Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čo s telom spraví ZIMA a CHLAD? Ak ignorujete TOTO, hrozí zvýšená CITLIVOSŤ na bolesť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci studené počasie láka na oddych v teplúčku domova, nezabúdate na nejaké fyzické aktivity? Ak sa totiž málo hýbete, zima vám to poriadne spočíta. Pocítite to na vlastnej koži.

Hoci počas sychravých dní túžite pravdepodobne po jedinom, sadnúť si pred televízor, prikryť sa dekou a piť horúci čaj, hýbať sa treba aj v tomto čase. Zmena ročných období môže negatívne ovplyvniť celkovú pohodu a zdravie človeka, preto je pohyb tak nenahraditeľný, píše sa na eatthis.com.

Zmeňte svoju rutinu

Ak ste zvykli behať vonku, môže byť čoraz ťažšie venovať sa tejto činnosti, keď sa teploty pohybujú okolo nuly, mrholí a fúka studený vietor. Jediné, čo každého láka, je zavrieť dvere a ostať v teple domova.

„No namiesto toho, aby ste vypadli zo zabehnutých koľají, zmeňte svoju rutinu a cvičte doma, alebo vyrazte von neskôr počas dňa, keď svieti slnko a pobyt vonku je vhodnejší,“ radí trénerka celebrít Jen Widerstromová.

Ako dodala, mali by ste zvážiť aj pridanie zábavného, ​​sezónneho kardia ako je lyžovanie, korčuľovanie alebo bežky. Chladné počasie má totiž podľa nej negatívne dôsledky pre vaše telo, ak nemáte dostatok pohybu.

Čo robí chladné počasie podľa Widerstromovej s telom, keď nie je aktívne:

1. Môžete pociťovať bolesť, začnete priberať

„Pohyb prirodzene zvyšuje pružnosť tela a zároveň znižuje zápal a citlivosť na bolesť,“ konštatovala Widerstromová.

Nečinnosť pri akejkoľvek teplote je jednosmernou vstupenkou k bolesti a hromadeniu nežiaduceho tuku. Priberanie počas chladnejších mesiacov je veľmi bežné, keďže ľuďom sa nechce tráviť čas vonku a tiež sa blížia Vianoce, teda čas hojnosti.

Čo s telom spraví
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Váš imunitný systém môže byť ohrozený

Počas sezóny prechladnutí a chrípky je dôležité zostať aktívni, fit a zdraví. Telo pracuje tvrdšie v mrazivých teplotách a cvičenie pomáha nakopnúť imunitný systém.

„Cvičenie vytláča baktérie priamo z dýchacích ciest a pľúc, čo znižuje riziko ochorenia,“ poznamenala trénerka.

Fyzická aktivita tiež upravuje množstvo bielych krviniek a protilátok, ktoré pomáhajú bojovať s chorobami. A napokon, dobrý tréning môže znížiť uvoľňovanie stresových hormónov v systéme, čo zabráni tomu, aby ste ochoreli.

3. Môžete sa cítiť depresívne

Počas chladnejších mesiacov je bežné cítiť sa depresívne alebo náladovo kvôli nedostatku vitamínu D zo slnka. Ľudia sa zdržiavajú oveľa viac vo vnútri a nemajú toľko plánov ako počas teplejších mesiacov. Je však potrebné prinútiť telo, aby sa hýbalo.

„Dokonca aj počas mojich dní, keď mám najmenej energie, sa stále hýbem a aspoň sa prechádzam,“ uviedla Widerstromová.

Byť v spoločnosti je zdravé a miestna posilňovňa poskytuje skvelú príležitosť byť medzi ľuďmi so spoločnými záujmami. Takže, ak vám počasie nedovolí byť vonku, zatrénujte si vo vnútri so svojimi priateľmi.

Viac o téme: ZimaPohybZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9