Každodenná AKTIVITA spúšťa vznik VRÁSOK: Odložte TELEFÓN, hrozia ZMENY v bunkách!

Zdroj: gettyimages.com
2022-10-04 12:00:00

Ak neviete zaspať bez toho, aby ste sa pozreli na sociálne siete, čo je "nové", po tomto zistení to minimálne obmedzíte. Ak nechcete urýchliť starnutie...

Vedci z Oregonskej  z štátnej univerzity skúmali vplyv ostrého svetla na vínnych muškách po dobu 14 dní. Výsledkom boli známky narušenej funkcie buniek a neurodegenerácie, čiže starnutia, ako sa píše na nzherald.co.nz.

„Naša štúdia ukazuje, že udržiavanie zraku mimo modrého svetla môže byť vhodnou stratégiou proti starnutiu,“ prízvukuje doktorka Jadwiga Giebultowiczová.

Čítajte tiež: Neviete pred SPANÍM "vypnúť" HLAVU? CVIKY, ktoré vás dostanú za pár SEKÚND do ríši SNOV

Už predchádzajúci výskum varoval pred vznikom obezity a problémov duševného zdravia. Existujú tiež obavy, že modré svetlo namáha oči, čo vedie k rozmazanému videniu, makulárnej degenerácii a šedému zákalu – a narúša cirkadiánny rytmus, takže je ťažšie zaspať. Mnohé zariadenia však už majú zabudované mechanizmy, ktoré používateľom umožňujú znížiť vyžarované modré svetlo.

Negatívne účinky svetla aj u ľudí

V spomínanej štúdii, publikovanej v časopise Frontiers in Aging, boli mušky rozdelené do dvoch skupín. V prvej skupine boli mušky vystavené modrému svetlu 10 alebo 14 dní. Druhá skupinka bola v permanentnej tme. Mušky boli potom zabité, aby vedci mohli preskúmať bunky v ich hlavách.

Tie, ktoré boli vystavené modrému svetlu počas 14 dní, mali vyššie hladiny chemického sukcinátu, čo naznačuje zhoršenú produkciu energie. Mali tiež nižšie hladiny glutamátu - kľúčového pre komunikáciu medzi bunkami - čo podľa vedcov naznačuje začiatok neurodegenerácie.

Hoci muchy boli vystavené oveľa silnejšiemu modrému svetlu, než aké vyžarujú telefóny a notebooky, výsledky naznačujú, že svetlo môže vyvolať zmeny v bunkách, ktoré urýchľujú starnutie. Podľa vedcov toto modré svetlo môže dokonca spôsobiť predčasnú smrť. 

Giebultowiczová dodala: „LED diódy sa stali hlavným osvetlením obrazoviek, ako sú telefóny, stolné počítače a televízory, ako aj okolitého osvetlenia, takže ľudia vo vyspelých spoločnostiach sú neustále vystavení modrému svetlu. Signalizačné chemikálie v bunkách múch a ľudí sú rovnaké, takže negatívne účinky modrého svetla vplývajú aj na nás."

Zaujme vás: Krutá PRAVDA, ktorá vám dá facku: Týchto zdravotných stavov a PROBLÉMOV sa NIKDY nezbavíte

Veľa výskumov ukazuje, že čas strávený pred modrým svetlom sťažuje zaspávanie. Niektoré z nich varujú, že dokáže poškodiť cirkadiánne hodiny. Niekoľko štúdií taktiež varovalo, že môže poškodiť cirkadiánne hodiny, teda biologické hodiny tela. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vrásky starnutie modré svetlo

2022-10-04 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia