Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KRÁSA, za ktorú zaplatíte veľkú DAŇ: Pozor na používanie týchto PRÍPRAVKOV, týka sa to aj VÁS?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chemické prípravky na vyrovnávanie vlasov, ktoré používajú milióny ľudí na svete, môžu zdvojnásobiť riziko rakoviny maternice, ako upozorňuje oficiálna štúdia.

Výskum zrealizovaný Národným inštitútom zdravia (NIH) sledoval 33 000 žien v Spojených štátoch viac ako desať rokov. Výsledky prekvapili aj samotných vedcov. Výskyt rakoviny maternice bol 4,05 percent u žien, ktoré používali prípravok na vyrovnávanie štyri alebo viackrát do roka, v porovnaní s 1,64 percentami u tých, ktoré tak neurobili.

Odborníci sa domnievajú, že chemikálie v krémoch prenikajú do krvného obehu cez pokožku hlavy a putujú až do maternice, ako sa píše na sciencealert.com. Štúdia bola publikovaná v časopise Journal of the National Cancer Institute.

Väčšie riziko u žien čiernej pleti

Rakovinu maternice žena môže spoznať podľa signálov, vrátane krvácania z pošvy medzi menštruáciami, bolestí alebo kŕčov v panve a bieleho alebo číreho vaginálneho výtoku. Podľa Americkej spoločnosti klinickej onkológie žije asi 81 percent pacientov po diagnóze minimálne päť rokov. U žien čiernej pleti však táto miera klesá na 63 percent, čo je podľa odborníkov spôsobené väčšou pravdepodobnosťou diagnostiky agresívnej formy ochorenia. 

Prvá štúdia svojho druhu

Štúdia sledovala ženy vo veku od 35 do 74 rokov takmer 11 rokov. V tom čase sa vyskytlo 378 prípadov rakoviny maternice, pričom 26 prípadov z 1 572 ľudí bolo u nežnejšieho pohlavia, ktoré používali chemické produkty na vyrovnávanie vlasov štyrikrát alebo viac za rok. Taktiež bolo 332 diagnóz z 30 329, ktorí ich nikdy nepoužili.

Výskumníci brali do úvahy rizikové faktory rakoviny, vrátane veku, konzumácie alkoholu a cigariet. Analýza ukázala, že ľudia, ktorí používali vlasové produkty, mali o 155 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku ochorenia. Asi 60 percent žien, ktoré používali krémy na vyrovnávanie vlasov, boli čiernej pleti, čo naznačuje, že táto skupina môže byť viac ohrozená. Tieto ženy veľmi často bojujú s kučeravými vlasmi, preto používajú produkty častejšie. 

KRÁSA, za ktorú zaplatíte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dr Alexandra Whiteová, epidemiologička z NIH, ktorá viedla štúdiu, povedala: „Je potrebný ďalší výskum na potvrdenie týchto zistení v rôznych populáciách, aby sa ukázalo, či vlasové produkty prispievajú k zdravotným rozdielom pri rakovine maternice a na identifikáciu špecifických chemikálií, zvyšujúcich riziko rakoviny u žien. Ide o prvú epidemiologickú štúdiu, ktorá skúmala vzťah medzi používaním vyrovnávajúcich prípravkov a rakovinou maternice.

Nebezpečné zloženie

Vlasy sú vyrobené z proteínu nazývaného keratín, ktorý obsahuje molekuly - sulfidy. Niekedy vytvárajú medzi sebou páry alebo disulfidové väzby a výsledkom sú kučery vo vlasoch. Chemické vyrovnávanie vlasov funguje tak, že tieto väzby narúša a mení štruktúru vlasov. To vedie k tomu, že sa „uvoľnia“ a vlasy sa vyrovnajú. Tieto prípravky však obsahujú chemikálie vrátane hydroxidu sodného, ​​ktorý núti vonkajšiu vrstvu vlasu, aby sa otvorila, a tioglykolát amónny, ktorý láme disulfidové väzby. Okrem toho môže byť súčasťou zloženia aj formaldehyd, ktorý pôsobí ako konzervačná látka, i napriek tomu, že je známym karcinogénom. Keď sa zahreje, môže sa uvoľniť do vzduchu ako plyn, čo spôsobí podráždenie pokožky a očí.

Krémy sa aplikujú na pramene vlasov a nechajú pôsobiť asi 20 minút, potom sa zmyjú a nasleduje teplo, resp. vyrovnanie pomocou žehličiek na vlasy. Takto upravené vlasy zostanú za normálnych okolností rovné niekoľko mesiacov, alebo kým nevyrastie dostatok nových vlasov.

Hoci ide o metódu, ktorá je skôr známa v zahraničí než u nás, nie je na škodu dávať si pozor na zloženie vlasových produktov. Látky ako parabény, bisfenol A, kovy a formadehyd môžu zvýšiť riziko rakoviny. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVlasy Vyrovnávanie vlasov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9