Keď telo povie NIE po prvom POHÁRIKU: Takto ZISTÍTE, že by ste mali IHNEĎ prestať s ALKOHOLOM

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-17 06:00:00

Hoci rozšírenie krvných cievok v tvári a začervenanie býva po dopriatí si alkoholu u niektorých bežné, ak vás začne svrbieť pokožka alebo máte upchatý nos, telo kričí o pomoc.

Intolerancia alkoholu je genetická metabolická porucha, pri ktorej telo nedokáže správne odbúravať túto tekutinu. To môže viesť k nepríjemným reakciám na tele, ako sa píše na livescience.com.

„Alkohol je škodlivá droga a neexistuje žiadne bezpečné množstvo, ktoré môžeme vypiť. Má škodlivý vplyv na telo, najmä na mozog a pečeň,“ konštatovala poradkyňa v boji s alkoholom Sandra Parkerová.  

Čítajte tiež: 4 vedľajšie ÚČINKY konzumácie bielej RYŽE: Vďaka niektorým VÝHODÁM si ju zamilujete!

Podľa nej, keď sa dostane do nášho systému, ovplyvňuje motorické schopnosti, pamäť a emocionálne reakcie. Znižuje zábrany, pravidelné pitie sa tiež spája so zvýšenou úzkosťou, horšou náladou a nižším rozsahom pozornosti.

„Má tiež negatívny vplyv na pečeň, ktorá je zodpovedná za filtrovanie alkoholu z krvného obehu," vysvetlila Parkerová.

Ako uviedla, zápal v tomto orgáne znižuje jej schopnosť efektívne fungovať. To časom vedie k zjazveniu tkaniva, teda k cirhóze a nakoniec k zlyhaniu pečene. Alkohol tiež zvyšuje riziko rakoviny prsníka.

Intolerancia či alergia?

Ak máte intoleranciu na alkohol, pravdepodobne pocítite reakciu takmer okamžite po vypití.

„Príznaky môžu zahŕňať začervenanie na hrudníku, krku a tvári, nádchu alebo upchatý nos, svrbenie kože, nízky krvný tlak, nevoľnosť, vracanie a hnačku,“ vymenovala Parkerová.

Jediný spôsob, ako zabrániť reakcii, je vyhnúť sa pitiu. Naproti tomu alergia na alkohol býva závažnejšia a ak sa nelieči, môže byť život ohrozujúca. Symptómy zahŕňajú vyrážku, svrbenie kože, opuch a ochromujúce žalúdočné kŕče. Kľúčový rozdiel medzi intoleranciou a alergiou vo vzťahu k alkoholu je v závažnosti reakcie.

„Ak netolerujete, príznaky budú nepríjemné, zatiaľ čo, ak ste alergický, konzumácia alkoholu môže byť život ohrozujúca,“ konštatovala Parkerová.

Čo spôsobuje intoleranciu?

Alkoholová intolerancia nastáva, keď telo nemá správne enzýmy na rozloženie toxínov, nachádzajúcich sa v alkoholickom nápoji. V niektorých prípadoch môžu byť na príčine zložky nápoja ako sú chemikálie, konzervačné látky, alebo obilniny. Reakciu môžu vyvolať aj niektoré lieky.

Ako zistíte, či sa to netýka práve vás?

Môžete si byť istí, že telo vám to dá vedieť!

„Ak vám po vypití malého množstva alkoholu začne byť zle, alebo ak si všimnete, že vám očervenala tvár, hrudník a krk, môže to byť znak intolerancie,“ vysvetlila Parkerová.

Keďže neexistuje žiadny liek na tento stav, vyhýbanie sa alkoholu je najlepším riešením. Keďže intolerancia je genetická metabolická porucha, je to niečo, s čím sa človek narodí a musí sa s tým naučiť žiť. Test určí, či človek trpí intoleranciou na samotný etanol alebo na niektorú zo zložiek alkoholického nápoja, ako sú kvasnice, hrozno alebo chmeľ.

Zaujme vás: Prečo KÁVA v popoludňajších hodinách NIE je dobrý nápad: Toto spraví s TELOM!

„Ak je to to druhé, stačí, ak sa budete vyhýbať nápojom s touto zložkou, napríklad môžete mať neznášanlivosť na pivo, ale nie na víno,“ konštatovala Parkerová.

Ako dodala, keď sa jedná o etanol a pri pití pociťujete silné príznaky, mali by ste sa alkoholu úplne vyhnúť.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol zdravie intolerancia

2022-08-17 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia