Šesť CHÝB za dverami TOALETY, ktorými si OSLABUJETE močový mechúr: STRATA sily a INFEKCIE!

Zdroj: gettyimages.com
2022-04-02 06:00:00

Verte tomu alebo nie, existuje správny a nesprávny spôsob, ako vyprázdniť močový mechúr. Ak to nerobíte správne, v najlepšom prípade ste odkázaná na neustále chodenie na toaletu a v najhoršom prípade vám hrozia nepríjemné infekcie.

Odborníci hovoria, že by ste mali denne absolvovať asi sedem ciest na toaletu. Gynekológ Stergios Stelios Doumouchtsis vysvetľuje, prečo sú ženy náchylnejšie na problémy s močovými cestami.

Čítajte tiež: Ako SCHUDNÚŤ bez vynaloženého úsilia? Odborníci potvrdzujú, táto vec zabráni PRIBERANIU!

„Po prvé, ich močová trubica je kratšia, čo uľahčuje mikróbom dostať sa nahor,“ pripomína.

Ako ďalej povedal pre thesun.co.uk, ženský organizmus je oproti mužskému spojený s mnohými zmenami v oblasti hormónov a reprodukčných udalostí, ako je tehotenstvo, pôrod, postnatálne obdobie a menopauza. Tie môžu okrem starnutia viesť aj k poruchám panvového dna, čo ovplyvňuje funkciu dolných močových ciest.

Ak chcete predísť zbytočnému oslabovaniu močového ústrojenstva a zdravotným problémom, mali by ste venovať veľkú pozornosť týmto šiestim zásadám:

1. Utierajte sa spredu dozadu

„Je dôležité úplne sa tomu vyhnúť. Okolo konečníka a perianálnej oblasti, vagíny, pyskov ohanbia a genitálneho traktu je bohatá bakteriálna flóra. Utieranie nesprávnym smerom môže prenášať baktérie z jednej oblasti do druhej," ozrejmil odborník.

Utieranie zozadu dopredu by mohlo presunúť výkaly a baktérie zo zadného priechodu dopredu, kde je otvor močovej rúry. Toto je častý dôvod infekcie močových ciest vyžadujúcej liečbu antibiotikami.

2. Neutierajte sa príliš veľa

„Utieranie môže spôsobiť podráždenie veľmi citlivej pokožky," hovorí Doumouchtsis. „Niekedy tam po utieraní zostanú zvyšky toaletného papiera, čo je nehygienické a môže spôsobiť podráždenie a potenciálne infekciu, najmä ak tam zvyšky zostanú celé hodiny. Je to spôsobené používaním nekvalitného papiera alebo nadmerným utieraním," objasnil.

Odporúča len jemné prikladanie pár hárkov mäkkého toaletného papiera.

3. Vyhýbajte sa preventívnemu vyprázdňovaniu

Snažte sa nezvyknúť si chodiť na toaletu „pre každý prípad“. Tzv. preventívne vyprázdňovanie je typické pre ženy v mnohých povolaniach.

„Močový mechúr si môže zvyknúť na nedostatočné ukladanie moču,“ upozorňuje gynekológ.

Ako pripomína, močový mechúr by mal normálne skladovať 450-500 ml, ale ak chodíte na toaletu každú pol hodinu alebo každú hodinu, je zvyknutý na ukladanie menších objemov, ktoré môžu byť 200 ml alebo menej.

„Takže úloha močového mechúra ako rezervoáru, zásobného orgánu, by mohla byť ohrozená. Potom vás bude nútiť, aby ste chodili každú hodinu, aj keď nechcete,“ upozorňuje Doumouchtsis.

Podľa neho by ste teda mali čo najskôr začať s nácvikom a podržať moč dovtedy, kým vám nebude naozaj treba.

„Preventívne vyprázdňovanie je prijateľné len ako okolnosť," povedal odborník. „Ísť sa vycikať napríklad pred dlhou cestou vlakom je prijateľné. Robiť to pravidelne ako zvyk však nie je dobrý nápad,“ podotkol.

Niekedy môže byť časté močenie spojené so stresom alebo úzkosťou, a nielen priamo s problémami s močovým mechúrom.

4. Nečakajte do zúfania

Aj keď by ste nemali chodiť na toaletu pričasto, nemusíte zadržiavať moč, kým sa nezrútite. Podľa odborníka by ste mali ísť vtedy, keď je „váš močový mechúr pohodlne plný a cítite, že by ste mali ísť.“

Pri vysvetľovaní procesu plnenia močového mechúra povedal: „Prvým signálom je pocit jeho naplnenia. Druhá je túžba, keď začnete premýšľať o tom, že pôjdete na toaletu, ale ešte nemusíte ísť. Potom prichádza silná túžba, keď chcete prerušiť to, čo robíte.“

Toto považuje Doumouchtsis za vhodný čas ísť na toaletu. Ak tak neurobíte, dostaví sa pocit, že už ani nestihnete dobehnúť. Toto štádium dosiahnuť nepotrebujete.

5. Pite primerané množstvo vody

Profesor Doumouchtsis tvrdí, že pitie galónov vody nie je potrebné, bez ohľadu na rôzne tvrdenia.

„Je normálne vypiť 1,5 až 2,5 litra denne. Samozrejme, ak veľa cvičíte alebo je horúco, viac vody je v poriadku. Vidím veľa žien, ktoré so sebou nosia veľké fľaše s vodou a denne jej vypijú aj šesť alebo sedem litrov a veria, že je to pre ne dobré. Preťaženie tekutinami však močovému mechúru nepomôže, lebo môže spôsobiť polyúriu, čo znamená tvorbu príliš veľkého množstva moču. Nie je pravdepodobné, že by vám to mohlo spôsobiť zdravotné problémy, ale budete musieť častejšie behať na toaletu,“ dodal.

Pripomenul, že priemerný počet ciest na toaletu za deň je šesť až osem, pričom jedna až dve návštevy v noci sú tiež v norme.

6. Vyprázdnite močový mechúr úplne

Možno si neuvedomujete, že močový mechúr sa pri každom použití toalety nedokáže správne vyprázdniť.

Ak sa pravidelne nevyprázdňuje správne, môže to spôsobiť stagnáciu moču (známu aj ako retencia moču) a viesť k infekciám alebo kameňom v močovom mechúre. Pretože infekcie môžu viesť k sepse alebo infekciám obličiek, ak máte problémy s vyprázdňovaním močového mechúra, mali by ste navštíviť odborníka,“ odporúča Doumouchtsis.

Symptómy nesprávneho vyprázdňovania zahŕňajú pomalý prúd moču, namáhanie sa pri močení, prerušovaný prúd, dvojité alebo viacnásobné močenie za sebou a to, že nezačnete močiť hneď, ale až po chvíli.

„Pocit neúplného vyprázdnenia je pocit plnosti močového mechúra aj po tom, čo ste boli na toalete," upresnil gynekológ.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia močenie močový mechúr

2022-04-02 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia