Po tomto ZISTENÍ prestanete s VYTRHÁVANÍM šedivých vlasov: Hrozí PLEŠATOSŤ

Zdroj: gettyimages.com
2022-04-25 11:30:00

Všimli ste si pár strieborných pramienkov vlasov vo svojej korune krásy? Hoci ich vytrhávanie môže dočasne vyriešiť tento problém, spôsobíte tým pravý opak. Ešte viac to celé zhoršíte a poškodíte si pokožku hlavy.

Vlasy začnú šedivieť vtedy, keď vo vlasových folikuloch ubúda buniek, ktoré produkujú melanín a dávajú vlasom a pokožke pigment, píše sa na livestrong.com. Je to úplne normálna súčasť starnutia, aj keď presný vek, kedy si všimnete prvé šediny, je do značnej miery určený genetikou, ako hovorí Rohit Kakar, MD, FAAD, majiteľ a riaditeľ Orchard Lake Dermatology & Cosmetics v Orchard Lake v Michigane.

Čítajte tiež: Skrytá PRÍČINA vzniku JAČMEŇA v oku, o ktorej mnohí NEVEDIA: Odstráňte tento ZVYK!

Čo sa stane, ak si vytrhnete šedivý vlas?

Narastie v rovnakej farbe

Vytrhávanie šedivých vlasov vás dočasne zbaví problému, ale rovnako ako pramene, ktoré prirodzene vypadnú, nakoniec dorastú. A keď sa tak stane, pramienok bude mať rovnakú farbu ako ten, ktorý ste vytrhli.

"Akonáhle konkrétny vlasový folikul stratí bunky produkujúce pigment, bude regenerovať iba sivé vlasy," vysvetľuje Jeffrey Hsu, MD, FAAD, spoluzakladateľ a spoluriaditeľ Oak Dermatology v Chicagu.

Inými slovami, keď sa zbavíte šedivého vlasu, nemáte ani zďaleka vyhraté. A čo sa týka známeho varovania, že vytrhnutie šedín spôsobí rast ďalších na tom istom mieste? Našťastie je to len mýtus.

"Vytrhnutie jedného sivého vlasu nespôsobí ďalšie šedivé vlasy," upozorňuje Dr. Kakar. "Keď sa vlasy vytrhnú, neovplyvní to ostatné okolité chĺpky, pretože každý folikul má svoju vlastnú genetiku."

Riskujete infekciu alebo zjazvenie

Vytrhávať šedivé pramene nie je dobrý nápad, najmä vtedy, ak sa to zmení na zvyk. Opakované vytrhávanie vlasu môže poškodiť folikul, čo môže potenciálne viesť k infekcii alebo zjazveniu, hovorí Dr. Hsu. Časom by to mohlo dokonca traumatizovať vlasový folikul do tej miery, že prestane rásť úplne. A ak opakovane vytrhávate viaceré šediny, môžete skončiť s plešinou.

Existuje „bezpečný“ spôsob?

Nie celkom. Neexistuje spôsob, ako znížiť riziko infekcie, zjazvenia alebo vypadávania vlasov, ktoré prichádza s vytrhávaním vlasov (sivých alebo iných). Ak neznesiete pohľad na šedivú farbu, skúste vlas radšej odstrihnúť.

"Ak si chce niekto odstrániť šedivý vlas, najlepším spôsobom je veľmi opatrne ho odstrihnúť malými nožnicami. Predídete tak poraneniu vlasových folikulov," hovorí Dr. Hsu.

Na otázku, ako veľmi zlé je naozaj vytrhnúť si šedivé vlasy, je jednoduchá odpoveď. Závisí to od toho, ako často to robíte. 

"Ak sa šedivý vlas vytrhne raz, pravdepodobne sa nič strašné nestane," hovorí doktor Kakar. "Keď sa to robí opakovane, môže to mať za následok plešinu z trvalého vypadávania vlasov."

Ak vás tie strieborné vlasy naozaj trápia, možno je čas začať premýšľať o farbení koruny krásy. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia šedivé vlasy

2022-04-25 11:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia