SIGNÁLY, že máte v tele nebezpečnú krvnú ZRAZENINU: Upozornia na NAJHORŠIE!

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-01 06:00:00

Treba konať čo najrýchlejšie. V prípade krvných zrazenín rozhodujú minúty. Ktoré signály upozorňujú na ich vznik a kedy je už zle?

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa priemerne 900 000 ľudí ročne stretne s krvnou zrazeninou, ktorá môže byť smrteľná.

CDC uvádza, že až 100 000 ľudí ročne zomiera na krvné zrazeniny. Pľúcna embólia (PE) je hlavnou príčinou smrti u žien počas tehotenstva alebo tesne po pôrode, uvádza eatthis.com. 1 zo 4 ľudí, ktorí majú PE, zomrie bez varovania. Krvné zrazeniny sú hlavnou príčinou smrti u ľudí s rakovinou a po nej. 

Čítajte tiež: POTENIE v oblasti ROZKROKU nikto nerieši: Odborníci upozorňujú, ako to ZASTAVIŤ!

Sherry Rossová, odborníčka na zdravie žien v Providence Saint John's Health Center v Santa Monice, hovorí: „V žilách na nohách sa môžu vyvinúť krvné zrazeniny a blokovať prietok krvi v rôznych častiach tela v závislosti od toho, kde sa zrazenina pohybuje. Zrazenina sa môže dostať do pľúc (pľúcna embólia alebo PE) alebo do mozgu a spôsobiť mŕtvicu. Krvné zrazeniny sú mimoriadne nebezpečné, v neobvyklých prípadoch dokonca smrteľné.“ 

O čo ide a koho sa týka?

Doktor Ignacio Carrillo-Nunez, neurológ z Dignity Health St. Mary hovorí: „Odpoveďou je zhluk krvných buniek, ktoré sa pohybujú, blokujú či upchávajú krvné cievy, čím blokujú prenos živín a kyslíka do mozgových buniek. Existuje mnoho stavov alebo faktorov, ktoré zvyšujú riziko vzniku krvných zrazenín napr. u osôb s nepravidelným srdcovým rytmom, s nekontrolovanou cukrovkou, ohrozujúcou obezitou, niektorými dedičnými stavmi, ale existuje mnoho ďalších, ktorých vymenovanie by si žiadalo viac priestoru.” 

Veľkosť a umiestnenie rozhodujú

Doktor upozorňuje, že závisí od veľkosti zrazeniny a tiež od jej miesta. Malá zrazenina nemusí spôsobiť významné poškodenie v porovnaní s veľkou. Taktiež, ak sa nachádza v kritickej oblasti mozgu alebo srdca, môže spôsobiť veľké poškodenie, čo môže byť smrteľné. Bez ohľadu na veľkosť bude zrazenina vždy vážnym stavom, ktorý treba liečiť.

Signály, že ju máte

Podľa Rossa medzi príznaky krvnej zrazeniny patrí bolesť, začervenanie alebo opuch jednej alebo oboch nôh, náhle nevysvetliteľné ťažkosti s dýchaním, bolesť na hrudníku, nepravidelný srdcový tep, nezrozumiteľná reč, vykašliavanie krvi alebo strata koordinácie. 

"Ak máte nejaký z týchto príznakov a beriete antikoncepčné tabletky, navštívte svojho lekaŕa. Keďže krv je hustejšia u žien postihnutých krvnými zrazeninami, liečba zahŕňa použitie liekov na zriedenie krvi. Antikoagulačné lieky sa používajú na zriedenie krvi a prevenciu zväčšovania krvných zrazenín,” dodáva odborník. 

Doktor Carrillo-Nunez sa pridáva a tvrdí, že náhla strata vedomia je taktiež príznakom. Keď k tomu dôjde náhle, je to jasné! Zrazenina, nachádzajúca sa v cieve mozgu alebo miechy, je mŕtvica alebo cerebrovaskulárna príhoda.

Tvorbe krvných zrazenín sa dá v mnohých prípadoch predísť. Mozgová príhoda alebo zrazeniny v mozgu sú častejšie u pacientov s viacerými rizikovými faktormi. 

Medzi ďalšie znaky patria: 

  • Neschopnosť hovoriť alebo rozumieť 
  • Ochrnutie alebo slabosť tváre, rúk alebo nôh 
  • Strata zraku, dvojité videnie 

Kto je ohrozený? 

Doktor Ross hovorí: "Hormóny v tabletke môžu spôsobiť, že vaša krv bude hustejšia ako zvyčajne, čo spôsobí hyperkoaguláciu, lekársky termín pre spôsobenie nadmernej zrážanlivosti krvi. Medzi ženy, u ktorých je vysoké riziko vzniku krvných zrazenín, patria tie, ktoré užívajú antikoncepciu obsahujúcu estrogén, majú hormonálnu substitučnú liečbu, vysoký krvný tlak v anamnéze, poruchu zrážanlivosti krvi, vysokú hladinu cholesterolu, fajčia, sú tehotné, majú infekcie alebo zápalové ochorenie, rodinnú anamnézu dedičných porúch zrážanlivosti krvi, krvné zrazeniny v osobnej anamnéze, srdcové choroby a obezitu .” 

Krvné zrazeniny a srdcové choroby

Doktor Ross upozorňuje, že ak srdce nepumpuje krv normálne do celého tela, krv prúdi pomalšie a nepravidelne, čo vedie k vzniku krvných zrazenín. Preto je dobré znížiť riziko srdcových chorôb. To dosiahnete konzumáciou zdravej rastlinnej stravy a pravidelným cvičením, udržiavaním vášho BMI pod 25, udržiavaním LDL alebo „zlého cholesterolu“ pod 100 mg/dl, vyhýbaním sa vysokého krvného tlaku a pridávaním omega-3-mastných kyselín do vašej stravy.

Okrem toho, ženy s určitými autoimunitnými poruchami, ako je lupus a syndróm antifosfolipidových protilátok, majú väčšiu pravdepodobnosť problémov s krvným a obehovým systémom, čo ich robí náchylnými na krvné zrazeniny. Autoimunitné poruchy vo všeobecnosti ovplyvňujú mnohé orgány v tele vrátane krvných ciev a prietoku krvi. 

Podľa doktora: "Príčiny krvných zrazenín súvisia s pomalším pohybom krvi cez krvné cievy, čo spôsobuje hyperkoaguláciu alebo hustú krv. V dôsledku tohto javu môže krv tvoriť zrazeniny, ktoré uviaznu v rôznych častiach tela a spôsobujú nebezpečné následky.‘‘ 

Všetky nižšie uvedené príčiny môžu spôsobiť neočakávané zahustenie krvi a tvorbu krvných zrazenín:

1. Hormonálne antikoncepčné tabletky 

Hormóny v tabletke môžu spôsobiť, že vaša krv bude hustejšia ako zvyčajne, čo spôsobí hyperkoaguláciu, lekársky termín pre nadmerné zrážanie krvi. Krvné zrazeniny sú zriedkavým vedľajším účinkom užívania antikoncepčných piluliek. 

Dobrou správou je, že len u 1 z 1 000 žien sa každý rok vyvinie krvná zrazenina. Za toto zvýšené riziko sú zodpovedné hormóny v tabletke, estrogén a progesterón. Novšie antikoncepčné tabletky a transdermálna náplasť zvyšujú riziko ešte viac. 

Ak fajčíte cigarety po dosiahnutí veku 35 rokov, alebo máte trombofíliu, v anamnéze alebo v rodinnej anamnéze krvné zrazeniny, genetický problém spôsobujúci zrážanie krvi alebo ste podstúpili operáciu alebo akýkoľvek stav, ktorý vám bráni v pohybe alebo vstávaní, ste ešte viac ohrození a nemali by ste užívať antikoncepciu formou tabletky. 

Keď užívate tabletku, máte 4-násobné zvýšenie počtu krvných zrazenín v porovnaní so ženami, ktoré tabletky neužívajú. Celkovo je antikoncepčná tabletka však stále bezpečná, vysoko účinná a ostatné zdravotné prínosy prevažujú nad rizikami. 

2. Tehotenstvo 

Hormonálne zmeny počas tehotenstva, najmä spojené s estrogénom, môžu spôsobiť, že krv bude opäť hustejšia než zvyčajne, čo spôsobí tento hyperkoagulačný efekt v krvi. Krvné zrazeniny sa môžu vytvoriť v žilách na nohách a blokovať prietok krvi v rôznych častiach tela v závislosti od toho, kde sa zrazenina pohybuje. Zrazenina sa môže dostať do pľúc (pľúcna embólia alebo PE) alebo do mozgu a spôsobiť mŕtvicu. 

Krvné zrazeniny sa môžu vyskytnúť kedykoľvek počas tehotenstva, ale sú bežnejšie v treťom trimestri alebo hneď po pôrode. Ženy s inými zdravotnými komplikáciami, ako je vysoký krvný tlak, tehotenská cukrovka, obezita, fajčenie, predĺžený odpočinok na lôžku, trombofília, srdcové choroby, zápalové ochorenia čriev alebo iné genetické poruchy súvisiace so zrážanlivosťou krvi, sú počas tehotenstva náchylnejšie na krvné zrazeniny. 

3. Fajčenie 

Fajčenie spôsobuje mnoho zdravotných problémov a krvné zrazeniny sú jedným z nich. Fajčenie narúša schopnosť tela normálne zrážať krv. Cievy v celom tele sú narušené a poškodené chemikáliami v cigaretách, čím sa zvyšuje riziko zrážania krvi. 

4. Operácie 

Niektoré operácie, ktoré sa týkajú časti tiel ako sú boky, spodná časť brucha a nôh, zvyšujú riziko krvných zrazenín. Operácie, kvôli ktorým ste menej mobilní, vás vystavujú väčšiemu riziku. Menší pohyb alebo poškodenie krvných ciev zvyšuje taktiež riziko. Nosenie podporných pančúch a pohyb krátko po operácii však pomáha znižovať riziko. 

5. Nadváha 

Obezita spomaľuje prietok krvi v žilách, čo zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín. Prenášanie nadbytočného tuku v tele spomaľuje pohyb krvi v žilách, čo spôsobuje, že krvné zrazeniny sú u tejto skupiny ľudí bežnejšie. Obézne ženy sú často menej aktívne, čo ešte zvyšuje toto riziko. 

Trombóza hlbokých žíl 

Doktor Ross vysvetľuje: "Hlboká žilová trombóza (HŽT) začína, keď sa krvná zrazenina zvyčajne vytvorí v nohách. Príčiny HŽT zahŕňajú stavy, ktoré bránia alebo spomaľujú pohyb krvi. Príčiny zahŕňajú tehotenstvo, operáciu, predĺžený odpočinok na lôžku alebo sedavý spôsob života, dedičnú poruchu zrážanlivosti krvi, antikoncepčné tabletky, fajčenie, obezitu a srdcové choroby."

Zaujme vás: Náhla bolesť zubov? Toto je 8 najčastejších príčin a aj spôsoby ako to napraviť

HŽT môže byť nebezpečná, ak sa krvná zrazenina vytvorí v nohách a dostane sa krvou do pľúc, čo môže spôsobiť pľúcnu embóliu. Najlepší spôsob prevencie zahŕňa pravidelné cvičenie, kontrolu hmotnosti a obezity, skoncovanie s fajčením a vyhýbanie sa dlhému sedeniu.

Ako sa zbaviť zrazeniny? 

Podľa Doktora Carrillo-Nuneza, akonáhle sa vytvorí mozgová zrazenina, existuje len niekoľko možností, ako ju identifikovať alebo predpokladať, že sa vyskytla v priebehu menej ako 4 a pol hodiny. 

Existujú lieky, ktoré možno použiť, takže je veľmi dôležité ju vedieť identifikovať. Niektoré zrazeniny možno odstrániť mechanickým postupom nazývaným trombektómia. Tá však nemusí byť vhodnou, závisí od lokalizácie zrazeniny na tele. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia krvná zrazenina

2022-08-01 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia