džúsom a zázvorom. Tekutiny obnovia normálny stav hydratácie, pretože vyplavia prebytočný sodík, cukor a vodu, ktoré sa v tele nahromadila, čím sa zmierni nadúvanie a pocit ťažkosti.

2. Po veľkom jedle choďte na prechádzku

Jedna z najlepších vecí, ktorú môžete pre seba urobiť pre okamžitú úľavu po ťažkom pokrme a pocite presýtenia je, že sa po jedle vyberiete na prechádzku.

„Vyčistíte si myseľ a ak sa zapotíte, z tela sa vám vylúčia nežiadúce chemikálie, aj malé množstvá soli a zároveň sa zvýši prietok krvi do mozgu," konštatovali odborníčky z The Nutrition Twins.

Ak nemáte náladu na prechádzku, doktorka Goodsonová má niekoľko alternatívnych návrhov na rozhýbanie tela po ťažkom jedle.

„Môžete si s rodinou zahrať futbal na dvore, alebo si ísť zacvičiť do posilňovne, či zaparkovať na najvzdialenejšom mieste, keď idete do obchodu a prejsť sa,“ poradila.

3. Doprajte si zeleninu

Podľa dua Nutrition Twins po prejedení by mal váš jedálniček obsahovať najmä zeleninu bohatú na antioxidanty a vlákninu.

„Vláknina pomáha vytláčať odpad a toxíny z hrubého čreva, podporuje zdravé vyprázdňovanie, takže sa rýchlejšie budete cítiť lepšie,“ tvrdia odborníčky na výživu.

Antioxidanty v zelenej zelenine pôsobia proti niektorým neduhom spôsobených nadmernou konzumáciou sladkých, mastných a vysoko spracovaných potravín.

4. Nasledujúce ráno začnite vyváženými raňajkami

Jednou z vecí, ktoré môžete urobiť deň po tom, čo to preženiete s jedením je, že svoj deň začnite zdravými a vyváženými raňajkami.

„Deň po prejedení začnite pokrmom bohatým na bielkoviny a vlákninu, aby sa hladina cukru v krvi rozbehla tým správnym smerom,“ radí doktorka Goodsonová.

Doprajte si vajcia, grécky jogurt s ovsenými vločkami alebo celozrnné toasty s arašidovým maslom. A samozrejme, nezabudnite na zeleninu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie jedlo prejedenie

2022-11-30 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia