Tajomstvo DLHOVEKOSTI Japoncov PREZRADENÉ: TAKTO to robia obyvatelia ostrova Okinawa!

Zdroj: gettyimages.com
2022-02-05 14:00:00

Odborník na dlhovekosť Colin Rose tvrdí, že je úplne jednoduché prežiť dlhý život. Stačí, ak budete viesť život ako Japonci na ostrove Okinawa!

Dožiť sa vysokého veku v úplnom zdraví. Myslíte si, že je to nemožné?

„Človek môže ovplyvniť svoje starnutie. Dobrou správou je, že na zmeny nie je nikdy neskoro, treba si vziať príklad od obyvateľov Okinawi,“ konštatoval Rose.

Podľa Rosa je za tým nízkotučná strava s nízkym obsahom soli s množstvom ovocia, zeleniny, tofu a morských rias, ako sa píše na dailymail.co.uk. Ide však aj o množstvo jedla, ktoré majú na tanieri. Riadia sa pravidlom "Hara Hachi Bu", čo v podstate znamená, že prestanú jesť vo chvíli, keď im na tanieri zostane pätina pokrmu.

Čítajte tiež: Máte ALKOHOL pod kontrolou? Týchto 13 ZNAKOV prezradí, ako na tom v skutočnosti ste!

Pravidlá "Hara Hachi Bu"

  • Jedzte pomaly a sústreďte sa na jedlo. Trvá desať minút, kým mozog zareaguje na pocit sýtosti.
  • Nejedzte a nepozerajte televíziu, ani pri tom nečítajte.
  • Občas odložte nôž a vidličku a vedome vnímajte, či sa cítite spokojne.
  • Uprednostňujte bielkoviny a potraviny s vysokým obsahom vlákniny.
  • Jedzte hlavne cez deň. Vaše telesné hodiny regulujú spánkový režim, hladiny hormónov, telesnú teplotu aj metabolizmus. Keďže sme denné tvory, je v noci pomalší.
  • Doprajte si aspoň 12-hodinový odstup medzi večerou a raňajkami, aby váš systém mohol využiť všetku dostupnú glukózu.

Státie na jednej nohe

Taktiež tu je ešte jeden trik, a to státie na jednej nohe! Je to jednoduchý spôsob, ako zlepšiť rovnováhu. Vedeli ste však, že to, ako dlho to dokážete, môže napovedať, ako dlho budete žiť v dobrom zdraví? Tím z Kjótskej univerzity požiadal takmer 1 300 mužov a žien vo veku okolo 67 rokov, aby stáli na jednej nohe s otvorenými očami a udržali rovnováhu 20 sekúnd. Potom otestovali ich mozog. Zistilo sa, že viac ako 30 percent z tých, ktorí mali problém s rovnováhou, trpeli ochorením malých ciev mozgu, alebo drobným krvácaním, čo ich vystavilo vyššiemu riziku mŕtvice a demencie.

Ak sa chcete otestovať, postavte sa na jednu nohu a dajte ruky v bok. Prestaňte počítať, keď sa zdvihnutá noha dotkne podlahy alebo druhej nohy, alebo spustite ruky z bokov, aby ste udržali rovnováhu. Ak nevydržíte 20 sekúnd, mali by ste spozornieť. Možno je váš mozog v ohrození.

Pozitívne myslenie

Výskumník Eric Kim, inšpirovaný dlhovekosťou obyvateľov Okinawi, študoval viac ako sedem rokov 7-tisíc ľudí nad 65 rokov. Zistil, že kľúčom k zdravému duševnému starnutiu je mať zmysel života. 

„Tí, ktorí sú cieľavedomí, sa viac starajú o svoje zdravie, podstupujú preventívne lekárske prehliadky, zdravo sa stravujú a vedú aktívny životný štýl. Chcú žiť čo najdlhšie, aby dosiahli svoje ciele,“ konštatoval Kim. 

Podľa neho aj myšlienky a emócie môžu ovplyvniť zdravie na bunkovej úrovni, čo znamená, že pozitívne myslenie je tým správnym liekom. Ďalšia štúdia zistila, že pozitívni ľudia žili o sedem a pol roka dlhšie ako tí, ktorých trápil smútok a depresie. Hrozilo im aj vyššie riziko Alzheimerovej choroby.

Konzumácia morských rias

Miso polievka sa často pripravuje z hnedých morských rias, ktoré sú základom mnohých ázijských jedálničkov. Sú bohaté na vlákninu a minerály a tiež obsahujú fukoidan, ktorý môže znížiť zápal a zlepšiť imunitný systém. Ukazuje sa, že tiež pomáha zmierniť účinok vírusovej infekcie, pri ktorej dochádza k poškodeniu pľúc vrátane koronavírusových infekcií. Jedenie morských rias by teda mohlo byť aj spôsobom, ako sa chrániť pred Covid-19.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia dlhovekosť

2022-02-05 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia