6 najzvláštnejších PRÍZNAKOV rakoviny: Všímajte si ZVUKY, ktoré počujete i STRATU rovnováhy

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-23 06:00:00

Niekedy je zákerná tým, ako sa prejaví. Rakovina sa môže ukázať spôsobmi, ktoré by nikto nečakal. Všímajte si svoje telo a čokoľvek, čo sa vám zdá byť zvláštne a doteraz ste s tým nemali problémy.

Nezvyčajné hrčky na tele, pretrvávajúci kašeľ a bolesti hlavy sú varovnými príznakmi rakoviny, na ktoré si treba podľa lekárov dávať pozor, informuje dailymail.co.uk. Hoci ide o symptómy, ktoré sú už mnohým známe, nádory sa môžu ukázať aj nezvyčajnejšími spôsobmi. Napríklad plávajúca stolica, nadmerné potenie a počutie hlasov sú niektoré z tých zvláštnejších príznakov choroby.

Viac ako 200 typov rakoviny s príznakmi

Mnohé z uvedených symptómov nie sú až také bežné, no môžu byť spôsobené rôznymi stavmi. Odborníci však tvrdia, že včasné zachytenie príznakov je životne dôležité pre lepšiu liečiteľnosť rakoviny.

Karis Bettsová, senior manažérka z Cancer Research UK, upozorňuje: „Existuje viac ako 200 typov rakoviny s množstvom rôznych možných symptómov. Nie je možné ich všetky poznať, a preto je dôležité poradiť sa so svojím lekárom, ak si všimnete niečo, čo u vás nie je normálne alebo nezmizne to. Pravdepodobne nepôjde o rakovinu. Ale ak áno, včasné zistenie znamená, že liečba bude s väčšou pravdepodobnosťou úspešná.“

Príznaky rakoviny:

Plávajúca stolica

Plávajúca stolica môže byť včasným varovným signálom rakoviny pankreasu. Nádory v podžalúdkovej žľaze môžu zablokovať kanáliky orgánu, zastavia dôkladné uvoľňovanie enzýmov a žlče, ktoré rozkladajú tučné jedlá. Bez tejto vnútornej reakcie môže byť stolica mastná a bude plávať. Príznakom však nemusí byť nevyhnutne rakovina pankreasu, môže ísť aj o príznak cystickej fibrózy a celiakie. Medzi hlavné príznaky rakoviny pankreasu patrí podľa Národnej zdravotnej služby (NHS) strata chuti do jedla, pocit únavy, vysoká teplota a žltá pokožka.

Počutie hlasov

Počutie náhodných zvukov alebo hlasov môže byť prejavom stavu duševného zdravia. Ale môže to byť aj rakovina. Sluchové halucinácie môžu byť spôsobené nádormi mozgu, ktoré sú rakovinové aj benígne. Môže k tomu dôjsť vtedy, ak sa nádor nachádza v spánkovom laloku, časti mozgu, ktorá spracováva zvuk. Halucinácie môžu byť tiež spôsobené, ak nádor tlačí na nerv, ktorý vysiela signály z ucha do mozgu.

Zmeny na nechtoch

Sledovanie farby a tvaru nechtov vám môže zachrániť život. Modré, hnedé alebo čierne čiary pod nechtami môžu naznačovať, že máte rakovinu kože. Zatiaľ čo zmena tvaru nechtov naznačuje rakovinu pľúc a bledé nechty zase môžu byť spojené s rakovinou pečene.

Elizabeth Misselbrooková si prvýkrát všimla podozrivé hnedé znamienko na svojom prste v septembri 2019 Okamžite sa objednala k svojmu praktickému lekárovi. Biopsia odhalila, že mala akrálny lentiginózny subungválny melanóm, teda zriedkavú formu rakoviny kože, ktorá tvorí menej ako jedno percento prípadov melanómu u ľudí so svetlou pokožkou. Percento je vyššie u ľudí s tmavšou pokožkou. Zvyčajne sa vyvíja na dlaniach, chodidlách alebo pod nechtom.

Nemotornosť

Pád vecí, strata rovnováhy, jednoducho nemotorný stav, je ďalším znakom rakoviny mozgu, aj keď sa bežne spája s demenciou. Ak sa nádor vytvorí na mozgovom kmeni, kde sa mozog spája s miechou, mohlo by to spôsobiť, že sa stanete nemotorným a budete mať problémy s chôdzou, kvôli jeho polohe. Môže sa totiž prerušiť komunikácia medzi mozgom a zvyškom tela.

Výskum, ktorý uskutočnila King’s College London, a ktorý viedla doktorka Suzanne Scottová, odhalil, aké slabé a podceňované môžu byť niektoré príznaky rakoviny. Štúdia na 39 pacientoch s rakovinou mozgu ukázala, že mnohí odmietli nedostatok rovnováhy ako súčasť starnutia. Niektorí sa tiež obávali, že by si ich lekár myslel, že sú „hlúpi“, ak sa im budú sťažovať na svoju nemotornosť bez akýchkoľvek iných príznakov.

Strata záujmu o koníčky

Samozrejme, že môže byť veľa dôvodov za tým, prečo ste sa rozhodli vzdať sa svojej záľuby. Ale náhla strata záujmu o váš obľúbený koníček môže byť tiež príznakom rakoviny mozgu. V štúdii doktorky Scottovej pacienti s rakovinou mozgu uviedli, že sa menej zaujímajú o aktivity a nestarajú sa o svoje vzťahy, prácu a koníčky.

Podľa organizácie Brain Tumor Charity až jeden z troch ľudí s nádorom na mozgu prechádza zmenou osobnosti. Charita vysvetľuje, že ako nádor rastie, vyvíja tlak na zdravé bunky okolo neho. Zmeny osobnosti môžu nastať, keď sa nádor nachádza v prednom laloku, ktorý ovláda emócie a osobnosť. Táto časť mozgu tiež reguluje správanie a keď sa v nej vyvinú nádory, môže to ovplyvniť konanie ľudí takým spôsobom, ktorý možno považovať za spoločensky nevhodný.

Je dôležité sledovať varovné príznaky rakoviny a včas ich zachytiť. Iba 40 % pacientov s rakovinou mozgu žije viac ako rok po diagnóze a iba 20 % prežije päť rokov, napísali autori v časopise PLOS One.

Potenie

Nadmerné potenie pri vysokej teplote, cvičení či chorobe je úplne normálne. Ale, ak sa stále prebúdzate v kaluži vlastného potu, môže to byť príznak mnohých stavov vrátane menopauzy, úzkosti a nízkej hladiny cukru v krvi. Takto sa dokonca môže ozvať aj rakovina.

Cancer Research UK tvrdí, že nadmerné potenie môže byť znakom non-Hodgkinovho lymfómu, Hodgkinovho lymfómu, karcinoidných nádorov, leukémie, mezoteliómu, rakoviny kostí a dokonca rakoviny pečene. Je to preto, že zmeny v hladinách hormónov môžu spôsobiť potenie a návaly tepla. Niektoré druhy rakoviny môžu zmeniť hladiny hormónov. Potenie je však jedným z menej častých príznakov rakoviny.

 

Bettsová z Cancer Research UK radí na záver: „Ak spozorujete nezvyčajné alebo pretrvávajúce zmeny vo svojom zdravotnom stave, dohodnite si stretnutie s praktickým lekárom. Bez ohľadu na to, aké divné sa to môže zdať, alebo, či si myslíte, že je to príznak rakoviny alebo nie, lekár by o tom mal vedieť.’‘

Fotogaléria


Tagy:
choroba rakovina prevencia príznaky

2022-11-23 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia