Poobedný ŠLOFÍK ako náznak PROBLÉMU so SRDCOM: Na čo môže UPOZORNIŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2022-07-30 16:00:00

Dať si poobedného šlofíka raz za čas, na tom nie je nič zlé. Človeka to nakopne a naštartuje na najbližšie hodiny. Ak ho však potrebujete pravidelne, môže ísť o znak, že s vašim srdcom nie je všetko v poriadku. 

Výskumníci z Číny zistili, že zdriemnutia, ktorým sa oddávate príliš často, môžu byť signálom vyššieho rizika krvného tlaku a mŕtvice. Ich zistenia naznačujú, že jedinci, ktorí si zvyknú častejšie zdriemnuť, sú viac ohrození hypertenziou, ako tí, čo sa nezvyknú ukladať na spánok počas dňa, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Hypertension, je prvou, ktorá skúma vzťah medzi zdriemnutím a ochoreniami srdca.

Zaujímavé je, že predchádzajúce štúdie totiž odhalili pravý opak a to, že denné zdriemnutie môže byť ochranou pred hypertenziou. 

Čítajte tiež: NAJHORŠIE jedlá pre štítnu ŽĽAZU: Zabudnite na tieto druhy ZELENINY!

Štúdie sa zúčastnilo viac ako 500-tisíc účastníkov vo veku 40 až 69 rokov, žijúcich v Spojenom kráľovstve v rokoch 2006 do 2010. Pozorovaní, ktorí už mali hypertenziu alebo mŕtvicu na začiatku štúdie, boli z výsledkov vylúčení. Nakoniec sa vedci zamerali na 358 451 účastníkov, u ktorých študovali súvislosť medzi frekvenciou zdriemnutia a prvými správami o mŕtvici alebo vysokom krvnom tlaku. Výskumníci rozdelili pozorovaných podľa toho, ako často si zvykli zdriemnuť do skupín "často", "niekedy" a "nikdy". 

Zdriemnutie ako signál 

Výskumníci zistili, že účastníci, ktorí častejšie driemali cez deň, boli väčšinou starší, menej vzdelaní muži, mali nižší príjem, vyšší index telesnej hmotnosti a ich zdravotný stav bol celkovo oveľa horší v porovnaní so zvyškom pozorovaných. Tí v dotazníku taktiež uviedli, že spávajú oveľa dlhšie ako iní jedinci a trápilo ich aj chrápanie. Vedci odhalili, že u tých, ktorí pospávali takmer denne bolo riziko vzniku hypertenzie o 12 percent vyššie, riziko mŕtvice narástlo dokonca o 24 percent a riziko ischemickej mŕtvice o 20 percent. 

Menej dôkazov 

Vedci však sami uvádzajú niekoľko obmedzení svojej štúdie, vrátane skutočnosti, že sa brala do úvahy iba frekvencia a nie dĺžka spánku. Skupina pozorovaných tiež predstavovala dosť homogénnu skupinu Európanov stredného veku.

Takže ich nemožno zovšeobecniť na iné rasové skupiny,“ konštatovala autorka štúdie profesorka E. Wangová.

Podľa nej je tiež potrebné pochopiť a preskúmať biologický mechanizmus, prečo zdriemnutie ovplyvňuje krvný tlak alebo mŕtvicu. 

Problémom je nedostatočný spánok v noci

Odborníci sa domnievajú, že kvalitný spánok je kľúčovou súčasťou dobrého zdravia. Zatiaľ čo táto štúdia zistila, že denné zdriemnutie môže súvisieť so zvýšeným rizikom vysokého krvného tlaku a hypertenzie, niekoľko ďalších výskumov naznačuje, že denné zdriemnutie môže zlepšiť kognitívnu výkonnosť.

„To, či je spánok dobrý pre zdravie, je teda kontroverzné,“ uviedla Wangová.

Kardiológ Yu-Ming Ni je presvedčený, že samotné zdriemnutie pravdepodobne nie je problém. Človek, ktorý cíti potrebu si zdriemnuť, nemá pravdepodobne dostatok spánku počas noci z rôznych dôvodov. Doktor Ni odporúča, aby sa jednotlivci, ktorí si myslia, že trpia spánkovým apnoe, porozprávali so svojim lekárom. Ide o bežný stav, pri ktorom sa dýchanie človeka počas spánku niekoľkokrát zastaví a opäť začne. Príznaky môžu zahŕňať pocit únavy, podráždenosť a ťažkosti s koncentráciou počas dňa. Doktor Ni tiež svojim pacientom pripomína, aby vypínali televízor, mobily a všetky elektronické zariadenia aspoň dve hodiny pred spaním. Ako uviedol, ide o zásadný problém dnešnej doby.

Zaujme vás: Pozor na SPRCHOVANIE, ktoré môže vyvolať INFARKT: Náhly stav aj u FIT ľudí!

„Ak ste v noci vystavení svetlu z televízora, obrazovky počítača alebo zo smartfónu, jas z nich oklame váš mozog, aby si myslel, že ešte nie je čas spať,“ konštatoval. Doktor Ni.

To podľa neho vedie k primárnym problémom s nočným spánkom a teda neskôr k poobednému pospávaniu. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spánok mŕtvica

2022-07-30 16:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia