Jediná STRATÉGIA, ktorá skutočne FUNGUJE: Po tomto budete PIŤ menej alkoholu!

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-21 06:00:00

Výskumníci našli účinný spôsob, ako prinútiť ľudí, aby obmedzili konzumáciu alkoholu. Je to jednoduchšie, ako sa zdá. Ak neviete prísť na to, čo by mohlo pomôcť, vyskúšajte tento tip.

Stačí zdôrazniť zvýšené riziko rakoviny, ktoré súvisí s metlou ľudstva, s každým vypitým pohárom navyše, ako sa píše na sciencealert.com. Podľa vedcov, ktorí stoja za štúdiou z minulého roku, to môže byť užitočné pri podpore zdravia mnohých ľudí. Výskum bol publikovaný v časopise Addictive Behaviors

Čítajte tiež: Žlté KORENIE nie je až také TOP, ako si mnohí myslia: Títo ľudia by mali zabudnúť na KURKUMU

Stačí spojiť alkohol so vznikom rakoviny

Príliš veľa alkoholu nevedie len k rakovine. V nadmernom množstve je spojené s celým radom problémov, vrátane predčasnej smrti, srdcových chorôb, tráviacich problémov a zvýšeného rizika demencie.

„Zistili sme, že spojenie informácií o alkohole a rakovine s konkrétnym praktickým opatrením – počítaním nápojov – viedlo k tomu, že pijani znížili jeho množstvo,“ povedala ekonómka a psychologička Simone Pettigrewová z The George Institute for Global Health.

Pre štúdiu boli vyplnené tri prieskumy: 7 995 ľudí dokončilo prvý prieskum, 4 588 z týchto ľudí vyplnili druhý o tri týždne neskôr a 2 687 ľudí sa pustilo do posledného prieskumu o ďalšie tri týždne neskôr. Účastníci boli rozdelení do rôznych skupín. Zobrazovali sa im rôzne reklamy a správy o pití alkoholu.

Televízna reklama spájajúca alkohol a rakovinu spolu s návrhom, aby ste si počítali svoje nápoje, bola jednou z najúčinnejších, ako prinútiť ľudí, aby sa pokúsili obmedziť jeho príjem. Vďaka nej ľudia výrazne znížili spotrebu alkoholu počas 6 týždňov. Povzbudzovanie, aby sa rozhodli pre určité množstvo nápojov a potom sa toho držali, síce prinútili niektorých dobrovoľníkov k obmedzeniu neresti, ale víťaz bol jasný!

"Mnoho ľudí nevie, že alkohol je karcinogén," upozorňuje Pettigrewová. "Sú to dôležité informácie, ku ktorým by mali mať pijani prístup. Povedať ľuďom, že alkohol spôsobuje rakovinu, je však len časť riešenia - musíme ich informovať o spôsoboch, ako prijať opatrenia na zníženie rizika."

Dôležitá je osveta

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie možno konzumáciu alkoholu pripísať až 7 percentám predčasných úmrtí na celom svete. Jedným zo spôsobov, ako tento problém riešiť, je zvýšiť informovanosť pijanov o zdravotných rizikách.

Zatiaľ čo zdravotnícke agentúry tiež skúmali spôsoby, ako urobiť alkohol menej dostupným a drahším, v konečnom dôsledku osobné rozhodnutia určia, či sa správanie týkajúce sa alkoholu z dlhodobého hľadiska zmení alebo nie.

Zaujme vás: NESPLACHUJTE, inak sa pripravíte o veľa: STOLICA vám môže ZACHRÁNIŤ život

Hoci v tejto štúdii boli účastníci dôkladne vybratí - museli totiž reprezentovať ľudí, ktorí skutočne vo veľkom holdujú alkoholu, tento prístup nemusí fungovať aj u iných. Zdá sa však, že počítanie nápojov by mohlo byť jednou z možností, ktorá by mohla byť účinná. 

"Čo sa týka kampaní o znižovaní škôd spôsobených alkoholom, sú k dispozícii obmedzené zdroje. Je dôležité zistiť, ktoré posolstvá najlepšie zarezonujú a budú mať väčšiu šancu, že zafungujú," povedala Pettigrewová.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol zdravie rakovina

2022-09-21 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia