Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bežná PRÍLOHA k mäsu posilňuje NECHTY: Po TOMTO budú ako ZNOVUZRODENÉ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj z nechtov sa dá vyčítať, ako na tom zdravotne ste. Ak sú mäkké a lámavé, znamená to, že telo zápasí s nejakým problémom. Ani tá najlepšia starostlivosť nezaberie, ak im nedáte to, čo potrebujú.

Všimli ste si, že sa vám v poslednej dobe lámu nechty? Príčin môže byť niekoľko. Možno sa o ne iba zle staráte, no na vine môže byť aj kožné ochorenie alebo nedostatok vitamínov. Ako sa píše na brightside.me, telu môže chýbať zinok, vitamín C, ale aj vitamíny skupiny B najmä biotín. Málokedy sú lámavé nechty symptómom vážnejšieho ochorenia. Aby vyzerali pekne, treba sa o ne starať a vyživovať ich. Zdravé nechty sú pevné a hladké, bez zafarbenia a škvŕn.

Pozrite sa na 7 rád, ako docieliť, aby vyzerali lepšie ako kedykoľvek predtým:

1. Nelakujte ich pravidelne

Mnoho žien je presvedčených, že nechty majú byť nalakované neustále, pretože lak vytvára vrstvu, ktorá ich chráni. Aj keď to môže znieť logicky, štúdie toto tvrdenie nepodporujú. Dermatológovia sú presvedčení, že lakovanie nechtov dlhodobo umožňuje chemikáliám v laku preniknúť do nechtu, čo následne spôsobí zmenu farby, štiepenie a lúpanie. To samozrejme neznamená, že by ste sa mali úplne vzdať lakovania, ale občasná prestávka im určite prospeje.

2. Používajte pilník, zabudnite na nožničky

Nechty sa môžu poškodiť a zlomiť častým strihaním. Treba si vybrať tie správne nástroje na ich starostlivosť. Nožnice možno považujete za najjednoduchší spôsob, ako si ich upraviť, nie sú však tou najlepšiou voľbou, keďže môžu spôsobiť praskliny. Namiesto toho sa rozhodnite pre pilník, pretože nevyvíja taký tlak na necht. Nechty pilujte vždy jedným smerom, pohyby tam a späť ich môžu rozstrapkať.

3. Neupratujte bez gumených rukavíc

Ľudia, ktorí pracujú v laboratóriu, môžu potvrdiť, že nosenie latexových alebo gumených rukavíc niekoľko hodín denne môže poškodiť nechty. To isté sa však môže stať, keď ich nenosíte pri vykonávaní domácich prác. Nejde len o to, že čistiace prostriedky obsahujú škodlivé chemikálie, ale aj dlhodobé vystavenie vode ich môže oslabiť. Investujte preto do dobrých gumených rukavíc a nezabudnite si ich vziať pri ďalšom umývaní riadu.

Bežná PRÍLOHA k mäsu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Jedzte viac ryže

Celkové zdravie do značnej miery závisí od výberu potravín, týka sa to aj vzhľadu. Jedným zo základných vitamínov pre rast a pevnosť nechtov je vitamín B, ktorý sa nachádza v ryži. Jej konzumácia niekoľkokrát týždenne vám môže pomôcť posilniť nechty.

5. Vyhnite sa spevňovačom nechtov

Posilňovač nechtov z dlhodobého hľadiska vašim nechtom nepomôže. Prísady v ňom spočiatku pomôžu k stvrdnutiu nechtov, časom ich však môže vysušiť a nechty sa stanú krehkými a náchylnými na lámanie.

6. Krémujte ich vazelínou

Vazelína by rozhodne nemala chýbať v kolekcii produktov starostlivosti o nechty. Pôsobí na ne ako zvlhčovač a zároveň hydratuje aj nechtovú kožtičku. Každodenné nanášanie zabráni lámavosti tým, že nechty posilní a vytvorí na nich ochrannú vrstvu.

7. Namočte si ich do čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy

Potraviny bohaté na vitamín C sú kľúčové pre celkové zdravie a samozrejme, podporujú aj rast nechtov a vlasov. Tento vitamín je však možné aplikovať aj zvonka. Aby vám nechty rýchlejšie rástli, namočte ich každý deň na 10 minút do čersto odšťavenej pomarančovej šťavy. Pozor však, kyselina citrónová z pomarančového džúsu môže nechty vysušiť, preto ich po procedúre dobre opláchnite a nakrémujte.

Viac o téme: ZdravieNechtyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9