Demencii sa NEVYHNETE: Najčastejšie MÝTY o chorobe, ktoré vás zbytočne ZAŤAŽUJÚ

Zdroj: gettyimages.com
2022-04-29 16:30:00

Neustále omieľaná téma, napriek tomu v nej mnohí nemajú stále jasno. Ba čo viac, sú kŕmení dezinformáciami, ktoré formujú ich názor na toto ochorenie. Ako to je naozaj s demenciou?

Najčastejšie mýty, ktoré kolujú o demencii podľa medicalnewstoday.com:

1. S pribúdajúcom vekom ju dostane každý človek

Nie je to pravda. Demencia, ako najbežnejšia forma Alzheimera, postihuje napríklad 3% obyvateľov v USA vo veku 65 – 74 rokov. V dôsledku vyššieho rizika s pribúdajúcim vekom má diagnózu 17 percent ľudí vo veku od 75 do 84 rokov a od 85 rokov a viac 32 percent.

Čítajte tiež: Máte históriu a výrobu ALKOHOLU v malíčku? Tento KVÍZ zvládne málokto!

2. Demencia a Alzheimerova choroba sú rovnaké ochorenia

Alzheimer predstavuje 60-80 percent celkových prípadov demencie. Existujú však aj iné druhy ako zmiešaná, vaskulárna alebo frontotemporálna demencia. Aj keď majú spoločné určité znaky, i tak má každá rôznu patológiu.

Alzheimerova choroba súvisí s hromadením plakov a spletencov v mozgu. Tieto štruktúry prenikajú do mozgových buniek a následne ich likvidujú. Naopak, ak ide o vaskulárnu demenciu, nastáva v dôsledku nedostatku kyslíka v mozgu. 

3. Ak ňou trpí niekto z rodiny, postihne aj vás

I keď niektoré druhy demencie majú určitú genetickú zložku, tak väčšina z nich nesúvisí s genetikou. Avšak, ak rodičov alebo starých rodičov zastihla choroba, keď mali menej ako 65 rokov, je možnosť genetického prenosu pravdepodobnejšia. Prípadov v skoršom veku je však celkovo asi 5,5 percenta prípadov.

4. Demencia postihuje len starších

Hoci je vek kľúčovým faktorom, trpieť ňou môžu i mladší ľudia. Je to však naozaj veľmi zriedkavo. Zo 100 000 ľudí vo veku 30 – 64 rokov sa objavila len v 0,038 percent prípadoch a u starších tvorila podiel 0,26 percent.

5. Hliníkové panvice ako príčina Alzheimeru

Niektoré štúdie identifikovali hliník v plakoch súvisiacich s Alzheimerovou chorobou. Hliník sa vyskytuje aj v zdravom mozgu, no vedci nedokázali spojitosť medzi chorobou a prvkom. V štúdiách však kolujú mýty, že pitie z plechoviek a varenie v hrncoch zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby. I keď výskumníci identifikovali presný vzťah medzi hliníkom a chorobou, konzumácia hliníka prostredníctvom stravy nebude zohrávať významnú úlohu.

6. Demencia ako predpoklad straty normálneho života

Niektorí ľudia majú obavy, že po diagnostikovaní demencie stratia pocit bezpečnej prechádzky osamote. Rovnako budú mať strach z riadenia motorového vozidla. Postupom času, keď demencia naberá na sile, narastá pravdepodobnosť zmien v živote. Avšak, neznamená to, že človek má stratiť chuť do života. 

7. Strata pamäti vždy súvisí s demenciou

Je úplne normálne, že ľudia dokážu zabudnúť i na dôležité veci. Pri častých výpadkoch pamäti je najlepšie navštíviť lekára. Strata pamäti má tendenciu byť prvým príznakom Alzheimera, no neplatí to na všetky druhy demencie. Napríklad symptómy frontotemporálnej demencie môžu zahŕňať výkyvy nálad, problémy s vyjadrovaním alebo posadnutosť.

8. Demencii je možné predchádzať

Bohužiaľ, nie je to pravda. Avšak, podstatné je, že isté faktory dokážu znížiť alebo oddialiť riziko nástupu demencie.

Týchto 12 faktorov zvyšuje riziko vzniku demencie:

  • Nedostatok vzdelania
  • Hypertenzia
  • Porucha sluchu
  • Fajčenie
  • Obezita
  • Depresia
  • Nedostatok pohybu
  • Cukrovka
  • Málo sociálneho kontaktu
  • Alkohol
  • Traumatické poruchy mozgu
  • Znečistený vzduch

Nie je jednoduché zmeniť svoj postoj ku všetkým a vyhnúť sa im, ale v prípade zníženia rizika demencie, je dobré aspoň skúsiť spraviť zmenu.

9. Vitamíny a výživové doplnky zabraňujú vzniku demencie

O tomto tvrdení dodnes neexistujú žiadne dôkazy. „Nenašli sme tvrdenia o tom, že by stratégia dopĺňania vitamínov alebo minerálov prospela k poklesu demencie,“ uvádza knižnica Cochrane vo svojej analýze z roku 2018. 

10. Každý s demenciou je agresívny

Ľudia trpiaci demenciou môžu mať pocit, že je pre nich svet príliš zložitý. Niektorí jedinci tak vykazujú známky hnevu a frustrácie. štúdii s 215 ľuďmi trpiacimi demenciou sa u 41 percent účastníkov vyskytla agresia. Štúdia prebiehala 2 roky. Počas skúmania príčin agresie vedci odhalili, že išlo najmä o fyzickú bolesť a nedostatočný vzťah medzi osobou a opatrovateľom.

11. Demencia nie je smrteľná

Bohužiaľ, demencia môže byť smrteľná. Podľa štúdie z roku 2020 medzi dospelými vo veku 70 – 99 rokov môže byť demencia častejšou príčinou smrti, ako si odborníci pôvodne mysleli. Autori „zistili, že približne 13,6 % úmrtí možno pripísať demencii v období rokov 2000–2009.

Vedci pracujú na vývoji liečby choroby, aby sa jej dokázalo predchádzať. Ostáva veriť, aby veda dokázala potlačiť výskyt demencie, ale rovnako aj strach.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mýty prevencia demencia Alzheimerova choroba

2022-04-29 16:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/sh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia