TIPY, vďaka ktorým OŽIJE mozog a bonusom je veľká dávka ENERGIE: KÁVA sem nepatrí

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-22 12:00:00

Trápi vás únava a vyčerpanie? Skôr ako siahnete po kofeíne, vyskúšajte 10 prírodných tipov, ktoré dokážu bojovať s celkovou slabosťou organizmu.

Nedostatok spánku súvisí s nárastom rizikového správania, výkyvmi nálad a dokonca aj so samovražednými myšlienkami. Aj preto by spánok mal byť pre každého človeka prioritou, ako sa píše na steptohealth.com

Samozrejme, že skoršie si líhať do postele alebo litre kávy môžu byť možnosťami, ako sa zbaviť únavy. Skúste však siahnuť aj po iných spôsoboch, ktoré môžu pomôcť. 

Čítajte tiež: RECEPT, ktorý vás v priebehu pár minút vtiahne do TALIANSKA: Pripravte si lahodnú MOZARELLU

1. Vstaňte a hýbte sa

Ak máte sedavé zamestnanie a nedostatok priestoru, niekoľkokrát denne vstaňte a ponaťahujte si nohy aj ruky. Vyskúšať tiež môžete beh na mieste alebo sa predkláňajte a dotýkajte prstov na nohách. Rozprúdite tak energiu v tele. Keď máte čas, prejdite sa a nadýchajte čerstvého vzduchu.

2. Mozog v pozore

Ak pohyb tela nie je možný, precvičte si mozog. Začnite lúštiť krížovky alebo sudoku. Prinúťte svoju myseľ pracovať na niečom novom. Prostredníctvom duševnej práce udržiavate svoj mozog v činnosti.

3. Použite citróny

Vedeli ste, že vôňa citrónu je veľmi užitočná na revitalizáciu a stimuláciu mozgu? Skúste cmúľať citrónový cukrík, popíjajte citrónový čaj alebo si len tak zahryznite do nakrájaného citróna. Citrusová vôňa niektorých druhov ovocia aktivuje mozog a ten potom dokáže bojovať proti ospalosti.

4. Ochlaďte sa

Odložte svoju bežnú šálku popoludňajšej kávy a namiesto toho vypite pohár studenej vody. Tá vás prebudí a zároveň hydratuje telo. Môžete si dokonca ošpliechať tvár trochou studenej vody. Ďalším spôsobom ako bojovať s únavou je, že si budete trieť zápästia kockami ľadu. Chlad je skvelý spôsob, ako rozprúdiť adrenalín.

5. Dajte si mätový cukrík

Rovnako ako citróny, aj mäta má povzbudzujúcu vôňu, ktorá vám pomôže bojovať s únavou. Vyskúšať môžete aj mätové žuvačky. Ak do ľadovej vody pridáte trochu mäty alebo si umyjete ruky mätovým mydlom, dosiahnete rovnaký efekt.

6. Počúvajte pozitívnu hudbu

Energická hudba dokáže prebudiť. Nasaďte si slúchadlá a zvýšte hlasitosť. Navyše, ak si k tomu zaspievate, vaša energetická hladina sa ešte viac zvýši. Nečakaná aktivita aktivuje mozog a zaženie únavu.

7. "Ohnivý" dych

Nie doslova. Ide o jednu z dýchacích techník používaných v joge. Táto technika vám môže poskytnúť veľkú dávku adrenalínu. Vykonáva sa v pohodlnej polohe v sede s prekríženými nohami a rovným chrbtom. Ruky sú spustené so zápästiami na kolenách. Palec a ukazovák tvorí krúžok, zvyšné prsty sú mierne natiahnuté, dlane smerujú nahor. Dýcha sa hlboko cez nos. Po silnom výdychu nasleduje krátky pasívny nádych.

8. Oklamte svoju myseľ

Niekedy sa stačí tváriť, že máte viac energie. Predstavte si, že jej máte oveľa viac ako v skutočnosti. Stačí, ak si vsugerujete, že ste úplne prebudení a plní energie. Vďaka tomu dokončíte všetko, čo ste si naplánovali. Prekvapí vás, aká silná vie byť psychika!

Zaujme vás: Bojíte sa NÁKAZY? Robte túto AKTIVITU, šanca na COVID bude nižšia!

9. Meditujte

Meditácia je veľmi užitočná na zníženie stresu a zvýšenie koncentrácie. Mali by ste ju praktizovať pravidelne. 

10. Smejte sa

Smiech je terapeutický. Telo pri ňom uvoľňuje endorfíny, ktoré ovplyvňujú celkovú pohodu a hladinu energie. Každý deň si nájdite pár minút, aby ste si pozreli virálne video, ktoré vás pobaví, alebo sa so svojim okolím podeľte o vtipný príbeh. To vám pomôže bojovať proti únave a zlepší váš výkon.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie únava príroda kofeín

2022-09-22 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia