Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Keď VLASY kričia SOS: Varovné SIGNÁLY, ktoré môžu prezradiť VÁŽNY stav vo vašom tele

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vnímate, že sú vaše vlasy mastné, viete, že musíte bojovať so suchými pramienkami alebo s ich vypadávaním. Zamysleli ste sa však nad tým, čo za tým naozaj môže byť? Vo vašom tele môžu prebiehať nepríjemné zmeny.

Lupiny, skoré šedivenie a rednutie sú nepríjemnosti, s ktorými sa ťažko bojuje. Niekedy sú však varovným signálom, že niečo nie je v poriadku. Napríklad silný stres môže často spôsobiť zmätok vo vašich pramienkoch. Brenda Lee Intignanoová, odborníčka na predlžovanie vlasov, odhalila pre thesun.co.uk päť príznakov ovplyvňujúcich pokožku hlavy a čo by mohli znamenať.

1. Vypadávanie vlasov

Nejde o úplne plešatenie, ale o väčšie vypadávanie vlasov.

Čítajte tiež: Zmení sa svet ONKOLÓGIE? Tento liek ODSTRÁNIL jednu z najsmrteľnejších RAKOVÍN!

"Priemernému dospelému človeku vypadne asi 100 prameňov vlasov, keď si ich pravidelne umýva," povedala Brenda.

Odborníci však tvrdia, že ak si všimnete, že vám viac vlasov vypadáva, keď si ich umývate alebo kefujete, alebo ich nájdete na vankúši, môže to signalizovať telogen effluvium. Tento stav znamená dočasnú stratu vlasov, ktorá sa môže vyskytnúť, keď človek zažije silný stres alebo traumu.

Brenda vysvetľuje: „Vlasové folikuly sa stretávajú s telogénom, inak známym ako pokojová fáza rastového cyklu. Telogen effluvium vidí, že vlasy zostávajú v pokojovej fáze a nevstupujú do ďalšej fázy. Vlasy potom vypadávajú bez toho, aby sa vyvíjal nový rast. Hormonálne zmeny, pôrod alebo pretrvávajúci stres, môžu viesť k telogénnemu effluviu. Stav môže trvať niekoľko mesiacov a zvyčajne sa sám upraví bez liečby.“

Keď VLASY kričia SOS:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Základom autoimunitného ochorenia môže byť aj telogénny effluvium alebo vírusy, ako je Covid.

2. Suché pramienky

Snom každého z nás sú hodvábne hladké pramienky, no niekedy proti nám pôsobia rôzne faktory a vlasy sa vysušujú. Brenda dodala, že „teplejšie mesiace môžu viesť k vysúšaniu vlasov a následne k lámaniu“, takže v lete to treba očakávať.

"Inými vonkajšími faktormi môže byť používanie nadmerného tepla a drsné šampóny," povedala Brenda.

Avšak suché vlasy, ktoré sa náhle objavia a stávajú sa krehkými, môžu naznačovať nedostatok vitamínu.

"Nedostatok vitamínu E, železa alebo vitamínu C môže viesť ku krehkým vlasom," povedala Brenda. "Vitamín E je nevyhnutný pre zdravú pokožku hlavy, pretože pomáha pri produkcii kožného mazu, bez železa zase nemôžu plne fungovať vlasové folikuly a vitamín C zabezpečuje, že telo produkuje dostatok kolagénu, ktorý je nevyhnutný pre zdravý rast vlasov."

Suché vlasy sú spolu s lupinami a vypadávaním vlasov jedným z najčastejších príznakov nedostatku vitamínov. Vredy v ústach, únava a nepravidelný srdcový tep sú tiež kľúčovými príznakmi.

3. Skoré šedivenie

Niektorí ľudia šedivia skôr ako iní kvôli rodinnej anamnéze. Ale môže existovať aj iné vysvetlenie.

Brenda povedala: „Sivé vlasy sú často súčasťou procesu starnutia, pretože vlasové folikuly produkujú menej pigmentu. Aj keď k šediveniu vlasov prispieva genetika, svoju úlohu môže zohrať aj stres. Výskum ukazuje, že neustály stres môže manipulovať s DNA a ovplyvniť bunky, ktoré produkujú vlasový pigment. V dôsledku toho sa začnú objavovať sivé vlasy. Ak si všimnete, že sa sivé vlasy objavujú zrýchleným tempom, môže to byť dôsledok silného stresu.“

4. Lupiny

Lupiny sú normálne a trpí nimi veľké množstvo ľudí. Niekedy je však príčinou niečo, na čo klasické šampóny nezaberajú.

Brenda povedala: „Lupiny vznikajú, keď sa z pokožky hlavy rýchlejšie odstraňujú bunky. Za pretrvávajúcim odlupovaním však nemusia byť lupiny, ale psoriáza."

Psoriáza vyzerá ako červené, šupinaté a boľavé miesto na koži pokryté striebristými šupinami. Na hnedej a čiernej koži môžu škvrny tiež vyzerať fialovo alebo tmavohnedo. Môžete si všimnúť aj škvrny na lakťoch a kolenách. Psoriáza môže začať v akomkoľvek veku, ale najčastejšie sa vyvíja u dospelých vo veku 20 až 30 rokov a medzi 50 a 60 rokmi.

Keď VLASY kričia SOS:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Brenda povedala: „Príčina psoriázy nie je úplne pochopená, predpokladá sa, že je to imunitný systém, ktorý omylom bojuje so zdravými bunkami. Pri výskyte psoriázy zohráva úlohu genetika a prostredie. Psoriázu môže liečiť niekoľko voľnopredajných liekov. Ak stav pretrváva, možno predpísať lekárske šampóny a masti.“

Zaujme vás: Rutinné VYŠETRENIE odhalí INFARKT: PREDPOVEĎ 5 rokov pred tým, ako k nemu dôjde!

5. Rozštiepené končeky

„Prameň vlasov obsahuje 25 percent vody. Ak je vaše telo dehydrované, vlasy to pocítia. Vtedy si berie vodu, ktorá je inak veľmi potrebná na pomoc pri činnosti telesných orgánov. Vlasy samozrejme medzi ne nepatria, preto sú suché, lámu sa a končeky sú rozštiepené," vysvetľuje odborníčka.

Dá sa to napraviť jednoduchým spôsobom. Jednoducho zvýšte príjem vody a vyhýbajte sa intenzívnemu teplu na vlasoch, ako sú žehličky na vyrovnávanie či kulmy.

Viac o téme: ZdravieVlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9