Z populárnej ZÁĽUBY sa stáva OCHRANCA pred Alzheimerovou chorobou: Toto robí s MOZGOM!

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-21 13:00:00

Kurzy latinského tanca nemusia byť len zábavné. Majú ešte jeden benefit, z ktorého profituje ľudský mozog. Táto záľuba tak môže mať veľkú pridanú hodnotu pre naše telo.

Nová štúdia zistila, že latinské tance môžu pomôcť staršej osobe alebo tej v strednom veku udržať si zdravie mozgu v neskoršom živote. Výskumníci z University of Illinois a Indiana University uvádzajú, že pravidelné tanečné kurzy salsy, samby a merengue pomohli zlepšiť krátkodobú pamäť človeka, ktorá je uchovaná v pozadí mysle človeka. Zábavné, pútavé lekcie tanca nielenže precvičujú mozog, ale aj telo ako celok – čo je spojené s celkovo lepším kognitívnym zdravím.

Lekárski experti už dávno vedia, že zvýšená fyzická aktivita môže mať veľké výhody pre mozog vo vyššom veku. Výskumný tím teraz dúfa, že zábavné cvičenie ako je tanec, bude pre niektorých atraktívnejší ako jogging alebo iné štandardné cvičenia.

Čítajte tiež: PRÍSADA v ovocí, kvôli ktorej trpí PEČEŇ: Naštartuje ZÁPAL a znásobí ukladanie TUKU

Potešenie, fyzická aktivita a sociálna podpora v jednom

Výskumníci, ktorí publikovali svoje zistenia začiatkom tohto roka v časopise Frontiers in Aging Neuroscience, zhromaždili údaje v priebehu štyroch rokov od viac ako 300 španielsky hovoriacich ľudí v Chicagu v oblasti Illinois. Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín, pričom jedna bola poslaná na tanečné kurzy dvakrát týždenne na osem mesiacov. Prvú polovicu tohto obdobia boli účastníci inštruovaní profesionálmi. Druhá skupina navštevovala štyri mesiace týždenne hodiny zdravotnej výchovy. Po prvých štyroch mesiacoch dostali účastníci kognitívne testy na posúdenie ich kognitívneho zdravia a pamäťových schopností.

Obidve skupiny účastníkov mali v polovici podobné výsledky. Neskôr však účastníci, ktorí sa zúčastnili tanečných kurzov, uviedli, že sa celkovo cítia lepšie, lepšie zvládajú chronické ochorenia a dokonca povedali, že by si mohli ľahšie nájsť priateľov. Výskumníci uviedli, že pre túto skupinu mali latinské tance veľkú pridanú hodnotu pre ich zdravie, pretože boli pútavé.

„Pre starších Latinoameričanov je myšlienka propagovať tanec ako cvičenie veľmi príťažlivá, keďže ho poznajú,“ povedala doktorka Susan Aguinagaová, profesorka kineziológie v Illinois a vedúca autorka štúdie. "Vyrástli s tým, možno v minulosti tancovali a je to niečo, čo ich baví."

Výskumníci však dúfajú, že tieto výsledky sú replikovateľné aj mimo latinskoamerickej komunity.

"Je to atraktívny typ fyzickej aktivity, ktorej sa chcú naďalej venovať," povedala Aguinagaová. „Populácie majú vo všeobecnosti problém udržať si úroveň fyzickej aktivity. Keď je to však niečo, čo ich skutočne baví, je pravdepodobnejšie, že si túto aktivitu udržia dlhší čas. Prečo je najlepšie nájsť niečo, čo je príjemné, a ak je tanec tou aktivitou, ktorá poskytuje potešenie, fyzickú aktivitu a sociálnu podporu, potom si myslím, že by sa mala viac propagovať."

Zaujme vás: Bežný PROBLÉM, ktorý mnohých OKRÁDA o spánok: Toto ROBTE večer a toaleta vás NEZOBUDÍ

Alzheimer nehrozí

Už dlho existuje spojenie medzi pravidelným cvičením a spomalením kognitívneho poklesu. Mayo Clinic v Rochesteri v Minnesote uvádza, že ľudia, ktorí sú fyzicky aktívni, majú menšiu pravdepodobnosť, že bude u nich zaznamenaný pokles mentálnych funkcií. V dôsledku toho je tiež menej pravdepodobné, že budú trpieť Alzheimerovou chorobou, zničujúcim stavom, ktorý postihuje viac ako šesť miliónov Američanov.

Presný mechanizmus, ktorý spája fyzickú aktivitu s kognitívnymi schopnosťami, zatiaľ nebol presne identifikovaní medicínskymi odborníkmi.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mozog pamäť latinské tance

2022-06-21 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia