Sledujte svoje NOHY: Ich FARBA upozorní na vysoký CHOLESTEROL v krvi!

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-11 13:00:00

Málokto by povedal, že by vysoký cholesterol mohol dať o sebe vedieť na tejto časti tela. Oplatí sa všímať si farbu nôh, tá totiž môže čo-to napovedať o nebezpečnom stave.

Vysoký cholesterol je jedným z najčastejších rizikových faktorov srdcových chorôb, ktorý súvisí s hromadením plaku v tepnách. Je o to zákernejší, lebo zvyčajne o sebe nedá vedieť. Neprejavuje sa žiadnymi príznakmi. Odborníci sa však domnievajú, že táto choroba môže zanechať určité náznaky v nohách, ako sa píše na timesofindia.indiatimes.com!

Čítajte tiež: NÁPOJ, ktorý vám môže ZACHRÁNIŤ život v LETE: Ak telu chýba, hrozí KOLAPS!

Venujte pozornosť nohám

Nediagnostikovaný a neliečený vysoký cholesterol môže podľa odborníkov viesť k stavu nazývanému ateroskleróza. Ateroskleróza je hromadenie tukov, cholesterolu a iných látok v stenách tepien a na nich, nazývaných plak. Tieto tukové usadeniny alebo plaky môžu zužovať tepny, brániť alebo blokovať hladký prietok krvi do rôznych častí tela vrátane nôh. Hrozí taktiež tvorba krvných zrazenín.

Keď je prietok krvi do nôh obmedzený alebo zablokovaný, môže viesť k stavu nazývanému ochorenie periférnych artérií (PAD). Ide o stav spojený so zúženými tepnami v dôsledku nahromadenia plaku, čo vedie k zníženému prietoku krvi do rúk a nôh. Osoba trpiaca PAD nedostáva dostatok krvi do nôh alebo rúk, čo spôsobuje napr. bolesť nôh pri chôdzi. Je to tiež známe ako „klaudikácia“.

Ak sa nelieči včas, môže viesť ku kritickej ischémii končatín, ktoré sú pokročilou formou ochorenia periférnych artérií (PAD), ovplyvňujúcej prietok krvi v končatinách.

Pozor na inú farbu

Keďže PAD súvisí so zníženým prietokom krvi do nôh, môže spôsobiť určité farebné zmeny v nohe. Ak nie je zistená alebo liečená včas, noha tak môže začať blednúť alebo modrať. K tomu dochádza v dôsledku zníženého alebo zníženého prietoku krvi do nôh. Okrem toho môžete tiež pociťovať bolesť v nohe, najmä pri chôdzi. Táto bolesť môže ustúpiť po niekoľkých minútach odpočinku.

Zaujme vás: Varovný signál INFARKTU, ktorý sa môže objaviť na UCHU: Všímajte si nezvyčajné MIESTO!

Ďalšie príznaky

Podľa Mayo Clinic môže byť ochorenie periférnych artérií (PAD) sprevádzané niekoľkými príznakmi vrátane:

  • Chlad, necitlivosť a slabosť v dolnej časti nohy alebo chodidla, najmä v porovnaní s druhou stranou
  • Slabý alebo žiadny pulz v nohách alebo chodidlách
  • Bolestivé kŕče v jednom alebo oboch bokoch, stehnách alebo lýtkových svaloch po určitých činnostiach, ako je chôdza alebo lezenie po schodoch
  • Pomalší rast nechtov na nohách
  • Vredy na prstoch, chodidlách alebo nohách, ktoré sa nehoja
  • Bolesť pri používaní rúk, ako je bolesť a kŕče pri pletení, písaní alebo vykonávaní iných manuálnych úloh
  • Erektilná dysfunkcia
  • Vypadávanie vlasov alebo pomalší rast vlasov na nohách

Fotogaléria


Tagy:
zdravie noha cholesterol prevencia

2022-08-11 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia