Bežný LIEK proti bolesti ZVYŠUJE krvný tlak už počas 2 týždňov: Hrozí MŔTVICA a srdcové ochorenia!

Zdroj: gettyimages.com
2022-02-11 19:45:00

Pozrite sa do svojej domácej lekárničky! Je totiž pravdepodobné, že tam nájdete liek proti bolesti, ktorý by mohol ovplyvniť vaše kardiovaskulárne zdravie. Týka sa to dlhodobých užívateľov tejto tabletky.

 

Dlhodobé užívanie paracetamolu môže byť rizikom pre ľudí s vysokým krvným tlakom, ako sa píše na theguardian.com. Štúdia na 110 ľuďoch naznačuje, že užívanie lieku môže časom zvýšiť riziko srdcových chorôb a mŕtvice. Dlhodobé užívanie paracetamolu tak zvyšuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice u ľudí s vysokým krvným tlakom. Vedci upozorňujú, že pacienti, ktorí majú dlhodobo predpísaný liek na liečbu chronickej bolesti, by sa mali rozhodnúť pre najnižšiu účinnú dávku na čo najkratší čas.

Čítajte tiež: Rozhodujú SEKUNDY po zobudení: SKORÝ príznak NEDOSTATKU dôležitého vitamínu v tele!

Štúdia vedcov z University of Edinburgh, publikovaná vo vedeckom časopise Circulation, je prvou veľkou randomizovanou klinickou štúdiou, ktorá rieši tento problém a dopĺňa predchádzajúce práce v rámci pozorovacích štúdií. Paracetamol sa považuje za bezpečnejšiu alternatívu k inej triede liekov proti bolesti nazývanej nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), ako je ibuprofén, o ktorých je už dlho známe, že zvyšujú krvný tlak a riziko srdcových ochorení.

Riziko pre tých, ktorí ho užívajú dlhodobo

V štúdii bolo 110 pacientom s vysokým krvným tlakom v anamnéze predpísaný 1 g paracetamolu štyrikrát denne – bežne predpisovaná dávka u pacientov s chronickou bolesťou – alebo zodpovedajúce placebo počas dvoch týždňov. Všetci pacienti dostali obe liečby, pričom poradie bolo randomizované.

Tí, ktorí mali predpísaný paracetamol, mali v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo, výrazne zvýšený krvný tlak. Tento nárast bol podobný ako pri NSAID a dalo by sa očakávať, že zvýši riziko srdcových ochorení alebo mŕtvice o približne 20 %, hovoria odborníci.

Vedúci výskumník, Dr Iain MacIntyre, konzultant v oblasti klinickej farmakológie a nefrológie v NHS Lothian, povedal: „Nejde o krátkodobé užívanie paracetamolu na bolesti hlavy alebo horúčku, čo je, samozrejme, v poriadku – ale naznačuje to novoobjavené riziko pre ľudí, ktorí ho užívajú pravidelne počas dlhšieho obdobia, zvyčajne pre chronickú bolesť.

Profesor James Dear, osobný predseda klinickej farmakológie v Edinburghu, dodal: „Táto štúdia jasne ukazuje, že paracetamol – celosvetovo najpoužívanejší liek – zvyšuje krvný tlak, jeden z najdôležitejších rizikových faktorov srdcového infarktu a mŕtvice. Lekári a pacienti by mali spoločne zvážiť riziká verzus prínosy dlhodobého predpisovania paracetamolu, najmä u pacientov s rizikom kardiovaskulárnych ochorení.“

Štúdia zistila, že keď ľudia prestali užívať liek, ich krvný tlak sa vrátil na úroveň, ktorá bola na začiatku štúdie. Výskumníci uviedli, že nemajú presné čísla o ľuďoch v Spojenom kráľovstve, ktorí dlhodobo užívajú paracetamol a majú vysoký krvný tlak. Odhaduje sa však, že jeden z troch dospelých má vysoký krvný tlak, ktorý sa s vekom zvyšuje, zatiaľ čo jeden z 10 ľudí v Škótsku, kde sa výskum uskutočnil, užíva paracetamol pravidelne.

Žiadne obavy

Výskum však mal obmedzenia. Zapojilo sa do nej iba 110 ľudí, nepozeralo sa na pacientov s chronickou bolesťou a výsledky neprezrádzajú nič konkrétne o tom, čo sa môže stať ľuďom, ktorí na začiatku nemali vysoký krvný tlak.

Profesor Sir Nilesh Samani, medicínsky riaditeľ British Heart Foundation, ktorá štúdiu financovala, uviedol, že výskum ukázal, „ako rýchlo môže pravidelné užívanie paracetamolu zvýšiť krvný tlak u ľudí s hypertenziou, ktorí sú už vystavení zvýšenému riziku infarktu a mŕtvice“.

Zdôraznil však tiež: „Ak príležitostne užívate paracetamol na zvládnutie izolovanej bolesti hlavy alebo veľmi krátkych záchvatov bolesti, tieto zistenia výskumu by nemali spôsobovať zbytočné obavy.“

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia paracetamol vysoký krvný tlak

2022-02-11 19:45:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia