Zarážajúci VEDĽAJŠÍ účinok vysokého krvného TLAKU: Súvis s MOZGOM!

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-02 06:00:00

Vysoký krvný tlak sa nedostáva do titulkov tak často, ako iné zdravotné problémy, no je to vážny problém, s ktorým zápasia milióny ľudí. Čo ho spôsobuje a ako mu predísť? 

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CVD) uvádza, že takmer polovica dospelých v Spojených štátoch (47 %, alebo 116 miliónov) má hypertenziu, definovanú ako systolický krvný tlak vyšší ako 130 mmHg a diastolický krvný tlak vyšší ako 80 mmHg alebo užíva lieky na hypertenziu, informuje eatthis.com.

Keď sa vysoký krvný tlak nelieči, môže spôsobiť vážnejšie zdravotné problémy, ako je "opotrebenie krvných ciev, srdcový infarkt, poškodenie obličiek či mŕtvicu," povedal doktor Rahul Aggarwal, intervenčný kardiológ. 

Čítajte tiež: Poobedný ŠLOFÍK ako náznak PROBLÉMU so SRDCOM: Na čo môže UPOZORNIŤ!

Aby toho nebolo málo, podľa jednej štúdie sa vysoký krvný tlak spája s jedným vedľajším účinkom, ktorý pravdepodobne mnohých prekvapí. 

Súvis s demenciou 

Christian Benedict, docent na oddelení neurovied Univerzity v Uppsale a hlavný autor štúdie, v tlačovej správe sprevádzajúcej štúdiu vysvetlil, že vedci pozorovali 1 000 švédskych starších mužov, ktorí boli sledovaní 24 rokov. 

Štúdia odhalila, že krvný tlak sa môže meniť počas dňa, pričom v noci má nižšie hodnoty. 

"Riziko, že účastníkom bude diagnostikovaná demencia, bolo o 1,64-krát vyššie u mužov s krvným tlakom, ktorí  mali hodnoty vyššie v nočným hodinách ako u ostatných. Zvýšilo sa im tak riziko Alzheimerovej choroby, najbežnejšej formy demencie," hovorí Xiao Tan, postdoktorand z univerzity rovnakého oddelenia a prvý autor tohto výskumu. 

Doktor Aggarwal sa pridáva: "Vysoký krvný tlak môže spôsobiť väčšie opotrebovanie krvných ciev človeka, čo môže viesť k srdcovému infarktu. Keď má človek v noci vysoký krvný tlak, môže to byť spojené s demenciou.‘‘ 

Štúdia ukazuje koreláciu, nie príčinnú súvislosť. Nočné užívanie predpísaných liekov na reguláciu krvného tlaku môže znížiť riziko mozgovej príhody v noci.

Doktor Bayo Curry-Winchell, riaditeľ a lekár pre urgentnú starostlivosť, v Carbon Health a Saint Mary's Hospital dodáva: "Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko mnohých chorôb, ako sú srdcové, obličkové, mozgové a očné choroby. Diagnóza hypertenzie môže zvýšiť vaše riziko hospitalizácie a smrti.’’ 

Kto je ohrozený? 

Doktor Aggarwal hovorí: "Medzi najviac ohrozených vysokým krvným tlakom patria ľudia s cukrovkou, staršia populácia, fajčiari a ľudia s obezitou. Určitý faktor zohráva aj genetika.” 

Doktor Curry-Winchell uvádza, že sa to týka aj tých, ktorí majú osobnú alebo rodinnú anamnézu chronických zdravotných stavov, ako je cukrovka a ochorenie obličiek, taktiež ľudí, ktorí nejedia  vyváženú stravu (vysoký obsah nasýtených tukov) a majú malú alebo žiadnu fyzickú aktivitu, označovanú ako sedavý životný štýl. Ak k tomu konzumujete alkohol alebo fajčíte, je jasné, že ste v riziku. 

Čo spôsobuje vysoký krvný tlak?

"Vysoký krvný tlak je spôsobený stuhnutím tepien. Môže to byť spôsobené tým, že človek neje zdravo, príjma príliš veľa soli a jedáva veľa sacharidov,'' hovorí doktor Aggarwal. 

Doktor Curry-Winchell vysvetľuje, že krvný tlak sa vzťahuje na normálne množstvo tlaku v stenách vašich krvných ciev - konkrétne vašich tepien. Keď sa krvný tlak zvýši, tepny sa stanú tuhými a zníži sa množstvo krvi prúdiacej do orgánov.

Zaujme vás: NÁHLA bolesť zubov? Toto je 8 najčastejších PRÍČIN a spôsoby, ako to rýchlo NAPRAVIŤ

Zrátané a podčiarknuté. Najlepšie je konzumovať čistú stravu, udržiavať si normálnu hmotnosť, sledovať príjem soli a sacharidov a občas si dať prerušovaný pôst. Netreba zabúdať na to, že pravidelná kontrola krvného tlaku je kľúčová. Hypertenzia je tiché ochorenie a nie vždy sa prejaví "varovnými" príznakmi. Porozprávajte sa o nameraných hodnotách krvného tlaku s lekárom. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia vysoký krvný tlak

2022-08-02 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia