RELAX, z ktorého OMLADNETE: Táto AKTIVITA prečistí dýchacie cesty a BONUSOM sú kĺby bez bolesti

Zdroj: gettyimages.com
2022-11-20 06:00:00

Dnešná uponáhľaná doba si priam vyžaduje spomaliť a nabrať nové sily. Čo tak dať si kúpeľ? Horúce máčanie sa vo vode vám nielenže dobije baterky, ale pomôže svalom a dokonca zmierni depresiu.

Ľudské telo sa skladá zo 60 percent z vody. Je preto prirodzené, že mu pobyt vo vodnom prostredí prospieva. Dokonca aj samotný horúci kúpeľ má množstvo zdravotných výhod. Aj keď pravdepodobne nemáte čas túžbu kúpať sa každý deň, má priam neskutočné psychické i fyzické benefity, ako sa píše na portáli brightside.me. Ak vás trápia zdravotné problémy, vaňu by ste si mali dopriať 2- až 3-krát týždenne. Čo všetko sa zmení, ak to budete relaxovať vo vani pravidelne?

 1. Bude sa vám lepšie dýchať

Čas strávený vo vani má pozitívny vplyv na pľúca a množstvo kyslíka, ktoré telo príjme. Ak je voda teplá a príjemná, ešte lepšie. Je to kvôli tlaku, ktorý teplá voda vyvíja na hruď. Para prečistí dýchacie cesty a dutiny a vám sa bude ľahšie dýchať.

2. Omladnete

Ak si myslíte, že vaša pokožka je suchá, pretože nemá dostatok mastnoty, nemusí to byť vždy pravda. Koža hľadá spôsoby, ako udržať vodu, najmä počas chladnejších mesiacov. Kúpanie pomáha pokožke absorbovať vlhkosť. Zlepšuje jej elasticitu, vyhladzuje a znižuje pravdepodobnosť vzniku vrások.

3. Pomáha pri depresii

Aj keď v modernom svete existuje mnoho spôsobov liečby depresie, šance na získanie pomoci štandardizovanými spôsobmi sú nižšie a často s vedľajšími účinkami. Je preto rozumné vyskúšať alternatívny a prirodzený spôsob, ako bojovať s depresívnymi stavmi. Ak si vyberiete kúpanie v teplej vode, priaznivé účinky pocítite už po 5 teplých kúpeľoch.

4. Budete lepšie spať

Ak sa okúpete hodinu alebo dve pred spaním, budete mať lepší spánok. Platí to najmä u starších ľudí a u tých, ktorí bojujú s nespavosťou. Horúci kúpeľ vám pomôže uvoľniť sa a vy sa budete cítiť menej v strese. Štúdie ukazujú, že počúvanie hudby, keď ležíte vo vani, spomaľuje dýchanie a znižuje krvný tlak.

5. Uvoľní boľavé svaly

Možno si myslíte, že jediný spôsob, ako bojovať s boľavými kĺbmi, je dať si ľadový obklad, alebo ponoriť telo do ľadovej vody. No aj teplý kúpeľ môže fungovať. Vystavenie tela teplu, keď sú vaše svaly boľavé, je skvelý spôsob, ako ich uvoľniť a pri tom si ešte aj oddýchnuť. Ak do vody pridáte epsomskú soľ, bolesti sa ešte viac zmiernia.

6. Zvýši sa vaša pozornosť

Ak chcete zvýšiť svoju pozornosť a sústredenie, vaše telo by malo byť pri plnom vedomí, uvoľnené a myseľ očistená od akýchkoľvek problémov. Teplé kúpele vám v tom pomôžu.

Ako na to:

  • Kúpeľňa by mala byť jemne osvetlená
  • Zatvorte oči a zhlboka sa dýchnite
  • Ignorujte negatívne myšlienky
  • Zostaňte vo vani minimálne 20 minút

Fotogaléria


Tagy:
relax zdravie prevencia horúci kúpeľ

2022-11-20 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia