Títo ĽUDIA môžu zabudnúť na GULÁŠ: Červené mäso bude mať na nich VÁŽNEJŠÍ dopad!

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-29 06:00:00

Nie je žiadnym tajomstvom, že červené mäso má zlú povesť, čo sa týka vplyvu na ľudské zdravie. Srdce z neho moc nadšené nie je, no niektorí ľudia by si obzvlášť mali dávať pozor na jeho konzumáciu.

"Pravidelná konzumácia červeného mäsa je spojená so zvýšeným rizikom vzniku vysokého cholesterolu a vysokého krvného tlaku, ktoré môžu viesť k srdcovým chorobám a tiež zvyšujú riziko vzniku určitých typov rakoviny," hovorí Roxana Ehsaniová, MS, RD, ČSSD, LDN, registrovaná dietologička a mediálna hovorkyňa Akadémie výživy a dietetiky. "Niektoré štúdie dokonca zistili, že vysoký príjem červeného mäsa zvyšuje riziko vzniku cukrovky a môže dokonca skrátiť dĺžku života."

Problémom však nie je len samotné mäso. Záleží hlavne od jeho prípravy, ako sa píše na eatthis.com.

"Ak sa rozhodnete grilovať a mäso sa pripáli, môže to spôsobiť, že bude obsahovať škodlivé karcinogény, ktoré sú tiež spojené so zvýšeným rizikom rakoviny," dodáva Ehsaniová.

Čítajte tiež: Predpoveď úmrtia v TESTE, ktorý si môžete spraviť doma: Stačí spraviť TOTO!

Keďže sa dá červené mäso zohnať v spracovanej forme, riskujete veľa nadmernej konzumácie soli.

"Určité druhy, ako je klobása, párky, slanina, lahôdkové mäso, môžu mať tiež veľmi vysoký obsah soli, čo môže zvýšiť krvný tlak," upozorňuje odborníčka.

Ale na niektorých ľudí môže mať červené mäso vážnejší dopad! Kto by ho podľa odborníkov vôbec nemal jesť? 

Ľudia s vysokým cholesterolom

Ľudia s vysokým cholesterolom by nemali mať denne jesť steak alebo hamburger,“ hovorí odborníčka. "Bohužiaľ, ak už máte vysoký cholesterol, konzumácia červeného mäsa vám nepomôže znížiť hladinu cholesterolu, v skutočnosti to urobí pravý opak a zlé hodnoty ešte zvýši."

Dodáva, že pre ľudí s vysokým cholesterolom je najlepšie obmedziť konzumáciu červeného mäsa na raz alebo dvakrát za mesiac – a pokúsiť sa vybrať ten najchudší kus mäsa. Flank steak, filet mignon alebo sviečkovica sú najchudšie možnosti.

Ľudia s alfa-gal syndrómom

„Alfa-gal (galaktóza-α-1,3-galaktóza) je molekula cukru, ktorá sa nachádza u cicavcov a nenájdeme ju u rýb, vtákov, plazov ani ľudí,“ vysvetľuje registrovaný dietológ Jonathan Valdez, RDN, majiteľ spoločnosti Genki Nutrition and hovorca Štátnej akadémie výživy a dietetiky v New Yorku. 

Niektorí ľudia môžu mať alergiu na túto látku, ktorá je v mäse väčšiny cicavcov. Tým pádom ju nemôžu jesť, inak sa u nich objavia rôzne poruchy. Konzumácia mäsa môže spôsobiť žihľavku, nevoľnosť, vracanie, pálenie záhy, hnačku, kašeľ, pokles krvného tlaku, silnú bolesť žalúdka a opuch pier alebo očí alebo hrdla.

Ľudia s ochorením srdca

Ľudia so srdcovými chorobami by mali byť veľmi opatrní pri konzumácii červeného mäsa.

"Osoba so srdcovým ochorením už môže mať nahromadený nezdravý plak v tepnách, takže by mala jesť stravu s veľmi vysokým obsahom akéhokoľvek typu nezdravého tuku, ako je nasýtený alebo transmastný tuk, ktorý môže spôsobiť ešte väčšie nahromadenie plaku," hovorí Ehsaniová. "Toto nahromadenie plaku, ak sa ešte viac zúži, môže viesť k smrteľným udalostiam, ako je mŕtvica alebo srdcový infarkt."

Ľudia s pokročilým ochorením obličiek

"Keď vaše obličky nefungujú tak, ako by mali, diéty s vysokým obsahom bielkovín by mohli spôsobiť viac škody ako úžitku," hovorí Valdes. "Treba znížiť príjem medzi 0,6 až 0,8 gramu bielkovín na kilogram hmotnosti v závislosti od funkcie obličiek. Ak to máte, obráťte sa na registrovaného dietológa, ktorý vám pomôže pri zostavovaní stravy."

Ľudia s jedným alebo viacerými rizikovými faktormi pre srdce

Máte vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, cukrovku, obezita, ste fyzicky neaktívni a/alebo sa stravujete nezdravo, alebo dokonca trpíte kombináciou viacerých faktorov? Mali by ste si dávať väčší pozor na konzumáciu červeného mäsa.

"Ľudia s týmito stavmi sú viac náchylní na rozvoj srdcových ochorení a sú vystavení väčšiemu riziku iných zdravotných stavov," hovorí Ehasni. "Pre ľudí s týmto rizikom je najlepšie čo najviac obmedziť príjem červeného mäsa a namiesto toho sa zamerať na výber veľmi chudých kúskov bielkovín, ako sú kuracie prsia, ryby, fazuľa alebo šošovica."

Zaujme vás: Čerstvý CHLIEB aj po 3 týždňoch? Kašlite na zmrazenie, toto je ÚČINNEJŠIE!

Ľudia s rodinnou anamnézou určitých druhov rakoviny

Jeden výskum spája častú konzumáciu červeného mäsa a spracovaného mäsa s vyšším rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva.

"Preto ľudia s rodinnou anamnézou rakoviny hrubého čreva by mali byť opatrnejší," hovorí Ehsani. "Nová štúdia zistila, že červené a spracované mäso môže spôsobiť genetické poškodenie, ktoré vyvoláva rakovinu hrubého čreva."

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia červené mäso

2022-06-29 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia