Po tomto zistení dáte KLOBÁSU bokom: NEGATÍVNY účinok, ktorý je horší než KILÁ navyše

Zdroj: gettyimages.com
2022-10-05 06:00:00

Opečená klobása či chrumkavá slanina sú pre mnohých hotové delikatesy, ktoré si jednoducho nevedia odpustiť. Hoci ich chuť je výborná, prináša to svoju daň.

Pravidelná konzumácia spracovaných jedál zvyšuje riziko vzniku rakoviny až o 30 percent, ako zistila nová štúdia. Škodlivé sú najmä potraviny ako klobása, slanina a šunka. Riziko však vzniká aj pri pití sladených nápojov a limonád, upozorňuje news-medical.net.

Čítajte tiež: Krutá PRAVDA, ktorá vám dá facku: Týchto zdravotných stavov a PROBLÉMOV sa NIKDY nezbavíte

Silný rizikový faktor

Výskumníci zhromaždili svoje údaje od viac ako 200 000 účastníkov počas viac než 25 rokov. Výsledky štúdie boli zverejnené v časopise BMJ. Každý z nich dostal otázku, ako často jedia každú zo 130 potravín. Účastníci boli rozdelení do skupín na základe toho, ako často jedli ultraspracované jedlá. Počas 25-ročného obdobia bolo zistených 1 294 prípadov kolorektálneho karcinómu medzi 46 341 mužmi v štúdii a 1 922 medzi 159 907 ženami. Práve veľkou vzorkou účastníkov s dlhším časovým obdobím robí výskum výnimočným na rozdiel od iných štúdií o rakovine. 

„Rakovina sa vyvíja roky či dokonca desaťročia. Z našich epidemiologických štúdií sme ukázali potenciálny efekt latencie - trvá roky, kým sa prejaví určitý vplyv na riziko rakoviny,“ povedal Mingyan Song, spoluautor štúdie a epidemiológ z Harvardu.

Medzi mužmi bola nájdená jasná korelácia - konkrétne medzi ľuďmi, ktorí jedli viac potravín, a tým, či sa u nich tento stav vyvinul. Odborníci vyzdvihli najmä mäsové výrobky.

„Začali sme si myslieť, že rakovina hrubého čreva a konečníka by mohla byť rakovinou, ktorá je najviac ovplyvnená stravou, v porovnaní s inými typmi rakoviny,“ povedal Dr Lu Wang, hlavný autor štúdie, vo vyhlásení. „Spracované mäso, z ktorého väčšina spadá do kategórie ultraspracovaných potravín, je silným rizikovým faktorom pre rakovinu hrubého čreva a konečníka. Ultra spracované potraviny majú tiež vysoký obsah pridaných cukrov a nízky obsah vlákniny, čo prispieva k priberaniu a obezite. Navyše, obezita je rizikovým faktorom rakoviny hrubého čreva a konečníka."

Zaujme vás: TIPY, vďaka ktorým OŽIJE mozog a bonusom je veľká dávka ENERGIE: KÁVA sem nepatrí

Ako sa očakávalo, výskumníci tiež zistili silnú koreláciu medzi konzumáciou sladkých nápojov a rakovinou.

Mliečne výrobky sú v poriadku

Avšak, nie všetky hotové jedlá majú negatívny účinok. Ženy, ktoré konzumovali spracované mliečne potraviny, mali miernejšie riziko vzniku kolorektálneho karcinómu.

„Napríklad potraviny ako jogurt dokáže pôsobiť proti škodlivým účinkom iných ultraspracovaných jedál u žien,“ hovorí Fang Fang Zhang, spoluautor štúdie a epidemiológ rakoviny na Harvarde.

Rovnaká súvislosť však nenastala u mužov.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie fastfood kolorektálny karcinóm

2022-10-05 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia