Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Je pre vás TETOVANIE vôbec VHODNÉ? 4 zdravotné RIZIKÁ, o ktorých by ste mali vedieť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci kedysi každý, kto mal "kérku", bol v očiach spoločnosti kriminálnik, v súčasnej dobe je to úplne inak. Dnes má tetovanie takmer každý tretí človek. Láka to aj vás?

Nejde o žiadnu novinku. Prvé zmienky o tetovaní sú známe z obdobia Ötziho, ktorý bol známy ako "ľadový muž", a ktorý zomrel okolo roku 3 250 pred Kristom so 61 tetovaniami na tele, ako potvrdzuje výskum v časopise Journal of Archaeological Science z februára 2016.

Dať sa nechať potetovať je dnes úplne bežné, no nie úplne bez zdravotných rizík. Hoci FDA nereguluje tetovacie salóny a ani neschvaľuje atramenty používaní pri tetovaní, na druhej strane monitoruje nežiaduce reakcie. Je pravda, že sa dá odstrániť, ak po čase nebudete spokojní, no ide o drahý, bolestivý a komplikovaný proces. Čo treba vedieť pred nanesením atramentu na kožu podľa livestrong.com

Čítajte tiež: Jennifer LOPEZ popiera zákony prírody: Takto vyzerá JEDÁLNIČEK 50-ročnej hviezdy!

1.Infekcia 

Najbežnejšie sa vyskytuje bakteriálna infekcia už po pár dňoch tetovania. Ak sa zraníte, telo automaticky zareaguje. Za povšimnutie stojí sledovať opuch a začervenanie a následné svrbenie a tvorbu chrasty. Vyskytnúť sa môžu závažnejšie príznaky ako horúčka, hnis alebo otvorené rany. 

Dermatologička Cybele Fishmanová hovorí, že sa môžu objaviť aj vírusové ochorenia ako HIV alebo hepatitída. 

2. Alergická reakcia 

Prejavuje sa vznikom ekzémov, ktoré sa objavia v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov.

„Môžu to byť aj granulomatózne reakcie, ktoré vyzerajú ako hrbolčeky alebo uzliny na tetovaní,“ uvádza doktorka Fishmanová.

Je pre vás TETOVANIE
Zobraziť galériu (2)

Tento príznak nastáva po týždňoch alebo dokonca až rokoch. Niektoré pigmenty môžu byť kontaminované niklom, čo môže spôsobiť vážne problémy tým, ktorí majú alergiu na tento kov. 

Niektoré pigmenty dokonca spôsobujú fotoalergiu – keď slnko v kombinácii s tetovacími pigmentmi spôsobí alergiu. Na zmiernenie je vhodné zakryť tetovanie odevom a používať opaľovací krém. 

3. Kožné ochorenia 

Do tejto kategórie možno zaradiť častý výskyt psoriázy alebo lichen planus. V prípade psoriázy je jedinečné, že sa vyskytne len na mieste, kde sa nachádza tetovanie. Rovnako sa vyskytujú aj keloidy, teda jazvy.

„Ak máte náchylnosť na nejaký z daných stavov, určite si nedávajte tetovanie,“ odporúča lekárka. 

Zaujme vás: 5 SIGNÁLOV, že by ste mali prestať jesť SYR: Keď telo NEZNESIE obľúbenú potravinu

4. Kožný melanóm – rakovina 

Žiadne obavy. Neexistuje žiadna "definovaná súvislosť" medzi tetovaním a rakovinou, podľa recenzie z apríla 2016 v ​Clinical Reviews in Allergy & Immunology​. Napriek tomu existujú správy o rakovine kože z tetovania, hovorí Dr. Fishmanová. Avšak môže ísť o náhodu, zatiaľ neexistuje spôsob, ako dokázať, že je za tým tetovanie.

Tetovací atrament, ktorý môže obsahovať známe karcinogény, môže byť dôvodom na obavy. Napríklad čierny atrament obsahuje benzo(a)pyrén. Treba však mať na pamäti, že okolo nás je veľa karcinogénov vrátane slaniny či alkoholu. 

Tetovanie však môže zakryť melanóm, čo vedie k oneskorenej diagnóze. Stalo sa to pacientovi Dr. Michelle Greenovej, ktorý mal melanóm rastúci v tetovaní psa. Vyliečenie melanómu je pravdepodobnejšie, keď sa zachytí skoro, podľa ACS.

Viac o téme: ZdravieTetovaniePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9