Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

OLEJ, ktorý si poradí takmer so VŠETKÝM: VÍRUSY nebudú mať šancu a na MIGRÉNU zabudnete!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Esenciálny olej, ktorý pôsobí ako antivirotikum, analgetikum a relaxant. Má široké využitie v priemysle, kozmetike aj farmácii. Počuli ste už o oleji s názvom Ravintsara?

Esenciálny olej ravintsara je produkt získaný z madagaskarského gáfrovníka. Odhaduje sa, že ho prvýkrát extrahoval v roku 1775 chemik a lekárnik Antoine Baumé. Jeho liečivé vlastnosti však "vyplávali" na povrch až v minulom storočí. Dnes je známy svojimi upokojujúcimi, antioxidačnými, protizápalovými a antivírusovými vlastnosti. Okrem toho sa tradične používa na duchovné a náboženské účely, ako sa píše na steptohealth.com.

Ravintsara nepochádza z ostrova Madagaskar, ako by si niektorí podľa názvu mohli myslieť. V skutočnosti je z Ázie, z krajín ako India, Čína a Južná Kórea. Esenciálny olej tohto stromu sa získava prevažne z jeho listov. Jeho hlavnými zložkami sú eukalyptol, alfa-pinén a alfa-terpinén, ktoré mu dodávajú antiseptické, antivírusové a antioxidačné vlastnosti. Kvôli jeho mnohorakému využitiu v alternatívnej medicíne ho niektorí nazývajú olej, ktorý lieči všetko. Aké sú jeho vlastnosti?

Bojovník proti infekciám

Jedna z hlavných výhod esenciálneho oleja súvisí s jeho antivírusovým potenciálom. Používa sa najmä na zmiernenie príznakov chrípky, prechladnutia a iných vírusových infekcií, postihujúcich horné dýchacie cesty. Má tiež antimikrobiálne a antifungálne vlastnosti, ktoré bojujú s infekciou kože a pľúc. Účinne pôsobí proti baktériám Serratia marcescens a hubám Aspergillus niger a Aspergillus fumigatus.

Znižuje bolesť a zápal

V tradičnej medicíne sa táto odroda esenciálneho oleja používa ako pomocník na bolesť svalov, migrénu a neuropatickú bolesť. Olej uvoľňuje nervový systém a vyvoláva pocit úľavy. Okrem toho pôsobí protizápalovo vďaka obsahu borneolu.

OLEJ, ktorý si poradí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Uľavuje od stresu a stimuluje pamäť

V aromaterapii sa éterický olej ravintsara používa na uvoľnenie nervového systému a zníženie stresu. Neoficiálne dôkazy spájajú jeho použitie aj so stimuláciou koncentrácie a pamäte.

Pôsobí ako insekticíd

Jedným z najznámejších domácich použití tohto esenciálneho oleja je, že sa používa ako insekticíd. Je skvelým odpudzovačom domáceho hmyzu, ako sú mravce a roztoče.

Bezpečnosť a prevencia

Esenciálny olej Ravintsara by sa mal používať iba zvonka, buď pomocou difuzéra alebo lokálne. Jeho použitie totiž byť toxické. Príznaky otravy siahajú od závratov a nevoľnosti až po bolesti hlavy, zmätenosť a podráždenosť. Vo všeobecnosti sa považuje za bezpečný pre väčšinu ľudí.

Používať by sa nemal v týchto prípadoch:

  • deti do dvoch rokov
  • na otvorené rany
  • ľudia s ochoreniami pečene
  • tehotné alebo dojčiace ženy
  • pacienti s chorobami, ako je Parkinsonova choroba alebo epilepsia

Ako ho použiť?

Tento olej sa používa najmä v aromaterapii a je prísadou do difúzerov. Aplikuje sa 15 až 20 kvapiek prípravku samostatne alebo v kombinácii s citrusovými olejmi. Aróma by mala byť v miestnosti rozptýlená na 30 minút. Na lokálne použitie by sa však mal kombinovať s iným olejom ako je kokosový, levanduľový, mandľový alebo olivový.

 

Pridajte 4 kvapky Ravintsara do polievkovej lyžice vami zvoleného oleja a potom aplikujte na oblasti ako je krk, zápästia a hrudník. Môže sa používať 2 alebo 3 krát denne. V prípade nespavosti, stresu, úzkosti alebo akéhokoľvek emocionálneho nepokoja sa môže kombinovať s levanduľovým olejom. Ak je vaším cieľom zmierniť svalové alebo kĺbové ochorenie, stačí pridať päť kvapiek do lyžice arnického oleja a premasírovať potom postihnutú oblasť.

Viac o téme: RastlinaOlejZdraviePrevenciaRavintsara
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9