CHODÍTE doma stále BOSÍ? Po tomto ZISTENÍ si to nabudúce dvakrát premyslíte

Zdroj: gettyimages.com
2022-01-21 06:00:00

Po dlhom dni strávenom v stiesnených a často nepohodlných topánkach ich mnohí po príchode domov zhodia a užívajú si voľnosť. Je však častá chôdza naboso vítaným oddychom pre nohy alebo, naopak, potenciálnou príčinou ich poškodenia?

Pandémia má na svedomí veľa zmien a nových návykov. Kým takí predavači, sestričky či lekári v nemocniciach trávia na nohách, a teda aj v topánkach, asi viac času ako predtým, ľudia z kancelárií sa presunuli do online prostredia, kde ich nohy nikto nevidí a nosenie akejkoľvek obuvi sa stalo takmer zbytočné. Výsledkom je vyšší počet ľudí, ktorí začali mať problémy s nohami.

Čítajte tiež: Neviditeľný TUK v bruchu SPÁLI jedna SUPERPOTRAVINA: Zachráni telesné ORGÁNY!

 „Je v poriadku chodiť naboso, ale nemyslím si, že je to vhodné pre každého, uviedol pre livestrong. com podiater (lekár spodnej časti nôh) Willima D. Spielfogel z nemocnice Lenox Hill. „Noha nie je v skutočnosti určená na to, aby neustále chodila po tvrdých povrchoch," upozornil.

Viac času doma je náporom na nohy

„To, že sme sa vymanili z bežnej rutiny, začali cvičiť doma a mnohí aj pribrali na váhe, má na svedomí viac problémov s nohami,“ konštatuje podiatrička Jacqueline Suteraová.

Za najväčšieho vinníka považuje najmä zmeny v spôsobe cvičenia. Ako zdôraznila, s výnimkou jogy, pilatesu a podobných cvičení by sa nemali ostatné športy robiť naboso.

„Trend, ktorý som si všimla, je taký, že mnohí prešli na novú formu cvičenia, napríklad na chôdzu vonku či behanie a používajú pri tom nesprávne alebo staré topánky,“ pridáva sa ďalšia odborníčka Shannon Thompsonová.

Ľudia by si podľa nej mali uvedomiť, že rôzne aktivity vyžadujú rôzne typy obuvi.

„Predtým, ako sa pustíte do novej aktivity, uistite sa, že máte obuté správne topánky,“ upozorňuje.

Účinky bosého chodenia na nohy

Je nepravdepodobné, že bežné chodenie naboso, napríklad pri rannej hygiene či varení kávy, by vám mohlo spôsobiť nejaké problémy. Ak však nechávate voľné nohy väčšinu času, to by už potenciálne problémy na svedomí mať mohlo.

„Keď sú ľudia zvyknutí mať oporu v topánkach a potom chodia celý deň bosí, určité šľachy a väzy sú natiahnuté a namáhané viac ako zvyčajne," hovorí Thompsonová.

Výsledkom môže byť bolesť, nepríjemný pocit a vznik, resp. zhoršenie niekoľkých bežných stavov nôh, ako sú:

Plantárna fascitída (pätová ostroha): k tomuto veľmi bolestivému stavu chodidiel dochádza, keď je poškodené alebo roztrhnuté tkanivo spájajúce pätu s bruškou chodidla. A hoci sa ostroha niekedy objaví z neznámeho dôvodu, spúšťačom môže byť nová alebo zvýšená aktivita. Nosenie topánok s vhodnými vložkami a nechodenie naboso je podľa Mayo Clinic jedným z niekoľkých potenciálnych možností liečby tohto problému.

Zápal šliach: Na chodidlách je prítomných niekoľko šliach, ktoré spájajú svaly s kosťou. Pri zápale sa dostaví bolesť, ktorá môže byť sprevádzaná aj opuchom a začervenaním. V prvom rade je potrebné zmeniť stravu a obmedziť jedlá, ktoré v tele vytvárajú vyššie množstvo kyseliny močovej, ako je cukor alkohol, biela múka a údeniny. Dôležitý je kľudový režim a v akútnej fáze sa dobre osvedčili obklady, napríklad z tvarohu.

Mortonova neuróma: tento stav je poznačený bolesťou, prípadne necitlivosťou v oblasti chodidla alebo prstov. Riziko sa zvyšuje pri nosení opätkov alebo úzkych topánok s malou špičkou a vtedy, ak máte ploché nohy. Ak vás trápi tento problém, mali by ste nosiť topánky so širokou špičkou, dobrou podporou klenby a odpružením na brušku chodidla.

​Ploché nohy:​ 

„Ľudia s plochými nohami sa vo všeobecnosti cítia lepšie, keď majú oporu v dobrej topánke," hovorí Thompsonová.

Chôdza naboso im chodidlo preťažuje a to môže viesť k bolestiam.

Navyše, nosenie obuvi vo forme šlapiek, papúč, tenisiek či topánok vás chráni pred úrazmi chodidiel. Stúpnuť na pripináčik, kus skla alebo kocku z lega nie je príjemné pre nikoho, ale pre ľudí s cukrovkou je to až nebezpečné, lebo často trpia znecitlivením nôh (periférnou neuropatiou) a nemusia pri stúpnutí na ostrý predmet pocítiť bolesť. Práve tá je signálom, ktorý umožní ranu vyčistiť a obviazať. V opačnom prípade sa môže zapáliť a spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

Kedy navštíviť podiatra

„Nie je normálne mať bolesť," prízvukuje doktor Spielfogel.

Často sa stretáva s pacientami, ktorí mali bolesti niekoľko mesiacov predtým, než navštívili ambulanciu.

„Ak niečo podchytíte dostatočne skoro, väčšinou sa to dá liečiť konzervatívne," hovorí.

Ďalšie zásahy sú už vážnejšie, vrátane chirurgického zákroku. Aj to je dôvod, prečo odporúča navštíviť odborníka už pár dní po objavení sa problémov, ktoré sa nezmierňujú.

Kedy je v poriadku chodiť naboso

Pochodiť si občas naboso je dobré pre každého, mieni Spielfogel. Nohy sa uvoľnia a vyvetrajú. Pre malé svaly na chodidlách je to tréning, ktorý potrebujú. Keď sú ľudia bosí, majú tendenciu naťahovať si prsty, čím sa zlepší ich flexibilita. Rovnako je to dobré na udržanie rovnováhy. 

Nevidím ale žiadny konkrétny prínos neustáleho chodenia naboso,“ dodáva.

Aj keď trávite väčšinu času v interiéri, mali by ste striedať chodenie naboso s papučami alebo špeciálnymi teniskami, v ktorých nechodíte von.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia chodenie naboso

2022-01-21 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia