V ŽILÁCH nám prúdia MIKROPLASTY: PRVÝKRÁT boli nájdené v ľudskej KRVI, čo je na VINE?

Zdroj: gettyimages.com
2022-03-26 14:00:00

Je to oficiálne! Výsledky najnovšej štúdie o mikroplastoch v ľudských tkanivách by už nemali byť prekvapením. Potvrdzujú, že žiadne miesto na Zemi nie je bez polymérovej hmly, od najvyšších hôr až po naše najintímnejšie orgány.

Vedomie, že tieto mikročastice prenikajú do našej krvi, je dôkazom toho, koľko plastového odpadu je rastúcim ekologickým problémom!

Odpad z odevov a fliaš v kvi

Výskumníci z Vrije Universiteit Amsterdam a Amsterdam University Medical Center analyzovali vzorky krvi odobraté od 22 zdravých anonymných darcov a našli v nich stopy bežných syntetických polymérov väčších ako 700 nanometrov. Použili dve rôzne metódy na identifikáciu chemického zloženia plastov a hmotnosti častíc, pričom odhalili dôkazy o niekoľkých druhoch plastov v 17 vzorkách. Výskum bol uverejnený v časopise Environment International.

Čítajte tiež: ODPAD, ktorý zníži CHOLESTEROL a TUK už po 3 týždňoch: Mal by byť súčasťou slovenskej STRAVY

Aj keď sa presné kombinácie medzi vzorkami líšili, mikroplasty zahŕňali polyetyléntereftalát (PET) – bežne používaný v odevoch a fľašiach na nápoje – a polyméry styrénu, ktoré sa často používajú v častiach vozidiel, kobercoch a nádobách na potraviny. V priemere bolo nameraných 1,6 mikrogramu plastového materiálu na každý mililiter krvi, pričom najvyššia koncentrácia bola niečo cez 7 mikrogramov.

Výskumníci nemohli poskytnúť presné rozdelenie veľkostí častíc kvôli obmedzeniam testovacích metód. Predpokladá sa však, že menšie častice bližšie k hranici 700 nanometrov by telo ľahšie prijalo ako väčšie častice presahujúce 100 mikrometrov.

Hrozí vplyv na rast buniek

Čo presne to znamená pre naše zdravie z dlhodobého hľadiska, nie je úplne jasné. Stále nie sú známe detailné skutočnosti o chemických a fyzikálnych účinkoch drobných plastových materiálov usadených medzi našimi bunkami. Štúdie na zvieratách však naznačujú niektoré vážne účinky, ale interpretácia ich výsledkov v kontexte ľudského zdravia nie je ani zďaleka jednoduchá.

Problém stále narastá a do roku 2040 sa množstvo plastového odpadu, ktorý sa dostane do našich oceánov, zdvojnásobí. Ako sa postupne všetky tie topánky, vidličky a obaly od čokolády rozpadajú, väčšia koncentrácia mikroplastov si postupne nájde svoju cestu do nášho krvného obehu.

Môže sa stať, že v určitom bode prekročíme hranicu, kde by relatívne neškodné stopy styrénu a PET mohli začať mať znepokojujúce účinky na spôsob rastu našich buniek! Najmä počas vývoja.

„Vo všeobecnosti vieme, že bábätká a malé deti sú zraniteľnejšie voči chemikáliám a časticiam,“ povedal Dick Vethaak, ekotoxikológ z Vrije Universiteit Amsterdam. "To ma veľmi znepokojuje."

Ak vezmeme do úvahy malý počet dobrovoľníkov, je to ďalší dôkaz, že prach produkovaný naším syntetickým svetom nie je úplne filtrovaný našimi pľúcami a črevom. Je tu tiež otázka, či sa plasty voľne vznášajú v plazme, alebo ich pohltia biele krvinky. Každý scenár by mal dôsledky na to, ako sa častice pohybujú a aké telesné systémy by mohli najviac ovplyvniť.

Na zmapovanie toho, ako a kde sa mikroplasty šíria a hromadia v ľudskom tele a ako ich naše telo nakoniec likviduje, bude potrebných oveľa viac výskumov, ktorých by sa zúčastnili väčšie a rôznorodejšie skupiny ľudí.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie krv prevencia mikroplasty

2022-03-26 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia