Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

5 SIGNÁLOV, že by ste mali prestať jesť SYR: Keď telo NEZNESIE obľúbenú potravinu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedeli ste, že asi 65 percent populácie má po dojčenskom veku zníženú schopnosť tráviť laktózu? Takto vám telo dá najavo, že by ste nemali jesť syr.

Aj keď nemáte intoleranciu alebo nie ste citliví na laktózu, i napriek tomu vaše telo nemusí dobre tráviť syr z rôznych dôvodov. Podľa doktorky Amandy Saucedovej môže ísť o neznášanlivosť či alergiu na kazeín alebo srvátkový proteín, ktorý sa v ňom nachádza, ako sa píše na eatthis.com.

„Telo môže tiež trpieť nedostatkom špecifických enzýmov, alebo sa v ňom aktivujú imunitné mechanizmy, spôsobené chorobami alebo poruchami gastrointestinálneho traktu," vysvetlila registrovaná dietologička Edibel Quinterová.

Čítajte tiež: OMYL o ORECHOCH, za ktorý si môžete sami: V tomto prípade nemajú NIČ spoločné so ZDRAVÍM

Nech už je dôvod akýkoľvek, ak si všimnete, že konzumácia syra vám spôsobuje nepríjemné vedľajšie účinky, je načase, dať si od neho pauzu. Aké sú hlavné príznaky toho, že vaše telo neakceptuje syr?

1.Ústa opuchnú, brnia alebo svrbia

Aj keď je alergia na kravské mlieko typická u malých detí, stále je jednou z najčastejších potravinových alergií aj u dospelých. Ak po konzumácii syra pociťujete svrbenie, brnenie alebo opuch okolo jazyka, hrdla alebo pier, existuje možnosť, že na ňu trpíte. Znamená to, že proteíny v syre sa viažu na špecifické protilátky a spúšťajú imunitnú obranu.

Ďalšie potenciálne závažnejšie príznaky alergie na mliečne výrobky zahŕňajú: 

  • sipot 
  • problémy s dýchaním 

Tieto príznaky môžu byť život ohrozujúce a môžu vyžadovať okamžitú návštevu lekára. Ten zvyčajne predpíše antihistaminikum na zmiernenie príznakov alergickej reakcie. 

5 SIGNÁLOV, že by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Nafukovanie alebo plynatosť

Ak po zjedení syra pocítite tráviace ťažkosti, ako je nadúvanie, plynatosť alebo hnačka, môže to poukazovať na intoleranciu alebo citlivosť na laktózu. Tieto príznaky sa zvyčajne prejavia asi 30 minút až dve hodiny po jeho konzumácii. 

Kŕče v bruchu a hnačka sú ďalšie varovné signály, na ktoré si treba dávať pozor. Podľa registrovanej dietologičky Blancy Garciovej sú tieto symptómy výsledkom absencie enzýmu laktáza, ktorý rozkladá laktózový cukor v mliečnych výrobkoch. 

3. Vaša pokožka je vyhádzaná

Konzumácia syra môže u niektorých ľudí vyvolať tvorbu vyrážok. Hormóny nachádzajúce sa v mlieku môžu stimulovať produkciu kožného mazu, čo vedie k mastnej pleti, upchatým pórom a akné. Ak teda vaša pokožka v poslednom čase trpí a máte podozrenie, že to môže súvisieť so stravou, skúste vynechať syr a iné mliečne výrobky, aby ste zistili, či sa vaša pleť vyjasní. 

Zaujme vás: NAJLEPŠIA sexuálna poloha pre ŽENY podľa novej štúdie: ORGAZMUS na počkanie

4. Máte zápchu

Podľa Garciovej môžu byť mliečne výrobky častou príčinou zápchy. Jedným z dôvodov, prečo vám môže syr brániť v normálnych pohyboch čriev je to, že má vysoký obsah tuku a extrémne nízky obsah vlákniny. 

5. Bojujete s tráviacimi ťažkosťami

Malá štúdia z roku 2012 v časopise The Journal of Pediatrics zistila, že rodičia, ktorí vylúčili kravské mlieko zo stravy svojho dieťaťa, zaznamenali pokles epizód refluxu kyseliny. Ak naň trpíte aj vy, alebo máte intoleranciu laktózy, nie je nezvyčajné, že máte po konzumácii väčšieho množstva syra tráviace ťažkosti. Nie je to len preto, že mliečne výrobky majú vysoký obsah tuku, ale je to tým, že uvoľňujú zvierač pažeráka, čím umožňujú väčšiemu množstvu kyseliny zo žalúdka putovať smerom nahor. 

Viac o téme: SyrIntolerancia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9