NÁHLA bolesť zubov? Toto je 8 najčastejších PRÍČIN a spôsoby, ako to rýchlo NAPRAVIŤ

Zdroj: gettyimages.com
2022-07-30 06:00:00

Bolesť zubov patrí medzi najnepríjemnejšie bolesti tela. Môže mať rôzne prejavy od mierneho svrbenia až po ostrú‚ ktorá strieľa až do mozgu. Prečo zvyknú zuby bolieť a čo robiť? 

Zub je zložený z troch častí - z koreňa, krčka a korunky. Každá jedna môže spôsobiť bolesť. Niekedy zuby bolia tak, že človeka vyradia z bežného života, ako sa píše na livestrong.com. Príčin je niekoľko a väčšina si vyžaduje návštevu zubára. V niektorých prípadoch však stačí zvýšená ústna hygiena, ktorá zahŕňa dôkladné vyčistenie chrupu.

Keď sa však zuby podráždia, zapália alebo infikujú, problém je na svete,“ konštatoval zubár Christopher Calnon.

Čítajte tiež: NAJHORŠIE jedlá pre štítnu ŽĽAZU: Zabudnite na tieto druhy ZELENINY!

Toto sú podľa neho najčastejšie dôvody:

1. Máte kaz 

Povrchový kaz, ktorý začína na vonkajšom povrchu zubov a je spôsobený hromadením zubného kameňa alebo usadeniny vápnika, nemá vo všeobecnosti žiadne príznaky.

„Náhla bolesť zuba však môže byť znakom toho, že kaz postupuje a šíri sa dovnútra do jadra zuba v blízkosti nervu. Medzi prvé symptómy patrí citlivosť na sladké teplé alebo studené jedlo,“ uviedol zubár.

Ak však kaz postúpi do bodu, keď zasiahne nerv zuba, môže spôsobiť infekciu. Vtedy je potrebné aj ošetrenie koreňových kanálikov, v niektorých prípadoch to dospeje dokonca k extrakcii zuba. 

2. Máte poškodenú výplň 

Zubné výplne nevydržia večne. Bohužiaľ, v dôsledku času alebo zlozvykov sa môžu poškodiť alebo uvoľniť.

„Ak je plomba poškodená, tesnenie medzi ňou a zubom sa naruší," vysvetlil Calnon.

V konečnom dôsledku to znamená voľné pôsobenie nežiadúcich baktérií. Problém je v tom, že výplň síce zostáva na mieste, takže kaz sa na začiatku nijako neprejaví a rastie. Pravidelné zubné prehliadky sú skvelým spôsobom, ako túto nepríjemnosť zachytiť skôr, ako sa z nej stane väčší problém. Zubár ju pravdepodobne vymení a bude po ťažkostiach. 

3. Trápi vás infekcia dutín 

„Infekcie dutín môžu často pripomínať bolesť chrupu najmä horných zadných zubov," poznamenal doktor Calnon.

Je to preto, že tlak v zapálených dutinách tlači aj na zuby a spôsobuje ich bolesť a citlivosť. Infekcie dutín sú zvyčajne vírusové a samy vymiznú za sedem až 10 dní. Ak je tlak spôsobený sezónnou alergiou, voľne predajné dekongestanty zvyknú pomôcť. 

4. Zatínate, alebo škrípete so zubami 

Ak sa pýtate, prečo vás bolia zuby v noci alebo keď sa zobudíte, môže za tým byť bruxizmus, stav, pri ktorom nevedomky škrípete alebo zatínate zuby. 

Problém je v tom, že tento tlak pôsobí na zuby oveľa väčšou silou, ako zvládajú, čo spôsobuje bolesť a citlivosť. Aby ste sa zbavili bruxizmu, zubár vám môže vyrobiť chránič zubov, ktorý budete nosiť v noci. Taktiež by ste sa mali vyvarovať stresu, keďže ten je úzko spätý so škrípaním zubov. 

5. Reagujete na chlad 

Ak ste sa niekedy strhli po popíjaní ľadového nápoja, pretože vás zrazu zaboleli všetky zuby, pravdepodobne ste zažili nepríjemný pocit z citlivosti na chlad. Ide o mimoriadne častú záležitosť, ktorá má niekoľko možných príčin. Ak je citlivosť krátkeho trvania a miernej závažnosti, pravdepodobne to súvisí so škrípaním zubov alebo ustupovaním ďasien.

„Keď pretrváva niekoľko minút alebo je závažná, môže naznačovať väčší problém, ako je kaz alebo ulomenie zubu," vysvetlil. 

6. Máte zlomený zub 

Rovnako ako zlomená kosť, aj prasklina v zube môže spôsobiť bolesť. Ulomený zub môže mať široký rozsah závažnosti na základe veľkosti a hĺbky trhliny. Ako sa zlomenina prehlbuje, stáva sa bolestivou. 

7. Máte ochorenie ďasien 

Ďasná môžu byť dôvodom, prečo vás bolia zuby. Áno, ich zápal, môže vyvolať podráždenie tkaniva ďasien, ktoré môžu začervenať, opuchnúť, svrbieť, či krvácať. Čo je horšie, ak nie sú ďasná správne liečené, môžu oslabiť kostné štruktúry, ktoré podporujú zuby, čo spôsobí ich uvoľnenie. Aby ste sa vyhli problémom s ďasnami, prevencia je kľúčová. Keď sa budete držať týchto krokov, nebudete mať s nimi problém:

  • čistite si zuby dvakrát denne a používajte zubnú niť
  • nefajčite a nepoužívajte iné tabakové výrobky
  • obmedzte príjem alkoholu a cukru
  • pravidelne absolvujte dentálnu hygienu a zubné prehliadky 

8. Máte na zube absces 

Absces na zube môže byť bolestivý. Je to vlastne bolestivý vačok hnisu spôsobený bakteriálnou infekciou vo vnútri zuba.

Je často výsledkom veľkého kazu, ktorý sa dostal do nervového tkaniva zuba," vysvetlil doktor Calnon.

Zaujme vás: Pozor na SPRCHOVANIE, ktoré môže vyvolať INFARKT: Náhly stav aj u FIT ľudí!

Ako dodal, môže sa presunúť za zub a do okolitých tkanív, čo vedie k opuchu a výraznej bolesti. Príznakmi abscesu sú: 

  • citlivosť zubov na horúce alebo nízke teploty 
  • horká chuť v ústach 
  • nechutne zapáchajúci dych 
  • sčervenanie a opuch ďasien 
  • uvoľnenie zuba 
  • opuchnutá oblasť v hornej alebo dolnej čeľusti 
  • otvorená rana na strane ďasna 
  • horúčka 
  • zdurené krčné uzliny 

„Abscesy zubov by sa mali liečiť okamžite," konštatoval Calnon.

Počiatočná liečba zvyčajne zahŕňa uvoľnenie abscesu a užívanie antibiotík, niekedy môže vyžadovať aj ošetrenie koreňových kanálikov alebo extrakciu zuba. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zuby bolesti prevencia

2022-07-30 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia