Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ODBORNÍK varuje na ROZRUCH, ktorý vyvolal KORONAVÍRUS: Má na svedomí novú CHOROBU?!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aby toho nebolo málo, nielenže sa ľudia po celom svete obávajú nákazy novým variantom koronavírusu omikronom, paniku vyvoláva aj "flurona". Netreba však mať obavy, nejde o nový druh. Je to nový výraz pre niečo, s čím sa stretávame od začiatku pandémie.

"Flurona" je názov pre stav, keď je niekto súčasne infikovaný novým koronavírusom a chrípkou. Aj keď to môže znieť alarmujúco, v skutočnosti to nie je nič nové, ako sa píše na livestrong.com.

„Už v zime 2020, keď pandémia prepukla v Číne, lekári zaznamenali niekoľko prípadov súčasného ochorenia COVID-19 aj chrípky,“ uviedol rodinný lekár David Cutler z Kalifornie.

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý preverí, či ste kráľmi SLADKOSTÍ: Čo všetko (ne)viete o obľúbených DOBROTÁCH?

Ako dodal, v USA momentálne narastá počet ľudí s touto koinfekciou (keď je osoba súčasne infikovaná viac ako jednou chorobou). Je však dôležité si uvedomiť, že flurona nie je samostatnou chorobou, ale skôr výsledkom dvoch vírusov vyskytujúcich sa v rovnakom čase.

Dôvod na obavy?

Akékoľvek vírusové ochorenie, ktoré postihuje dýchací systém, treba brať vážne. 

„Najväčším problémom v súvislosti s koinfekciou je to, že môže potenciálne spôsobiť veľké poškodenie imunitného systému,“ konštatovala špecialistka na internú medicínu Shirin Petersová.

Zatiaľ však nie je dostatok údajov, ktoré by naznačovali, že miera hospitalizácie je vyššia u tých, ktorí sú infikovaní oboma vírusmi. Najväčší problém podľa nej však môžu mať neočkovaní ľudia. 

Chrípke aj COVID -19 možno totiž účinne predchádzať vakcínami,“ konštatovala.

Do boja s "fluronou"

Ako dodala, nakaziť sa môžu aj tí očkovaní. Všetci by preto mali dodržiavať odporúčania lekárov, aby predišli nákaze. Čo radia, aby sme sa nenakazili "fluronou"?

ODBORNÍK varuje na ROZRUCH,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dajte sa zaočkovať

Odborníci sa zhodujú, že najúčinnejším spôsobom, ako sa chrániť, je vakcína. 

„Je bezpečná, efektívne chráni pred chorobou, hospitalizáciou a smrťou,“ konštatoval doktor Cutler.

Ide o najlepší spôsob, ako znížiť riziko nákazy.

Noste respirátor

Nosenie respirátora, ktorý je správne nasadený, keď ste na verejnosti, je kľúčom k zabráneniu šírenia choroboplodných zárodkov. Vyberte si taký, ktorý zakryje nos aj ústa, prilieha k tvári a zostane na mieste.

Pobyt na čerstvom vzduchu

Pri kratších a chladnejších dňoch môže byť ťažké nájsť motiváciu tráviť čas vonku, no je to skvelý spôsob, ako nakopnúť imunitu.

„Vitamín D, ktorý si naše telo vytvára zo slnečného žiarenia, je životne dôležitý pre naše zdravie, najmä v zimnom období,“ uviedla Petersová.

Je ťažké získať ho zo samotnej stravy, takže, ak nemôžete tráviť veľa času vonku, odporúča sa užívať ho vo forme doplnku stravy.

Použite zvlhčovač

Zimné obdobie zvyčajne znamená prudký pokles úrovne vlhkosti vo vnútri aj vonku. Je to však ideálna živná pôda pre vírusy, ako je chrípka a COVID-19. Jedna štúdia zo septembra 2020 v ​Annual Review of Virology​ ukázala, že vírusy prežili dlhšie v suchšom vzduchu, ako keď je vlhkosť vyššia ako 40 percent. Petersová odporúča všetkým, aby investovali do zvlhčovača, ktorý pomôže udržať v domácnosti relatívne chladné prostredie s neutrálnou vlhkosťou.

Dostatok zinku

„Pokiaľ ide o COVID-19 a fluronu, odporúčame zvýšiť príjem zinku,“ poznamenala Petersová. 

Vo všeobecnosti je tento vitamín nevyhnutnosťou, pokiaľ ide o normálny vývoj a fungovanie buniek, ktoré sú súčasťou nášho imunitného systému. Okrem jedenia potravín bohatých na zinok, ako je červené mäso, fazuľa, šošovica, ľan a kešu oriešky, odporúča svojim pacientom, aby ho užívali aj v tabletkovej forme.

ODBORNÍK varuje na ROZRUCH,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Doprajte si 7 až 9 hodín spánku každú noc

Spánok je jednou z najzákladnejších funkcií nášho tela. Odporúčania lekárov sú jednoznačné, spať by sme mali 7 až 9 hodín. Podľa štatistík iba 1 z 3 dospelých spĺňa toto odporúčanie. 

Výskum spája nedostatočný spánok so zvýšeným rizikom prechladnutia a to isté platí pre vírusy ako COVID-19, chrípka a flurona,“ uviedla Petersová.

Znížte úroveň stresu

Doktorka Petersová varuje, že stres zvyšuje telesný hormón kortizol, čo môže časom zhoršiť našu imunitnú odpoveď. 

„Čím viac ste v strese a trápite sa, tým telo horšie reaguje a imunita sa môže zrútiť,“ vysvetlila.

Pomôcť môže podľa nej meditácia, cvičenie, koníčky, čítanie kníh a hlavne odpočinok.

Viac o téme: ChrípkaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9