Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Meriame si krvný TLAK v skutočnosti ZLE? Takto sa nemusí zachytiť nebezpečný stav!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Máte problémy s tlakom a meriate si ho niekoľkokrát za deň? Môžete to robiť zle. Vedci teraz prišli s tým, že pre presné vyhodnotenie ako na tom skutočne ste, je dobré si ho merať na obidvoch rukách. 

Vysoký krvný tlak môže spôsobiť infarkt a mŕtvicu, dve ochorenia, ktoré patria medzi najväčších zabijakov na svete. Často nemáva žiadne príznaky a človek to zistí len pravidelným meraním. Odborníci však teraz zistili, že tým, ako lekári v súčasnosti merajú hypertenziu, nezachytia milióny skutočných prípadov. Tvrdia, že odčítaním údajov z oboch paží sa zaznamená ďalších 12 percent pacientov, ako sa píše na dailymail.com.uk

Čítajte tiež: TRIK na suché PODPAZUŠIE v extrémnych TEPLOTÁCH: Domáci RECEPT proti poteniu

Meranie na oboch rukách 

Nová štúdia analyzovala rozdiel medzi meraním krvného tlaku z oboch ramien v porovnaní s iba jedným. Po vykonaní oboch meraní bolo spozorovaných 12 percent ďalších pacientov s vysokým krvnom tlaku. Po nameraní z jednej paže im bol nameraný normálny tlak.

„Vysoký krvný tlak je globálny problém a zlé meranie môže mať smrteľné následky,“ tvrdí vedúci výskumu doktor Christopher Clark.

Ako dodal, správna detekcia vysokého krvného tlaku je dôležitým krokom k poskytnutiu primeranej liečby. Výskum, publikovaný v lekárskom časopise Hypertension, analyzoval údaje od 53 172 účastníkov. Všetkým dobrovoľníkom namerali krvný tlak z ľavej i pravej ruky. Doktor Clark a jeho kolegovia zistili, že medzi ramenami bol priemerný rozdiel 6,6 mmHg v systolickom tlaku. Keď sa vzali do úvahy obe hodnoty, takmer 6 500 účastníkov malo tlak vyšší ako 140 mmHg, čo sa diagnostikuje už ako hypertenzia. Rozdiely medzi ramenami môžu byť spôsobené zablokovanými tepnami. Hoci medzinárodné usmernenia odporúčajú kontrolovať krvný tlak na oboch ramenách, táto prax sa v súčasnosti veľmi neuplatňuje. 

Meriame si krvný TLAK
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

O nebezpečnom stave

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia má zriedkavo viditeľné príznaky. Ak sa nelieči, zvyšuje riziko vážnych problémov ako je infarkt či mŕtvica. Jediný spôsob, ako zistiť, či ho máte príliš vysoký, je nechať si ho skontrolovať u vášho lekára, alebo merať si ho pravidelne doma. Krvný tlak popisuje silu, s akou krv tlačí na strany tepien. Meria sa v milimetroch ortuti (alebo mmHg). Systolický (vyššie číslo) odráža silu srdca, keď pumpuje krv cez telo, diastolický (spodný) meria tlak, keď srdce medzi údermi odpočíva. Ak je ktorýkoľvek údaj príliš vysoký, spôsobuje záťaž na tepny a orgány, ako je srdce, mozog, obličky, či oči. 

Za vysoký krvný tlak sa považuje hodnota 140/90 mmHg alebo vyššia. Ideálna hodnota je medzi 90/60 mmHg a 120/80 mmHg. Nízky krvný tlak má človek s hodnotu 90/60 mmHg alebo nižšiou. Ak je dlhodobo vysoký, môže zvýšiť riziko mnohých závažných a potenciálne život ohrozujúcich stavov, ako sú: 

  • ochorenie srdca 
  • infarkt 
  • zástava srdca 
  • periférne arteriálne ochorenie 
  • aneuryzma aorty 
  • ochorenie obličiek 
  • vaskulárna demencia 

Zaujme vás: Typ OSOBNOSTI môže PREDPOVEDAŤ výkon v posteli: Títo MUŽI majú problémy s EREKCIOU

Ako správne merať tlak? 

  1. Pred meraním si na 5 minút sadnite a oddychujte. 
  2. Hodinu pred tým nepite kávu ani čaj. Voda je povolená. 
  3. Počas merania nevstávajte, nehýbte sa, ani nerozprávajte. 
  4. Urobte si prestávku a znova si odmerajte tlak na tej istej ruke. 
  5. Zopakujte dvakrát aj na druhej ruke. 
  6. Meranie vykonávajte v tú istú hodinu. 
Viac o téme: ZdraviePrevenciaKrvný tlakTlakomer
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9