Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VAJÍČKAMI proti rázštepu podnebia? Bežná POTRAVINA ovplyvní VÝVOJ dieťaťa!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnoho žien v radostnom očakávaní nemá dostatok kľúčovej živiny, ktorá by mohla byť životne dôležitá pre vývoj mozgu dieťaťa, ako varuje odborník. O akú látku ide?

Dr Steven Zeisel, odborník na výživu z Univerzity v Severnej Karolíne povedal, že menej známa esenciálna živina cholín môže byť kľúčom k rozvoju ľudského mozgu, no mnohé ženy ho nemajú dostatok v maternici alebo v prvých rokoch života dieťaťa. Jeden výskum odhalil, že táto živina je nevyhnutná pre vývoj mozgu, a že povinnosťou matky je odovzdať ju svojmu dieťaťu – či už počas tehotenstva alebo prostredníctvom materského mlieka po narodení.

Málokto však vie o dôležitosti cholínu. Deti, ktoré ho v prvých troch rokoch života nedostávajú dostatok, dosahujú horšie výsledky v kognitívnych testoch a často majú horšiu pozornosť ako ich rovesníci, ako sa píše na dailymail.co.uk

Čítajte tiež: KVÍZ o doplnkoch výživy na CHUDNUTIE a svaly: Ste EXPERTOM alebo o nich viete málo?

Ako to môže ovplyvniť dieťa? 

Zeisel vysvetľuje, že počas prvých 1 000 dní života - alebo okolo troch rokov - sa formuje mozog. Počas tohto obdobia je cholín kľúčom k správnemu vývoju. Ak nastane pravý opak, pravdepodobne to ovplyvní dieťa po zvyšok jeho života.

„Ak dôjde k slabému vývoju v ranej časti života, mozog sa nevyvinie správne a poznanie v siedmich rokoch je horšie. Výkon v škole u 15-ročných, ktorí nemali dostatok cholínu, nie sú také dobré. Kmeňové bunky, ktoré tvoria mozog, vyžadujú cholín v kritickom období vývoja. Ak táto látka počas tohto obdobia chýba, štruktúra mozgu sa nevytvára normálne," vysvetľuje odborník. 

Povedal tiež, že deti, ktoré v ranom veku nedostávajú dostatok tejto živiny, častejšie trpia rázštepom podnebia. Ako zistil výskum, živina môže pomôcť zmierniť niektoré škody, ktorým čelia malé deti v dôsledku fetálneho alkoholového syndrómu. Ide však o relatívne nedávny objav.

VAJÍČKAMI proti rázštepu podnebia?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedlo ako zdroj dôležitej látky

Prvá súvislosť medzi živinami a funkciou mozgu bola zistená v roku 1998, pričom Úrad pre správu potravín a liečiv (FDA) nestanovil odporúčané denné dávky pre tehotné ženy až do roku 2016. Z tohto dôvodu mnohé vitamíny, určené pre budúce mamičky a ich deti, nezahŕňali kľúčovú látku v zozname zložiek až donedávna. Samozrejme, látku možno získať aj z jedla!

Úradníci odporúčajú, aby tehotná žena prijala aspoň 450 miligramov (mg) živín každý deň – ideálne  okolo 900 mg. Najväčším zdrojom cholínu sú vajcia, pričom Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov (USDA) uvádza, že 100 gramov celého vajíčka poskytuje až 250 mg cholínu. Jedno vajíčko samotné obsahuje okolo 150 mg. To znamená, že konzumácia troch vajec každý deň bude stačiť na to, aby žena dosiahla svoj denný príjem.

Zaujme vás: Dali ste si KÁVU z automatu? PRAVDA o tom, čo sa stane s NÁPOJOM po naliatí

Odborník upozorňuje, že mnohí dnes nejedávajú vajíčka tak, ako v minulosti. Hoci kedysi tvorili základ raňajok, ľudia ich vyradili z jedálnička z dôvodu obáv z vysokého cholesterolu, čo je veľká škoda. Na druhej strane, cholín možno získať aj z iných potravín. Červené mäso a ryby sa tiež považujú za vynikajúce zdroje živín. Ďalšie dobré zdroje zahŕňajú celé zrná, obilniny, ovocie a zeleninu. Skvelé je aj mlieko, ale to kravské. Obľúbené alternatívy mlieka ako napr. mandľové alebo ovsené, totiž neobsahujú cholín. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVajciaCholín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9