Čím viac centimetrov NAVYŠE, tým HORŠIE: Títo ľudia sú viac ohrození CHOROBAMI!

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-24 06:00:00

Existuje množstvo príčin, ktoré môžu byť za vznikom chorôb či zdravotných problémov. Často sa v súvislosti s tým skloňuje telesná výška človeka.

Nie je to po prvýkrát, čo sa výskumníci bližšie pozreli na výšku človeka ako na potenciálny rizikový faktor určitých chorôb. Už dlhšie sa skúma toto spojenie, ako sa píše na medicalnewstoday.com

Tentokrát vedci z Rocky Mountain Regional VA Medical Center odhalili, že výška je spojená s viac ako 100 zdravotnými stavmi! Výskumníci veria, že ich zistenia môžu pomôcť zdravotníckym pracovníkom pri vyhodnocovaní rizika ochorenia. Štúdia bola zverejnená v časopise PLOS Genetics.

Čítajte tiež: Nakopne METABOLIZMUS na plné obrátky: Raňajky v takom ČASE naštartujú CHUDNUTIE

Vyšší vs nižší človek

Predchádzajúce výskumy ukazujú, že vyššia osoba môže byť vystavená väčšiemu riziku chorôb, ako je Alzheimerova choroba a srdcové choroby, zatiaľ čo osoba nižšieho vzrastu je vystavená vyššiemu riziku cukrovky druhého typu. Z viacerých z nich však nebolo jasné, či bola hlavným faktorom výška, alebo či boli príčinou skôr iné faktory, ako napríklad výživa a faktory životného prostredia.

Výskumný tím z Rocky Mountain Regional našiel dôkaz, že výška človeka ovplyvňuje jeho predispozíciu k určitým chorobám. Výskumníci identifikovali niektoré stavy, ktoré predtým nesúviseli s výškou, vrátane periférnej neuropatie a vredov na nohách a chodidlách.

Výskumníci skúmali genetiku a údaje o výške z databázy VA Million Veteran Program. Štúdiu viedol doktor Sridharan Raghavan, odborný asistent v Rocky Mountain Regional na University of Colorado Anschutz Medical Campus. Celkovo mal tak výskumný tím k dispozícii údaje od viac ako 200 000 dospelých ľudí bielej rasy a viac ako 50 000 dospelých čiernej rasy.

"Predchádzajúce štúdie používali metódu podobnú tej, ktorú sme použili my, teda skúmali asociácie s geneticky predpovedanou výškou a našli zaujímavé spojenia s kardiovaskulárnymi stavmi a sociálno-ekonomickým stavom," povedal doktor Raghavan. 

Výskumníci skúmali viac ako 1 000 zdravotných stavov a vlastností a zistili, že výška dospelého človeka je spojená s viac ako 100 klinickými znakmi. Vedci napríklad pozorovali spomínanú súvislosť medzi vyššou výškou a zvýšeným rizikom vzniku vredov na nohách a chodidlách, periférnej neuropatie a porúch venózneho prekrvenia.

Nový rizikový faktor? 

Na otázku, prečo môže byť vyšší človek vystavený väčšiemu riziku určitých chorôb, má doktor Raghavan vysvetlenie. Podľa neho nie je vôbec prekvapujúce, že základné procesy ako rast a metabolizmus, ktoré súvisia s výškou, môžu ovplyvniť mnohé aspekty zdravia.

Doktor Raghavan povedal, že korelácia medzi výškou a chronickými poruchami venózneho obehu dolných končatín môže súvisieť s fyzickou vzdialenosťou a rôznou dynamikou tlaku vo venóznom obehovom systéme, ktorá postihuje vyšších jedincov.

Zaujme vás: Dať si PIVO na večeru nie je ZLÝ nápad: ZMENA v ČREVÁCH prekvapí milovníkov moku!

„Asociácia periférnej neuropatie môže byť podobná niečomu fyzickému, čo súvisí u vyšších ľudí s dĺžkou periférnych nervov, ale toto je len špekulácia. Infekčné asociácie je náročné vysvetliť, pretože sú tiež spojené s inými stavmi. Budúca výskumná práca vy mohla objasniť mechanizmy, ktoré sú základom týchto spojení,“ povedal doktor Raghavan.

Keďže by výška mohla byť rizikovým faktorom, je možné, že by tento fakt pomohol pri prevencii chorôb. Podľa vedcov by totiž lekári mohli pri zdravotných prehliadkach viac pozerať na výšku ako na riziko. Tým pádom by vedeli v predstihu predpokladať, kedy je zle a tým pádom by sa skôr zahájila liečba. A čím skôr, tým väčšie šance na vyliečenie!

Fotogaléria


Tagy:
výška zdravie prevencia choroby

2022-06-24 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia