Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NESPLACHUJTE, inak sa pripravíte o veľa: STOLICA vám môže ZACHRÁNIŤ život

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Tajomstvo dlhého života? Stačí sa pozrieť do záchodu ešte pred tým, než spláchnete. Hoci to znie akokoľvek nezmyselne, vaša stolica by mohla znížiť riziko chorôb a vrátiť vás do čias mladosti a pevného zdravia.

Je veľa vecí, ktoré môžu v priebehu rokov poškodiť zdravie vašich čriev. Strava s vysokým obsahom cukru, stres, antibiotiká – to všetko súvisí so zlými zmenami v črevnom mikrobióme, mikróboch, ktoré žijú vo vašom črevnom trakte. A to môže zvýšiť riziko chorôb. Predstavte si, že by ste mohli zvrátiť všetky škody a postarať sa o to, aby vaše črevá boli v takej forme ako v období mladosti a väčšieho zdravia!

Čítajte tiež: 5 potravín, ktoré môžu ZABRÁNIŤ správnemu pohybu KRVI v tele: Bližšie ku ZRAZENINÁM!

Žiadne sci-fi. Podľa vedcov by to bolo možné, ak by si ľudia odobrali vzorku svojej stolice v mladom veku a tú by následne vrátili späť do hrubého čreva, keď by boli starší, píše sa na webmd.com. Hoci veda, ktorá by to podporila, ešte nie je dispozícii, vedci upozorňujú, že by sme nemali čakať. Málokto o tom tuší, no na svete už existujú tzv. stolicové banky. Odborníci ich vyzývajú, aby umožnili ľuďom uchovávať stolicu a mohli ju použiť vtedy, ak by sa našlo viac vedcov, ktorí by potvrdili, že je tento spôsob naozaj účinný.

NESPLACHUJTE, inak sa pripravíte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako by to fungovalo?

Najprv by ste išli do stolicovej banky a poskytli im čerstvú vzorku svojej stolice. Tú by následne odborníci podrobili skríningu na choroby, očistili, spracovali a uložili do dlhodobého skladu. Ak by ste ochoreli a bolo by vám diagnostikované napr. zápalové ochorenie čriev, srdcové ochorenie alebo cukrovka 2. typu alebo by vám nejaká liečba (antibiotiká, chemoterapia) zničila črevný mikrobióm, lekári by mohli použiť vašu konzervovanú stolicu, aby „znovu kolonizovala“ črevá a obnovila ich do  zdravšieho stavu, hovorí Scott Weiss, MD, profesor medicíny na Harvardskej lekárskej fakulte. Zrealizovalo by sa to pomocou lekárskeho postupu nazývaného fekálnej transplantácie mikrobioty alebo FMT.

Načasovanie je dôležité. Vzorka by mala byť z obdobia, keď ste zdraví - napr. vo veku od 18 do 35 rokov, teda v období, kedy je najmenšia pravdepodobnosť vzniku nejakého chronického stavu. I napriek tomu, že ste stále zdraví do svojich 30, 40 alebo dokonca 50 rokov, môže byť pre vás prospešné poskytnutie vzorky neskôr v živote.

Ak by sa to uplatňovalo v praxi, vznikol by veľký potenciál na liečbu autoimunitného ochorenia, zápalového ochorenia čriev, cukrovky, obezity a srdcových chorôb – alebo dokonca by sa zvrátili účinky starnutia. Ako to však dosiahnuť?

Vylieči obezitu a zvráti účinky starnutia

Ako bolo spomenuté, stolicové banky nie sú až takou novinkou a skutočne existujú. Avšak vzorky v nich nie sú určené pre pôvodných darcov, ale pre chorých pacientov. Pomocou FMT lekári prenesú fekálny materiál do hrubého čreva pacienta, čím obnovia črevnú mikroflóru.

Niektoré výskumy ukazujú, že FMT môže pomôcť pri liečbe zápalových ochorení čriev, ako je Crohnova alebo ulcerózna kolitída. Štúdie na zvieratách zase naznačujú pomoc pri liečbe obezity, predĺžení života a zvrátení niektorých účinkov starnutia, ako je pokles funkcie mozgu súvisiaci s vekom. Ďalšie klinické štúdie skúmajú dokonca jeho potenciál ako liečby rakoviny, hovorí Weiss.

NESPLACHUJTE, inak sa pripravíte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vedľajšie účinky bez záruky

Mimo laboratória sa FMT používa hlavne na jeden účel: na liečbu Clostridioides difficile (C. diff), infekcie spôsobenej nadmerným rastom baktérií C. diff. Výskumy ukazujú, že to funguje ešte lepšie ako antibiotiká. Najprv však musíte nájsť zdravého darcu, a to je ťažšie, ako si myslíte. Navyše, FMT nesie so sebou aj riziká, hoci sú mierne. Vedľajšie účinky zahŕňajú miernu hnačku, nevoľnosť, bolesť brucha a únavu. Dôvodom je fakt, že ani tá najzdravšia darcovská stolica sa nemusí dokonale zmiešať s tou vašou. 

Zaujme vás: Ako uvoľniť stuhnutý KRK bez použitia liekov? Po týchto OBKLADOCH si konečne vydýchnete

Hoci podľa výskumníkov je dôvod na optimizmus, predsa len je FMT na začiatku vývoja a o mikrobióme sa stále veľa nevie. Napríklad neexistuje žiadna záruka, že obnovenie mikrobiómu dostane človeka do stavu, kedy bol zdravý a zároveň udrží choroby už navždy na uzde. Ak máte gény, zvyšujúce šance na Crohnovu chorobu, je možné, že sa choroba vráti. Taktiež sa nevie, ako dlho môžu byť vzorky stolice uchované v banke. V súčasnosti sú tam po dobu 1 až 2 rokov, nie desaťročia. Na ochranu proteínov a štruktúr DNA na takú dlhú dobu by vzorky pravdepodobne museli byť uložené pri skladovacej teplote tekutého dusíka -196 °C. (v súčasnosti sa vzorky skladujú pri teplote asi -80 °C.) 

Viac o téme: ZáchodZdravieStolica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9