Je dobré odstrániť si CHRASTU po zranení? Za nevinným ZVYKOM môže byť VÁŽNY stav

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-11 14:30:00

Mnohí vedia, že chrastu treba nechať tak, nech sa miesto pod ňou zahojí, no je to prekvapivo ťažké. Podobne, ako s vyrážkou, ktorú si nemáme vytláčať, i napriek tomu to robíme.

Ruku na srdce. Kto si aspoň raz v živote neodškrabol chrastu? Niektorí ľudia majú dokonca z tejto činnosti potešenie.

Iní takto riešia úzkosť, stres, alebo zaháňajú nudu," vysvetľuje dermatologička Marisa Garshicková, ako sa píše na livestrong.com.

Pravdou je, že chrasty majú tendenciu vysýchať, svrbieť a ich odstránenie je preto ľahšie. Týmto zlozvykom si však zarábate na problémy.

Čítajte tiež: Niektoré potraviny VYDRŽIA dlhšie, ako je na ETIKETE: Tieto môžete jesť PO dátume spotreby!

Vždy radím ľuďom, aby sa chrastu nechytali, lebo to ich stav zhorší. Najlepšie je, nechať ich zahojiť samé,“ uviedla doktorka Garshicková.

Nemali by sa odstrániť

Chrasty sú vlastné "obväzy" tela. Keď koža utrpí ranu, telo vytvorí na vonkajšej strane tvrdú suchú kôru, aby oblasť zostala čistá, zatiaľ čo sa pod ňou vytvorí zdravá koža.

„Tvoria vlastne ochrannú bariéru, ktorá chráni ranu pred baktériami a nečistotami," konštatovala Garshicková.

Sú však len dočasnou záležitosťou. Keď sa pokožka pod ňou zhojí, odpadne zvyčajne do týždňa alebo dvoch. Preto by sme ju nemali ručne dstraňovať.

Dôsledky

Čo sa presne stane, ak si strhnete chrastu skôr, ako bude pripravená prirodzene odpadnúť? Tu sú tri pravdepodobné scenáre:

1. Rana sa bude hojiť dlhší čas

Odškrabnutie chrasty zvyčajne spôsobí opätovné krvácanie rany. Je to preto, že odtrhnete aj časť novej kože, ktorá prerástla cez ranu. Keď sa to stane, vaše telo musí vytvoriť ešte viac novej kože.

„Potom trvá dlhšie, kým sa rana úplne zahojí,“ upozornila Garshicková.

2. Môžu vzniknúť jazvy

Z niektorých menších rán jazvy nehrozia. Ak si však budete chrasty odškrabávať pravidelne, budú viditeľnejšie.

„Odlupovanie totiž spôsobuje väčšie poškodenie kože," uviedla Garshicková.

Čím horšie je zranenie, tým je pravdepodobnejšie, že skončíte s väčšou jazvou.

3. Môžete dostať infekciu

Otvorené rany sú vystavené vyššiemu riziku napadnutiu škodlivými baktériami. V konečnom dôsledku si to vyžaduje liečbu antibiotikami a môže viesť k infekciám krvi, kĺbov, kostí alebo srdca.

Čo robiť?

„Nechajte chrastu tak. Ale ak svrbí alebo je to nepríjemné a celkovo vás to privádza do šialenstva, skúste si naniesť na postihnuté miesto ľahkú vrstvu vazelíny,“ radí doktorka Garshicková.

Podľa nej by ste vždy mali nosiť so sebou malý kelímok s masťou, ktorú si aplikujte zakaždým, keď budete v pokušení poškrabať sa na mieste, kde máte chrastu.

„Masť vám zároveň poskytne ochrannú bariéru, ktorá pomôže pri hojení rán,“ dodala.

Ak to nebude stačiť, ranu môžete zakryť obväzom. Taktiež vám pomôže konzumácia potravín, ktoré podporujú hojenie rán.

Keď ide chorobu

Ak si opakovane strhávate chrasty a neviete to zastaviť, môžete mať dermatilomániu, kompulzívnu poruchu charakterizovanú automatickým alebo nutkavým trhaním kože. Zatiaľ čo niektorí ľudia si zvyknú poškodzovať  zdravú pokožku, iní majú tendenciu zamerať sa na chrasty, pupienky alebo suché časti kože.

Zaujme vás: Rady ODBORNÍKOV s OPAČNÝM účinkom? Toto ZDRAVÉ jedlo vás priblíži k rakovine KOŽE

Dermatilománia sa považuje za psychiatrický stav, nie za dermatologický, preto by ju mal liečiť odborník na duševné zdravie,“ konštatovala doktorka Garshicková.

Porucha sa zvyčajne zvláda kombináciou liekov a terapie.

Zrátané a podčiarknuté. Odškrabnutie chrasty môže spôsobiť, že sa rana bude hojiť pomalšie a vytvorí sa výraznejšia jazva. V najhoršom prípade sa zvýši riziko nepríjemnej infekcie. Ak je to potrebné, naneste na poškodené miesto masť a obväz a nechajte svoju pokožku, aby sa zahojila sama.

Fotogaléria


Tagy:
koža zdravie chrasty

2022-06-11 14:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia