VÝROBKY v domácnosti môžu ovplyvniť PEČEŇ: MENIA funkciu telesného orgánu

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-14 15:00:00

Vedci z Keck School of Medicine z USC zistili, že bežná umelá polyfluóralkylová látka (PFAS) môže zvýšiť riziko rakoviny pečene. Nachádza sa vo výrobkoch pre domácnosť, v textilnom priemysle, vo výrobe potravín či elektronike.

Podľa štúdie, ktorá bola zverejnená v JHEP Reports, je vystavenie sa syntetickej chemikálii, ktorá sa bežne nachádza okolo nás, spojené s nevírusovým hepatocelulárnym karcinómom, najbežnejším typom rakoviny pečene, ako sa píše na eurekalert.org.

Chemikália, nazývaná perfluóroktánsulfát alebo PFOS, je jednou z triedy umelých chemikálií nazývaných per- a polyfluóralkylové látky alebo PFAS. Tieto chemikálie sa používajú v širokej škále spotrebných a priemyselných produktov. Niekedy sa nazývajú aj ako "večné" chemikálie, pretože sa veľmi pomaly rozkladajú a hromadia sa v prostredí a ľudskom tkanive vrátane pečene.

Čítajte tiež: Prečo KÁVA v popoludňajších hodinách NIE je dobrý nápad: Toto spraví s TELOM!

Hoci už predchádzajúci výskum na zvieratách naznačil, že expozícia PFAS zvyšuje riziko rakoviny pečene, toto je prvá štúdia, ktorá potvrdila súvislosť s použitím ľudských vzoriek!

"Tým pádom sa výskum v tejto oblasti posúva o krok ďalej," povedal Jesse Goodrich, PhD, postdoktorand na oddelení populačných a verejných zdravotníckych vied na Keck School of Medicine. "Rakovina pečene je jedným z najzávažnejších stavov pri ochorení pečene a toto je prvá štúdia na ľuďoch, ktorá ukazuje, že PFAS sú spojené s týmto ochorením."

Vyššia expozícia, vyššie riziko

Tím z Keck School of Medicine použil ľudské vzorky zozbierané v rámci veľkej epidemiologickej štúdie, spolupráce medzi lekárskou fakultou a Havajskou univerzitou, nazvanej Multietnická kohortná štúdia. Tento projekt sledoval viac ako 200 000 obyvateľov z Los Angeles a Havaja kvôli rozvoju rakoviny a iných chorôb.

Zo zozbieraných vzoriek ľudskej krvi a tkaniva výskumný tím našiel 50 účastníkov, u ktorých sa nakoniec vyvinula rakovina pečene. Vyhodnotil vzorky krvi, ktoré boli odobraté pred ich diagnózou rakoviny, a porovnal ich s 50 ľuďmi, u ktorých sa rakovina nerozvinula z rovnakej štúdie.

„Čiastočným dôvodom, prečo sa uskutočnilo len málo štúdií na ľuďoch, je to, že potrebujete správne vzorky,“ povedala doktorka Veronica Wendy Setiawanová, profesorka vied o populácii a verejnom zdraví na Keck School of Medicine. "Keď sa pozeráte na environmentálnu expozíciu, potrebujete vzorky ešte pred diagnózou, pretože rozvoj rakoviny trvá nejaký čas."

Výskumníci našli niekoľko typov PFAS vo vzorkách krvi, ktoré boli odobraté pred tým, ako sa u účastníkov vyvinula rakovina pečene. Výskum odhalil, že najsilnejšia súvislosť bola medzi PFOS a rakovinou pečene, a že subjekty s najvyššou 10 % expozíciou PFOS mali 4,5-krát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pečene ako osoby s najnižšími hladinami PFOS v krvi.

Zaujme vás: Varovný signál INFARKTU, ktorý sa môže objaviť na UCHU: Všímajte si nezvyčajné MIESTO!

Narúša normálnu funkciu pečene

Výskumnému tímu sa tiež podarilo objasniť možné spôsoby, ktorými PFOS zmenil normálnu funkciu pečene. Ich vyhodnotenie vzoriek ukázalo dôkaz, že PFOS zrejme mení normálny proces metabolizmu glukózy, metabolizmu žlčových kyselín a metabolizmus typu aminokyselín nazývaných aminokyseliny s rozvetveným reťazcom v pečeni.

Narušenie normálnych metabolických procesov v pečeni môže spôsobiť nahromadenie väčšieho množstva tuku v pečeni, čo je stav známy ako nealkoholické stukovatenie pečene alebo NAFLD. V posledných rokoch došlo na celom svete k dramatickému a nevysvetliteľnému nárastu NAFLD, čo je znepokojujúce, pretože ľudia s NAFLD majú oveľa vyššie riziko vzniku rakoviny pečene. Očakáva sa, že NAFLD postihne do roku 2030 30 % všetkých dospelých v USA.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie chemikálie rakovina pečene

2022-08-14 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia