5 TIPOV, ako na REŠTART čriev: OBNOVA orgánu, ktorá ho zresetuje a ZMENÍ fungovanie tela

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-23 12:00:00

Základom pevného zdravia sú zdravé črevá. Keď s nimi nie je niečo v poriadku, prejaví sa to zdravotnými problémami. Ako sa im vyhnúť a prirodzene si vyčistiť telo?

Črevný mikrobióm je úzko prepojený s nervovým aj imunitným systémom, spánkovým cyklom a dokonca aj duševným zdravím. Ak nie je správne vyživený, telu sa prestane dariť. Prejaví sa to oslabenou imunitou, zápalom, zlou náladou a poruchami spánku, ako sa uvádza na thehealthy.com.

„Mikrobióm každého človeka je výnimočný, no  časom sa mení a je ovplyvnený životným štýlom, ktorý vedieme,“ konštatovala doktorka Katie Goldenová.

Ak chcete obnoviť zdravie svojich čriev a dostať tráviaci systém do rovnováhy, mali by ste sa podľa nej držať týchto rád:

1. Jedzte potraviny bohaté na vlákninu

„Konzumácia plnohodnotnej stravy bohatej na vlákninu je jedným z najlepších spôsobov, ako dať do poriadku črevá,“ uviedla Goldenová.

Ako vysvetlila, práve vláknina kŕmi dobré baktérie v čreve a tráviaci trakt vďaka nej prosperuje. Na ktoré potraviny by ste sa podľa lekárky mali zamerať?

„Váš jedálniček by mal obsahovať viac zeleniny a ovocie, orechy, celé zrná, ovos, bobule, strukoviny,“ vymenovala.

Goldenová tiež radí, aby ste pridali do stravy probiotiká, ktoré doplnia dobré baktérie v črevách. Existujú tiež dôkazy o tom, že fermentované potraviny ako sú uhorky, kyslá kapusta, kombucha a jogurt podporujú zdravý črevný mikrobióm.

2. Hýbte sa

Každodenná fyzická aktivita zlepšuje zdravie čriev. Ukázalo sa, že cvičenie obohacuje diverzitu mikroflóry spôsobmi, ktoré prispievajú k zníženiu hmotnosti a úľave od gastrointestinálnych porúch. U vytrvalostných športovcov pohyb znižuje zápal, tráviace problémy a dokonca sa zlepšuje aj ich výkon.

3. Znížte mieru stresu

Znížením stresu zresetujete svoje črevá. Jedna psychiatrická analýza z roku 2020 naznačila, že stres a depresia negatívne ovplyvňujú zloženie črevných baktérií. Aktivity, ktoré znižujú stres, sú kľúčom k zlepšeniu zdravia čriev. Môžete vyskúšať meditáciu, hlboké dýchanie, prechádzku a pomáha dokonca aj zdriemnutie.

4. Obmedzte alkohol

Pitie alkoholu môže mať negatívny vplyv na zdravie čriev.

„Všetci dobre vieme, ako zle vplýva na pečeň, ktorá hrá dôležitú úlohu pri trávení,“ poznamenala.

Ako dodala, alkohol môže tiež poškodiť sliznicu žalúdka a črevného traktu a ovplyvniť spôsob, akým telo absorbujete živiny. Ak chcete obnoviť svoje črevá, abstinencia môže byť rozumným krokom.

5. Prehodnoťte užívanie liekov

Ak užívate lieky, je dôležité porozprávať sa so svojím lekárom o tom, či neovplyvňujú váš črevný mikrobióm. To platí najmä pri užívaní antibiotík.

„Tie nás síce zbavujú škodlivých baktérií, ale zabíjajú aj tie dobré,“ konštatovala Goldenová.

To však neznamená, že by ste sa mali vyhýbať ich užívaniu, ak ich skutočne potrebujete.

 

„Najlepšie však urobíte, keď svoje črevá podporíte stravou bohatou na fermentované potraviny, ktoré podporia vaše črevo,“ dodala Goldenová.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia črevá

2022-11-23 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia