Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najlepšia POLOHA pri spánku: Znižuje riziko INFARKTU, cukrovky a Alzheimerovej choroby!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spánok je veľkou súčasťou nášho života. Takou veľkou, že má vplyv na riziko vzniku chorôb súvisiacich s vekom vrátane infarktu a Alzheimerovej choroby. Preto nie je jedno, v akej polohe zaspávate.

Obštrukčné spánkové apnoe je spojené s vyšším rizikom hypertenzie, srdcových infarktov, mŕtvice, cukrovky a mnohých ďalších chronických stavov. Vedci z University of Missouri School of Medicine zistili, že ak sa toto ochorenie nelieči, urýchľuje proces biologického starnutia. Na druhej strane, vhodná liečba môže tento proces spomaliť! Ako napríklad určitá poloha pri spánku, ktorá pomáha znižovať riziko chorôb súvisiacich s vekom, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: Zažívate v NOCI tento POCIT? Neznámy PRÍZNAK, že vám v krvi KOLUJE priveľa CUKRU!

Predlžuje životnosť

Fenomén biologického veku človeka presahujúceho jeho chronologický vek sa nazýva „epigenetická veková akcelerácia“ a súvisí s celkovou úmrtnosťou a chronickými ochoreniami.

"Veková akcdelerácia nie je jediná typická pre OSA. Choroba môže byť spôsobená rôznymi environmentálnymi faktormi, ako je fajčenie, zlá strava alebo znečistenie ovzdušia," povedal Dr Rene Cortese, odborný asistent na oddelení detského zdravia a oddelení pôrodníctva, gynekológie a zdravie žien. "V západnej kultúre nie je nezvyčajné, že ľudia zažívajú epigenetické zrýchlenie veku, ale chceli sme vedieť, ako OSA ovplyvňuje systémové zrýchlenie veku v porovnaní s tými, ktorí týmto ochorením netrpia."

Expertka na spánok Kiera Pritchardová odhaľuje, že oddych na boku môže byť jednou z najlepších pozícií, ktorá dokonca predlžuje životnosť.

Kiera povedala: "Najväčšou výhodou spánku na boku je, že môže zabrániť chrápaniu. Spánok na chrbte zase môže často viesť k zhoršeniu chrápania a obštrukčného spánkového apnoe. Keď ležíte na chrbte, vaša čeľusť, jazyk a ďalšie mäkké tkanivá sa dostanú do hrdla. Mäkké tkanivo tak zužuje dýchacie cesty a sťažuje dýchanie, čo vedie k chrápaniu.

Najlepšia POLOHA pri spánku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V štúdii Corteseov tím skúmal 16 dospelých nefajčiarov, u ktorých bola diagnostikovaná OSA, a porovnal ich s ôsmimi kontrolnými jedincami bez tohto ochorenia. Chceli posúdiť vplyv OSA na zrýchlenie epigenetického veku počas jedného roka. Po základnom krvnom teste skupina OSA dostávala nepretržitú liečbu pozitívneho tlaku v dýchacích cestách (CPAP) počas jedného roka a potom bola znova testovaná.

"Naše výsledky zistili, že poruchy spánku vyvolané OSA a nižšie hladiny kyslíka počas spánku podporili biologické zrýchlenie veku v porovnaní s kontrolnou skupinou," povedal Cortese. „Avšak pacienti s OSA, ktorí podstúpili CPAP, vykazovali spomalenie epigenetického veku, zatiaľ čo trendy zrýchlenia veku sa u kontrolnej skupiny nezmenili. Naše výsledky naznačujú, že zrýchlenie biologického veku je aspoň čiastočne reverzibilné, keď sa zavedie účinná liečba OSA."

Zabráni problémom s trávením

Zistilo sa, že zdravotné prínosy spánku na boku nielenže pomáhajú znižovať spánkové apnoe, ale sú nápomocné pri mnohých ďalších zdravotných problémoch.

„Spánok na boku zabraňuje stúpaniu žalúdočnej kyseliny a drží obsah žalúdka na svojom mieste lepšie ako spánok na chrbte alebo na bruchu,“ dodala Kiera. „Keď ležíte priamo na prednej alebo zadnej strane tela, žalúdočná kyselina môže vytekať do pažeráka a spôsobiť poškodenie. Ležanie na boku zaistí, že gravitácia zabráni žalúdočnej kyseline, aby prúdila nahor. Problémy s trávením, ktorým možno spravnou polohou spánku predísť, zahŕňajú pálenie záhy a reflux kyseliny.“

Odstraňuje mozgové toxíny

Ľudské telo má odpadový systém známy ako glymfatický systém. Jeho úlohou je vyčistiť akýkoľvek odpad v mozgu a taktiež pomáha dodať zlúčeniny, ako je glukóza, lipidy, aminokyseliny a neurotransmitery.

Kiera poznamenala: „Poloha pri spánku môže ovplyvniť účinnosť systému. Ten funguje efektívnejšie, keď ležíte na boku. Vedci navrhli, že jeho funkcia likvidácie odpadu môže hrať kľúčovú úlohu pri prevencii neurodegeneratívnych chorôb - napríklad Alzheimerova choroba je spojená s hromadením bielkovín v mozgu."

Ďalšia štúdia z roku 2015 to ešte posilnila a odhalila, prečo môže byť spánok na boku najvhodnejšou polohou pri spánku.

Viac o téme: ZdravieSpánokDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9