Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

PREDPOVEĎ srdcového ZLYHANIA nájdete vo svojom POHÁRI: Zodpovedá za ZMENY v orgáne

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hydratácia tela je veľmi dôležitá. Profituje z nej nielen telo ako také, ale hlavne jeden z najdôležitejších životných orgánov v tele.

Keď zlyhá srdce, orgán nepumpuje dostatok krvi, ktorá je potrebné pre telo. Postihuje viac ako 6,2 milióna Američanov, čo je o niečo viac ako 2 % populácie. Bežnejší je skôr u dospelých vo veku 65 rokov a starších, uvádza sa na sciencedaily.com.

Čítajte tiež: Ktoré BANÁNY podľa ich ZRELOSTI sú NAJLEPŠIE? Tieto posilňujú IMUNITU proti RAKOVINE

Spojitosť medzi hydratáciou a srdcovým zlyhaním

"Podobne ako príjem menšieho množstva soli, pre srdce je dôležitá hydratácia a príjem dostatku vody,’' upozorňuje Natalia Dmitrieva, vedúca autorka štúdie a výskumníčka v Laboratóriu kardiovaskulárnej regeneračnej medicíny v Národnom inštitúte srdca, pľúc a krvi (NHLBI), ktorý je súčasťou NIH.

Po vykonaní predklinického výskumu, ktorý naznačil súvislosti medzi dehydratáciou a srdcovou fibrózou, teda tvrdnutím srdcového svalu, Dmitrieva a výskumníci hľadali podobné asociácie vo veľkých populačných štúdiách. 

Najskôr analyzovali údaje od viac ako 15 000 dospelých vo veku 45 – 66 rokov, ktorí sa v rokoch 1987 – 1989 zapojili do štúdie Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) a zdieľali informácie z lekárskych návštev počas 25-ročného obdobia. Pri výbere účastníkov sa vedci zamerali na tých, ktorých úroveň hydratácie bola v normále a ktorí na začiatku štúdie nemali cukrovku, obezitu alebo srdcové problémy. Do konečnej analýzy bolo zahrnutých približne 11 814 dospelých a z nich vedci zistili, že u 1 366 (11,56 %) neskôr vzniklo srdcové zlyhanie.

PREDPOVEĎ srdcového ZLYHANIA nájdete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Môžu za to hladiny sodíka v krvi

Tím posúdil stav hydratácie účastníkov pomocou niekoľkých klinických meraní. Pohľad na hladiny sodíka, ktorý sa zvyšuje so znížením hladín tekutín v tele, bol užitočný pri identifikácii účastníkov so zvýšeným rizikom vzniku srdcového zlyhania. Tiež to pomohlo u starších ľudí identifikovať riziko rozvoja srdcového zlyhania, hypertrofiu ľavej komory či zväčšenie a zhrubnutie srdca.

Napríklad, dospelí s hladinami sodíka v krvi začínajúcimi na 143 miliekvivalentoch na liter (mEq/l), pričom normálny rozsah je 135 – 146 mEq/l, mali v strednom veku zvýšené riziko rozvoja srdcového zlyhania o 39 %. S každým zvýšením sodíka o 1 mEq/l, v rámci normálneho rozsahu 135-146 mEq/l , sa pravdepodobnosť, že u účastníka vznikne srdcové zlyhanie, zvýšila o 5 %. V kohorte asi 5 000 dospelých vo veku 70-90 rokov mali tí, ktorí mali v strednom veku hladiny sodíka 142,5-143 mEq/l, o 62 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku hypertrofie ľavej komory. Hladiny sodíka začínajúce na 143 mEq/l , korelovali so 102 % zvýšeným rizikom hypertrofie ľavej komory a 54 % zvýšeným rizikom srdcového zlyhania. 

Na základe týchto údajov autori dospeli k záveru, že hladiny sodíka v krvi nad 142 mEq/l v strednom veku, sú spojené so zvýšeným rizikom vzniku hypertrofie ľavej komory a srdcového zlyhania v neskoršom veku.

PREDPOVEĎ srdcového ZLYHANIA nájdete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na potvrdenie týchto predbežných zistení, bude potrebná náhodná kontrolovaná štúdia, uviedli vedci. Tieto skoré predpovede však naznačujú, že dobrá hydratácia môže pomôcť zabrániť alebo spomaliť progresiu zmien v srdci, ktoré môžu viesť k zlyhaniu orgánu.

"Príjem sodíka a tekutín sa dá ľahko zistiť z klinických vyšetrení a môžu tak pomôcť lekárom identifikovať pacientov, ktorým môže veľmi pomôcť informácia, ako zostať hydratovaní," povedal Manfred Boehm, ktorý vedie Laboratórium kardiovaskulárnej regeneratívnej medicíny.

Pitný režim nadovšetko

Tekutiny sú veľmi dôležité pre ľudské telo, vrátane srdca, ktoré potom môže efektívne pumpovať krv, či pre podporenie funkcie krvných ciev a obehu. Napriek tomu, mnohí ľudia to podceňujú a vypijú oveľa menej, koľko by mali. Vedci odporúčajú denný príjem tekutín pre ženy 1,5-2,1 litra, čo je 6-8 šálok a 8-12 šálok (2-3 litre) pre mužov. 

Viac o téme: VodaSrdceZdravieHydratáciaTekutiny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9