Po tomto INFARKT nehrozí: Dajte mu ČERVENÚ v predstihu vďaka TIPOM od odborníka!

Zdroj: gettyimages.com
2022-07-06 06:00:00

Môže prísť náhle bez toho, aby človek spozoroval nejakú zmenu. Aké sú účinné spôsoby, ktorými predídete nebezpečnému infarktu a zachránite si tak život?

Ochorenie srdca je hlavnou príčinou úmrtia mužov a žien a podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb každých 40 sekúnd dostane niekto na svete infarkt. Dobrou správou však je, že existujú spôsoby, ako sa mu vyhnúť. Dr Bayo Curry-Winchell, riaditeľ urgentnej lekárskej starostlivosti a lekár na Carbon Health a Saint Mary's Hospital radí na eatthis.com, ako sa vzdialiť od rizika vzniku nepríjemného infarktu. 

Prečo sú infarkty také časté?

Dr. Curry-Winchell hovorí: "Toto je častá otázka. Existuje veľa faktorov, ktoré prispievajú k infarktu, vrátane vášho životného štýlu, veku a rodinnej anamnézy. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi a fajčenie. Dobrou správou je, že vždy môžete podniknúť kroky na zníženie rizika zmenou faktorov.“

Čítajte tiež: Ľudia s TOUTO krvnou skupinou by sa mali mať na pozore: Vyššie RIZIKO problémov so ŽALÚDKOM

Kto je ohrozený a prečo?

Dr. Curry-Winchell zdôrazňuje: „Srdcový infarkt môže postihnúť každého bez ohľadu na vek. Ak vám bola diagnostikovaná cukrovka, dyslipidémia (zvýšený cholesterol), hypertenzia, fajčíte, pijete alkohol (nadmerná konzumácia) a máte nadváhu – hrozí vám zvýšené riziko srdcovej príhody“.

Poznajte svoje riziká

„Preventívna prehliadka raz za rok je veľmi dôležitá pre zdravie vášho srdca,“ pripomína nám Dr. Curry-Winchell. "Vďaka nej lekár skontroluje vaše srdce (potenciálne identifikuje abnormálne zvuky, ako je šelest alebo nepravidelný rytmus) a informuje vás o osobných a rodinných zdravotných rizikách srdcového infarktu."

Buďte aktívni

Dr. Curry-Winchell jednoznačne hovorí, že pohyb je kľúčový! Cvičebný režim, príp. pokojne aj krátka prechádzka denne, pomôže vášmu srdcu zostať zdravým. 

Zaujme vás: Z práčky môžete OCHORIEŤ: Hrozí hnačka či SALMONELA, robte TOTO a zabránite tomu!

Jedzte farebné potraviny

Nie však len tak hociaké. Ako upozorňuje odborník, potraviny, ktoré sú zdravé pre srdce, zahŕňajú ovocie a zeleninu (najlepšie farebné), ktoré sú bohaté na vlákninu. Taktiež bielkoviny a celozrnné obilniny prispejú k zdravému telesnému orgánu. 

Neignorujte príznak

Všímajte si zmeny v tele! Curry-Winchell upozorňuje na bolesť alebo nepohodlie na hrudi, krku, čeľusti a chrbte. Máte ťažkosti s dýchaním (dýchavičnosť), trpíte nevoľnosťou, vracaním alebo trpíte náhle zvýšenou únavou alebo závratmi? Všetky tieto príznaky môžu naznačovať, že niečo nie je v poriadku. Len vy svoje telo poznáte najlepšie! 

Fotogaléria


Tagy:
srdce infarkt

2022-07-06 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia