Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRÍZNAK, ktorý vám SŤAŽÍ návštevu TOALETY: Môže sa za tým skrývať PEKLO, takto to ROZOZNÁTE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nebývajú výrazné ani trvalé. Zmiasť vás môže ich prerušovanosť a striedavosť. Také sú príznaky rakoviny hrubého čreva, ktoré je niekedy veľmi ťažké identifikovať. Bez odborníka to ani neskúšajte.

Príznaky rakoviny hrubého čreva nie sú ničím príjemným. Väčšina ľudí zvykne nad nimi len mávnuť rukou, za čo môže jediné - strach. Treba konať čo najskôr, aby bol dostatočný čas na zastavenie šírenia rakovinových bunike do iných oblastí vášho tela, ako sa píše na express.co.uk

Čím skôr, tým lepšie

Čím skôr sa začne riešiť tento stav, tým vyššie budú šance na úspešnú liečbu. Odborníčka sa podelila o kľúčové príznaky, ktoré sa prejavia na toalete, vrátane dyschézie. Od zmien vo vašich črevných návykoch až po veľkú únavu - existuje množstvo symptómov, ktoré môžu signalizovať rakovinu čriev.

Doktorka Belinda Griffithsová, praktická lekárka z The Fleet Street Clinic, zdôrazňuje: „Rakovina hrubého čreva, známa aj ako kolorektálny karcinóm, je štvrtou najčastejšou rakovinou v Spojenom kráľovstve a druhým najväčším zabijakom. Viac ako 16 000 ľudí zomiera na rakovinu čriev každý rok. Našťastie, schopnosť včasnej identifikácie varovných signálov by mohla veľmi pomôcť , kým je stav ešte liečiteľný."

Odborníčka sa podelila aj o to, že „takmer všetci pacienti“ s týmto ochorením zaznamenajú zmeny vo svojich črevných návykoch, ktoré môžu zahŕňať tzv. dyschéziu. Pod týmto odborným termínom sa skrýva zápcha, ktorá je charakterizovaná bolesťou alebo napätím na toalete. Podľa Cleveland Clinic sa tento príznak vyskytuje vtedy, keď sa pohyby čriev stávajú menej časté a stolica je ťažko priechodná. Zatiaľ čo všeobecná lekárka uviedla zápchu ako možný príznak, Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii tvrdí, že je len „zriedka spôsobená vážnymi črevnými ochoreniami“.

PRÍZNAK, ktorý vám SŤAŽÍ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Príznaky, na ktoré si treba dávať pozor

Griffithsová zdieľala aj ďalšie kľúčové príznaky, ktoré sa zameriavajú na „takmer všetkých ľudí“ s rakovinou čriev.

Hrozí pretrvávajúcu a nevysvetliteľnú zmenu v črevných návykoch, ako napr:

  • Častejšie vyprázdňovanie, riedka stolica
  • Krv vo vašej stolici alebo krvácanie z konečníka
  • Bolesť brucha, nepohodlie alebo nadúvanie
  • Hrudka v bruchu alebo chrbtovom priechode
  • Nevysvetliteľná strata hmotnosti
  • Extrémna únava bez príčiny

Griffithsová upozorňuje: „Príznaky rakoviny hrubého čreva môžu byť jemné a často sa dajú zamieňať so symptómami iných, menej závažných ochorení. Je dôležité poznamenať, že väčšina ľudí s týmito prejavmi nemá rakovinu čriev, no nemali by sa ignorovať pre prípad, že by to tak bolo. Svojho lekára by ste mali upozorniť vtedy, ak sú vaše symptómy prítomné dlhšie ako tri týždne. Odloženie vyšetrenia môže viesť k diagnostikovaniu rakoviny čreva v neskoršom štádiu.”

Odborníčka však tiež varovala, že tento stav nemusí v niektorých prípadoch spôsobovať žiadne príznaky, čo sťažuje jeho zistenie. Našťastie, práve tu vstupuje do hry skríning rakoviny hrubého čreva so svojou schopnosťou odhaliť drobné stopy krvi v stolici.

Ako znížiť riziko rakoviny?

Približne 54 % všetkých prípadov rakoviny čriev by sa dalo „predísť“ zdravším životným štýlom, uvádza Bowel Cancer UK. Od zdravej výživy až po skoncovanie s fajčením, existujú rôzne vylepšenia životného štýlu, pri ktorých by vaše riziko mohlo klesnúť. Diétny režim by sa mal zamerať na zníženie príjmu červeného a spracovaného mäsa, keďže môže zvýšiť riziko. Britská agentúra pre zdravotnú bezpečnosť naznačuje, že pomôcť by mohlo aj obmedzenie alkoholu a pravidelné cvičenie.

Viac o téme: ZdravieZápchaRakovina hrubého črevaČreváPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9