Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lekár odhalil 5 VECÍ, ktoré ZAŽÍVAJÚ pacienti na pokraji SMRTI: Čo sa vtedy naozaj DEJE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čo sa stane s nami po smrti, naďalej ostáva záhadou. Lekári sú však opäť o niečo bližšie k pochopeniu toho, čo sa stane s tými, ktorí doslova ujdú "hrobárovi z lopaty".

Zdravotníci sa pýtali na to, čo sa dialo po prekonaní klinickej smrti, viac ako dvoch tuctov pacientov v USA a Británii, ktorých srdce sa v nemocnici náhle zastavilo a potom sa znovu zotavili, informuje dailymail.co.uk.

Výsledky ukázali, že skúsenosti pacientov mali niekoľko kľúčových bodov. Súčasťou nich bolo „hodnotenie života“, ako napríklad vidina spomienok a hodnotenie toho, ako sa správali k ostatným počas svojho života. Iní mali zase pocit, že „mieria do cieľa“ alebo si dokonca uvedomovali, že ich lekári oživujú, resp. resuscitujú. 

Počuli slová lekárov

Doktor Sam Parnia, autor štúdie a odborník na kritickú starostlivosť z newyorského medicínskeho centra NYU Langone Health, upozornil, že pacienti si naozaj môžu byť vedomí s tým, čo sa s nimi deje pri oživovaní a počuť slová medikov, ktorí ich liečia. Britský lekár, ktorý dve desaťročia skúmal, čo sa stane, keď sa srdce zastaví, povedal, že tí, ktorí boli na pokraji smrti a dnes žijú, už desaťročia hlásia zvýšené vedomie. Týka sa to aj pacientov, ktorí boli v bezvedomí a neuvedomovali si, čo sa deje. 

Štúdia doktora Parnia skúmala skúsenosti 53 mužov a žien, ktorí podstúpili resuscitáciu po zástave srdca a potom sa zotavili, z pôvodných 567. Počas oživovaní mali pacienti pripojené zariadenia na monitorovanie mozgu, aby zistili, či existujú nejaké signály, že tento orgán prijíma informácie. Taktiež mali pred sebou obrazovku s rôznymi obrázkami, ktoré sa im premietali počas liečby a prehrávali sa im kliby so slovami každých 5 minút, ako napr. jablko, hruška a banán. 

Lekár odhalil 5 VECÍ,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Veril, že horí v pekle

Doktor Parnia zdôraznil, že zatiaľ čo niektorí pacienti si spomínali na konkrétne veci, niektoré „spomienky“ boli pravdepodobne nesprávne interpretované lekárske udalosti. Napríklad, jeden pacient veri, že "horí v pekle". Pravdepodobne však išlo o reakciu na pocit pálenia z jednej infúzie. Ďalší dvaja z 28 účastníkov si spomenuli na hlasy zdravotníckeho personálu, ktorý bol pri ich oživovaní. Iný zase údajne videl lekárov a cítil aj na vlastnej koži, ako mu akoby šúchajú hrudník. 

Ide o skutočné zážitky

Traja pacienti uviedli zážitky ako zo sna, z ktorých jeden zahŕňal spievajúceho rybára. Niektorí mali pocit, že sa na nich vykonáva resuscitácia a pamätali si, ako na nich prebiehala, zatiaľ čo iní hodnotili svoj život. Šesť z 28 opýtaných si spomenulo na zážitok zo zomierania, pričom jedna osoba počula, ako jej zosnulá babička hovorila, aby sa vrátila do svojho tela. Niektorí zase mali pocit, že mieria na miesto, ktoré vnímali ako domov. 

„Charakterizujeme svedectvá, ktoré mali ľudia. Boli schopní identifikovať existujúci zážitok smrti, ktorý sa líši od iných skúseností, ktoré môžu mať ľudia v nemocnici alebo inde. Nejde o halucinácie, ani o ilúzie. Sú to skutočné zážitky, ktoré sa objavia, keď zomriete," dodáva odborník. 

Len 53 z 567 pacientov, menej ako 10 % skúmaných, boli prepustených z nemocnice. Z toho 25 sa nemohlo zúčastniť rozhovoru pre zlý zdravotný stav. Zvyšných 28 sa pýtali na ich skúsenosti dva až štyri týždne po zástave srdca. Účastníkom, ktorí prešli skráteným mentálnym testom, aby sa zistilo, ako funguje ich mozog, boli potom položené otvorené otázky o ich skúsenostiach počas resuscitácie. 

Viac o téme: SmrťKlinická smrť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9